Džejn Fonda – Životna priča vrijedna filma

Džejn Fonda (engl. Jane Fonda; 21. decembar 1937) američka filmska, televizijska i pozorišna glumica, književnica, aktivistkinja i bivši model.

Filmsku karijeru je počela šezdesetih, da bi vrlo brzo dobila dva Oskara za najbolju glavnu glumicu: 1971. za ulogu u filmu Detektiv Klut, i 1978. za ulogu u filmu Povratak kući. Fonda je od osamdesetih lagano prestajala da snima, da bi 1990. godine otišla na petnaestogodišnju pauzu – prvi film koji je potom snimila bila je komedija Za sve je kriva svekrva, iz 2005. godine. Najpoznatija je po filmovima Konje ubijaju, zar ne?, Džulija, Kineski sindrom, Od devet do pet, Na Zlatnom jezeru i Jutro posle.

Osim glumi, Džejn je godinama posvećena problemima društva. Aktivan je borac za prava žena i LGBT osoba, i deklariše se kao feministkinja, hrišćanka i liberal. Godine 2005. osnovala je neprofitabilnu organizaciju Women's Media Center, koja ima za cilj da kroz medije i obrazovanje poveća svijest o jednakosti polova. Bila je jedna od nekoliko ličnosti iz svijeta filma koja je ustala protiv američkog napada na Vijetnam i Irak.

Zahvaljujući neuobičajeno grubom, dubokom glasu i najčešće ozbiljnim ili mrzovoljnim izrazima lica, Džejn je jedna od najupečatljivijih figura Holivuda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Fonda se uz Širli Maklejn i Natali Vud smatra najvećom filmskom divom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Filmografija
2015-2018 Grace and Frankie (TV Serija)
Grace Hanson
 2016-2017 Elena of Avalor (TV Serija)
Shuriki

 2017 Our Souls at Night
Addie Moore
 2015 Connected (Kratki)
Self-help Guru (glas)
 2015 Fathers & Daughters
Teddy Stanton
 2015 Youth
Brenda Morel
 2012-2014 The Newsroom (TV Serija)
Leona Lansing
 2014 The Simpsons (TV Serija)
Maxine Lombard

Opposites A-Frack (2014) … Maxine Lombard (voice)
 2014 This Is Where I Leave You
Hilary Altman
 2014 Better Living Through Chemistry
Pharmacy Customer
 2013 Lee Daniels’ The Butler
Nancy Reagan
 2011 All Together
Jeanne
 2007 Georgia Rule
Georgia
 2005 Monster-in-Law
Viola Fields
 1990 The Earth Day Special (TV Special)
Hellen
 1990 Stanley & Iris
Iris King
 1989 Old Gringo
Harriet Winslow
 1986 The Morning After
Alex Sternbergen
 1985 Agnes of God
Doctor Martha Livingston
 1984 The Dollmaker (TV Film)
Gertie Nevels
 1982 Nine to Five (TV Serija)
O'Neil

The Security Guard (1982) … O'Neil
 1981 Rollover
Lee Winters
 1981 On Golden Pond
Chelsea Thayer Wayne
 1981 Lily: Sold Out (TV Film)
Wanda
 1980 9 to 5
Judy Bernly
 1979 The Electric Horseman
Hallie
 1979 The China Syndrome
Kimberly Wells
 1978 California Suite
Hannah Warren
 1978 Comes a Horseman
Ella Connors
 1978 Coming Home
Sally Hyde
 1977 Julia
Lillian
 1977 Fun with Dick and Jane
Jane Harper
 1976 The Blue Bird
The Night
 1973 A Doll's House
Nora
 1973 Steelyard Blues
Iris Caine
 1972 Tout Va Bien
Her, Suzanne
 1971 Klute
Bree Daniels
 1968 Barbarella
Barbarella
 1968 Spirits of the Dead
Contessa Frederique de Metzengerstein (segment “Metzengerstein”)
 1967 Barefoot in the Park
Corie Bratter
 1967 Hurry Sundown
Julie Ann Warren
 1966 Any Wednesday
Ellen Gordon
 1966 The Game Is Over
Renee Saccard
 1966 The Chase
Anna Reeves
 1965 Cat Ballou
Cat Ballou
 1964 Circle of Love
Sophie Die ‘Junge Frau’
 1964 Joy House
Melinda
 1963 Sunday in New York
Eileen Tyler
 1963 In the Cool of the Day
Christine Bonner
 1962 Period of Adjustment
Isabel Haverstick
 1962 The Chapman Report
Kathleen Barclay
 1962 Walk on the Wild Side
Kitty Tristram / Kitty Twist
 1961 A String of Beads (TV Film)
 1960 Tall Story
June Ryder

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *