John Milton – Tvorac ”Izgubljenog raja”

Džon Milton (engl. John Milton, London, 9. decembar 1608London, 8. novembar 1674) engleski književnik. Džon je poznati esejista, pjesnik i dramatičar.

Njegov religiozni ep Izgubljeni raj smatra se jednim od najboljih djela napisanih na engleskom jeziku. Milton je aktivno učestvovao u političkim borbama svoje epohe. Kad je nakon pogubljenja kralja u januaru 1649. objavio spis u kojem opravdava taj Kromvelov postupak, imenovan je sekretarom novoosnovanog državnog veća. Na tom poslu je izgubio vid 1652.

Nakon trijumfa kontrarevolucije 1660, njegove knjige su javno spaljivane, a on bačen u tamnicu, mada je ubrzo oslobođen.

Vilijam Hejlijeva biografija iz 1796. godine ga naziva „najvećim engleskim autorom”, i on se generalno smatra „jednim od najprominentnijih pisaca na engleskom jeziku”, mada je kritički prijem oscilovao tokom vjekova nakon njegove smrti (često zbog njegovog republikanizma). Samjuel Džonson je hvalio Izgubljeni raj kao „poemu koja … u pogledu dizajna može da zauzme prvo mesto, a što se tiče performanse, drugo, među produkcijama ljudskog uma”, mada nije podržavao Miltonovo političko opredjeljenje.

Djela
Poezija i drama
Proza

Izvor: https://sr.wikipedia.org › wiki › Džon_Milton

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *