Džejk Džilenhal – Ponosan sam što misle da sam gej, to je veliki kompliment!

Džejk Džilenhal (engl. Jake Gyllenhaal; jil-ən-hawl; ) američki glumac, rođen 19. decembra 1980. godine u Los Anđelesu (Kalifornija). Nominovan je za Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Planina Broukbek.

Djetinjstvo

Džejk je sin režisera Stivena Džilenhala i scenaristkinje Naomi Foner, i brat glumice Megi Džilenhal. Njegov otac je potomak švedske plemićke porodice, a majka je Njujorčanka jevrejskog porijekla. Džejkova Bar Micva je proslavljena u domu za beskućnike, zato što su njegovi roditelji time htjeli da mu usade osjećaj odgovornosti za njegov privilegovan život. Zato ne čudi što je Džejk kasnije radio kao obezbjeđenje i vozač autobusa, kako bi se izdržavao.

Prvi susret sa filmom imao je sa svega 11 godina, kada se našao u maloj ulozi u komediji City Slickers, iz 1991. godine. Sljedeće godine su mu roditelji zabranili da glumi u filmu The Mighty Ducks, zato što bi ga snimanje dva meseca odvojilo od kuće.

Karijera
1990 – 2004: Prvi filmovi i „Doni Darko“

Nakon filma City Slickers Džejk se prijavljuje na razne audicije i kastinge te stoga dobija uloge u filmovima A Dangerous Woman (zajedno sa sestrom Megi), 1998. u komediji Homegrown, zatim zajedno sa majkom, u kulinarskoj predstavi Molto Mario… Sve filmove u kojima je glumio do upisa na Kolumbija Univerzitet, režirali su njegovi roditelji. Na Kolumbiji bira smjer „Istočnjačke religije i filozofija“, ali ga napušta posle dvije godine studiranja.

Prvi film u kome dobija glavnu ulogu je October Sky iz 1999. godine, koji je zaradio 32 miliona dolara. Džejk je tada dobio prve kritike.

Film Doni Darko, iz 2001. godine, je drugi veliki Džejkov film. Priča je smještena u 1988. godinu, kada problematični tinejdžer, nakon bliskog susreta sa smrću, upoznaje zeca Frenka, koji mu govori o kraju svijeta koji se bliži. Nakon uloge u tom, sada kultnom filmu, Džilenhal postaje zapažen, kako od kritike, tako i od strane medija.

Nakon Donija uslijedio je niz uloga u komercijalnim, niskobudžetnim filmovima: Highway iz 2002., The Good Girl sa Dženifer Eniston, Bubble Boy

2002. godine dobija ulogu Džoa u filmu Moonlight Mile, zajedno sa Dastinom Hofmanom i Suzan Sarandon. Džejk je 2002., takođe trebao da bude u ulozi Spajdermena u filmu Spajedermen 2, ali tu ulogu ipak dobija Tobi Megvajer. Prije nego što dobije jednu od svojih najboljih uloga u karijeri, Džek će se na platnu naći sa Denisom Kvejdom, u blokbasteru iz 2004., Dan posle sjutra.

2005 – 2009: Planina Broukbek

Uloga Džeka Tvista u filmu Planina Broukbek, smatra se najuspješnijom Džejkovom ulogom. Planina Broukbek krije priču o dva mladića koji se, čuvajući ovce na Broukbeku ‘63., zaljubljuju jedan u drugog, i tu seksualnu i emotivnu vezu održavaju godinama, uprkos svim porodičnim, ekonomskim ili emotivnim problemima sa kojima se sukobljavaju. Zbog homoseksualne potke film je bio medijski praćen i prije nego što je premijerno prikazan, a često je nazivan kaubojski gej-film. Pored, Džilenhala, glavne uloge još tumače Hit Ledžer i En Hatavej, a dramu je režirao Ang Li. Planina Broukbek je dobio veliki broj nagrada, od kojih su najprestižnije Zlatni lav na Filmskom festivalu u Veneciji, četiri Zlatna globusa, četiri BAFTA nagrade, i tri Oskara. Džejk Džilenhal je bio nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu, ali je izgubio od Džordža Klunija. Ipak, bio je nagrađen BAFTA nagradom za najboljeg glumca u sporednoj ulozi kao i MTV nagradom za najbolji poljubac, koju je dijelio sa Hitom Ledžerom. Na glasine o njegovoj seksualnoj orjentaciji koje su kružile te godine Džejk je rekao da ga nikad nije muškarac seksualno privlačio, ali da ne bi bio iznenađen ukoliko bi se to jednog dana desilo.

Džejk DŽilenhal kaže da je ponosan što su se posle snimanja filma “Planina Broukbek” pojavile glasine da je gej. Glumac je izjavio da je to doživio kao “veliki kompliment”.

Nakon Planine Broukbek, sada već afirmisan glumac Džejk Džilenhal, dobija uloge u filmovima Proof, sa Gvinet Paltrou i Entonijem Hopkinsom, Jarhead, The Man Who Walked Between the Towers, a dobio je ponudu za film Betmen počinje, koju mu je preoteo Kristijan Bejl.

2007. godine dobija ulogu u trileru Zodijak, kao i u filmu Rendition, u kojem su mu partneri Meril Strip i Ris Viderspun, sa kojom je kasnije bio u vezi.

Magazin People je Džejka proglasio jednim od najljepših ljudi 2006. godine. Hiljade gej i bi ljudi, na sajtu afterElton.com, ga je proglasilo najzgodnijim muškarcem na planeti.

2010 – danas: Ljubav i drugi ljekovi

Još jedan veoma uspješan film u Džejkovoj karijeri je Princ od Persije – pesak vremena iz 2010. godine, u kome on tumači glavnu ulogu. Sledeće godine igrao je glavnu ulogu u romantičnoj drami Ljubav i drugi ljekovi, za koju je bio nominovan za Zlatni globus za najboljeg glavnog glumca. Princ od Persije… je bio veliki bioskopski hit 2010. godine, zaradivši preko 335.000.000 dolara u bioskopima širom svijeta, ali Ljubav i drugi ljekovi ostvario je neznatan komercijalni uspjeh sa 102.314.000 dolara zarade.

Privatni život

Džejk je upoznao Ris Viderspun na snimanju filma Rendition, kada su mediji i objavili njihovu vezu, ali je Ris kasnije rekla da se tada nisu zabavljali. Raskinuli su u novembru 2009. godine.

Džilenhal je još poznat i po tome što je član Demokratske stranke SAD i po tome što je aktivan borac za očuvanje životne sredine.

Filmografija
Filmografija glumca Džejka Džilenhola
God. Srpski naziv Originalni naziv Uloga
1991 City Slickers Deni Robins
1993 Josh and S.A.M. Leon
1993 A Dangerous Woman Edvard
1998 Homegrown Jake Kahan
1999 October Sky Homer Hikman Mlađi
2001 Doni Darko Donnie Darko Donald Doni Darko
2001 Bubble Boy Džimi Livingston
2001 Lovely and Amazing Džordan
2002 Highway Kelson
2002 Moonlight Mile Joe Nast
2002 The Good Girl Tomas Vorter
2003 Abby Singer sebe
2004 Dan posle sjutra The Day After Tomorrow Sem Hol
2005 Planina Broukbek Brokeback Mountain Džek Tvist
2005 Jarhead Entoni Svoford
2005 Proof Harold Dobs
2007 Zodiac Robert Grejsmit
2007 Nezvanična istraga Rendition Daglas Frimen
2009 Brothers Tommy Cahill
2010 Princ od Persije – pijesak vremena Prince of Persia: The Sands of Time Princ Dastan
2010 Nailed Howard Birdwell
2010 Love and Other Drugs Jamie Reidy
2011 Source Code Kolter Stivens
2012 End of Watch Brajan Tejlor
2013 Zatvorenici Prisoners Detektiv Loki
2013 Neprijatelj Enemy Adam Bel/Entoni Kler
2014 Noćne hronike Nightcrawler Luis Lu Blum
2015 Accidental Love Hauard Brdvel
2015 Southpaw Bili Houp
2015 Everest Everest Skot Fišer
2015 Demolition Dejvis Mičel
2016 Noćne zvijeri Nocturnal Animals Edvard Šefild
2017 Trag života Life Dejvid Džordan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *