Džulijan Mur – Najpoznatija riđokosa današnjice

Džuli En Smit (engl. Julie Anne Smith; 3. decembar 1960, Sjeverna Karolina) američka filmska i televizijska glumica i autor knjiga za djecu.

Karijeru je započela 1983. godine sa nekoliko epizodnih uloga da bi početkom dvadeset prvog vijeka postala jedna od najpriznatijih i najnagrađivanijih glumica svoje generacije. Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu za filmove Kralj pornića iz 1997, i Sati iz 2002, kao i za Oskara za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima Kraj jedne ljubavne priče iz 1999, i Daleko od raja iz 2002. godine. Nominovana je za deset Zlatnih globusa, jedanaest Nagrada Udruženja filmskih glumaca i četiri BAFTA nagrade. Za uloge u TV seriji Kako se svijet kreće i TV filmu Promjena igre dobila je Emi za najbolju glumicu. Krunom njene dosadašnje karijere kritičari smatraju film I dalje Alis iz 2014. godine, u kojoj Murova glumi sredovječnu profesorku lingvistike koja boluje od Alchajmerove bolesti, a za koju je nagrađena Oskarom.

Pored mnogobrojnih maestralno odigranih uloga, najčešće nekonvencionalnih žena, i to varirajući — od blokbastera do arthaus filmova — karijeru Džulijan Mur karakterišu borba za zaštitu djece i legalizaciju istopolnih brakova, kao i trostruka evropska kruna — nagrade na festivalima u Veneciji, Kanu i Berlinu.

Djetinjstvo

Džulijan je rođena u mjestu Fort Brag, nedaleko od Fejetvila, Sjeverna Karolina. Njena majka Eni Maklejn, emigrantkinja iz Škotske, radila je kao školski psiholog, a otac — Piter Mur Smit (porijeklom iz Nju Džerzija), bio je sudija, advokat, pilot i vojni kapetan. Ima mlađu sestru Valeri i mlađeg brata — Pitera Mura Smita III, pisca. Odrastajući kao vojno dete, Džuli se sa porodicom selila po raznim američkim gradovima, a živjela je i u Frankfurtu na Majni, Nemačka, gdje je 1979. završila srednju školu. Diplomirala je na Univerzitetu lijepih umjetnosti u Bostonu.

Karijera
Počeci

Džulijan se 1983. godine preselila u Njujork, gdje je radila kao konobarica, dok nije dobila svoju prvu ulogu. Bila je to dvostruka uloga, lik Sabrine/Freni Hjuz u sapunici Kako se svijet okreće, koju je Murova igrala do 1988. godine. Ujedno, to je bila i njena prva nagrađena rola — 1987. godine dobila je Emi za najbolju glumicu u tv seriji. Prve uloge na filmu, dobila je devedesetih godina: Beni i Džun, Bjegunac, Tijelo kao dokaz i drugi.

Uloga u drami Kratki rezovi iz 1993. godine, donijela je veću popularnost i priznanja filmske kritike, ali i dvije veće uloge, koje su joj donijele finansijsku dobit: 1995. godine uloga u komediji Devet mjeseci sa Hju Grantom, i 1997. u blokbasteru Izgubljeni svijet: Park iz doba Jure u režiji Stivena Spilberga.

Uloga u filmu Vanja iz ulice br. 42 smatra se prekretnicom u njenoj karijeri, kada je prestala biti blokbaster glumica.

1995—2004: Daleko od raja

Za veoma kratko vrijeme, krajem devedestih i početkom novog milenijuma, Džulijan Mur je bila nominovana za gotovo sve nagrade koje jedna glumica može dobiti. Veliki broj njih je i osvojila, ali su joj one najznačajnije ipak izmakle. Naime, za ulogu u filmu Kralj pornića iz 1997. godine prvi put je nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, Zlatni globus i Nagradu Udruženja glumaca.

Dvije godine kasnije, film Kraj jedne ljubavne priče sa Ralfom Fajnsom donosi joj nominacije za pomenute nagrade ali i drugu nominaciju za Oskar za najbolju glavnu glumicu.

Film Daleko od raja iz 2003. godine je njen najuspješniji film u karijeri — za interpretaciju žene koja otkriva da joj je muž homoseksualac i da je godinama vara, dobila je čak dvadeset nagrada širom sveta, među kojima i Volpi pehar na Venecijanskom Bijenalu, ali ne i Oskar za najbolju glavnu glumicu za koji je bila nominovana.

Te godine je bila i četvrti put nominovana za Oskar za najbolju sporednu glumicu, za ulogu u istorijskoj drami Sati, sa Nikol Kidman i Meril Strip, ali ni njega nije dobila. Iz tog perioda su i njeni drugi, uspješni filmovi: Veliki Lebovski iz 1998, sa Džefom Bridžisom, Idealni suprug iz 1999, sa Rupertom Everetom (za koji je nominovana za Zlatni globus), Magnolija sa Tom Kruzom, kao i tri filma iz 2001. godine: triler/horor Hanibal sa Entoni Hopkinsom, naučnofantastični Evolucija i Luka ljubavi sa Džudi Denč, Kejt Blanšet i Kevinom Spejsijem.

2005—2010: Samac i Djeca su u redu

Karijera Džulijan Mur nastavlja da ide uzlaznim tokom i njena popularnost ne jenjava, iako do 2009. godine nijednim filmom nije bila zastupljena na dodjeli filmskih nagrada.

2005. godine izlaze dva njena hit-filma: Zakoni privlačnosti i Izbrisano sjećanje, za koji je nominovana za Saturn za najbolju glumicu.

Sljedeće godine tumači glavnu ulogu u romantičnoj komediji Vjeruj čovjeku sa Dejvidom Duhovnim, kao i u blokbasteru Potomci. 2008. godine našla se u dvije glavne uloge: u kontroverznoj biografskoj drami Okrutna milost, i u filmskoj adaptaciji romana Sljepilo — Žozea Saramaga, za koju je drugi put bila nominovana za nagradu Saturn za najbolju glumicu.

Tada je izabrana za jednu od najboljih glumica devedestih godina, a magazin The Guardian je proglasio najtalentovanijom glumicom svoje generacije.

Godine 2009. Džulijan Mur se vraća na filmske festivale i dodjele nagrada u velikom stilu — ulogom nesrećne Čarli, u filmu Samac Toma Forda. Naime, Čarli je godinama zaljubljena u svog najboljeg prijatelja (Kolin Firt), koji je gej! Nominovana je za brojne nagrade, između ostalih i za Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu, a Piter Trejvers iz Roling Stouna je njenu izvedbu nazvao eksplozivno dobrom.

Sledeće godine, glumi Džuls u filmu Djeca su u redu — porodičnoj drami o životu lezbijskog para. Za ulogu njene partnerke — Nik, Anet Bening je čak dobila nominaciju za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Brojni filmski kritičari smatraju da je performans Murove u ovom filmu potcijenjen. Glumica je za ovu ulogu nominovana za Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu (komedija) i za BAFTA nagradu za najbolju glavnu glumicu.

Pisanje

U oktobru, 2007. godine, Džulijan Mur je imala svoj debi kao književnica. Objavila je dječju knjigu FrackleFace Strawberry, baziranu na njenim iskustvima iz djetinjstva. Dvije godine kasnije izdala je još jednu zbirku priča pod nazivom Freckleface Strawberry and the Dodgeball Bully.

Privatni život

Džulijana se dva puta razvela. Od 1996. godine živi sa režiserom Bartom Frundlikom, sa kojim se vjenčala 2003. godine. Imaju dvoje djece – Kejleba i Liv. Žive na Menhetnu.

Filmografija
 2017 Suburbicon
Rose / Margaret
 2017 Nightcap (TV Serija)
Julianne Moore

Single White Staci (2017) … Julianne Moore
 2017 Sia: Free Me (Video spot)
Narator
 2017 Wonderstruck
Lillian Mayhew / Rose
 2016 Difficult People (TV Serija)
Sarah Nussbaum

High Alert (2016) … Sarah Nussbaum
 2016 Inside Amy Schumer (TV Serija)
Julianne Moore

Brave (2016) … Julianne Moore
 2015 The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
President Alma Coin
 2015 Freeheld
Laurel Hester
 2015 Maggie's Plan
Georgette
 2014 Seventh Son
Mother Malkin
 2014 9 Kisses (Kratki)
Woman in Club
 2014 The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
President Alma Coin
 2014 Still Alice
Alice Howland
 2014 Maps to the Stars
Havana Segrand
 2014 Non-Stop
Jen Summers
 2013 Carrie
Margaret White
 2013 The English Teacher
Linda Sinclair
 2009-2013 30 Rock (TV Serija)
Nancy Donovan
 2013 Don Jon
Esther
 2012 What Maisie Knew
Susanna
 2012 Being Flynn
Jody Flynn
 2012 Game Change (TV Film)
Sarah Palin
 2011 Crazy, Stupid, Love.
Emily
 2011 A Child's Garden of Poetry (TV Film)
Narator
 2010 6 Souls/Shelter
Cara Harding
 2010 Elektra Luxx
Virgin Mary (nepotpisana)
 2009 Chloe
Catherine Stewart
 2009 A Single Man
Charley
 2009 The Ballad of G.I. Joe (Video spot)
Scarlett
 2008 Eagle Eye
ARIIA (glas/nepotpisana)
 2008 Blindness
Doctor's Wife
 2007 I'm Not There.
Alice Fabian
 2007 Savage Grace
Barbara Baekeland
 2007 Next
Callie Ferris
 2006 Children of Men
Julian
 2006 Freedomland
Brenda Martin
 2005 Trust the Man
Rebecca Pollack
 2004 The Forgotten
Telly
 2004 Laws of Attraction
Audrey Woods
 2004 Marie and Bruce
Marie
 2002 The Hours
Laura Brown
 2002 Far from Heaven
Cathy Whitaker
 2001 The Shipping News
Wavey Prowse
 2001 World Traveler
Dulcie
 2001 Evolution
Allison
 2001 Hannibal
Clarice Starling
 2000 Not I (Kratki)
Auditor / Mouth
 2000 The Ladies Man
Audrey
 1999 Magnolia
Linda Partridge
 1999 The End of the Affair
Sarah Miles
 1999 Aimee Mann: Save Me (Video spot)
Linda Partridge
 1999 A Map of the World
Theresa Collins
 1999 An Ideal Husband
Mrs. Laura Cheveley
 1999 Cookie's Fortune
Cora Duvall
 1998 Psycho
Lila Crane
 1998 Welcome to Hollywood
Julianne Moore
 1998 The Big Lebowski
Maude Lebowski
 1997 Chicago Cab
Distraught Woman
 1997 Boogie Nights
Amber Waves
 1997 The Lost World: Jurassic Park
Sarah Harding
 1997 Jurassic Park: Chaos Island (Video Igra)
Sarah Harding (voice)
 1996 Surviving Picasso
Dora Maar
 1995 Assassins
Electra
 1995 Nine Months
Rebecca Taylor
 1995 Roommates
Beth Holzcek
 1995 Safe
Carol White
 1994 Vanya on 42nd Street
Yelena
 1993 Short Cuts
Marian Wyman
 1993 The Fugitive
Dr. Anne Eastman
 1993 Benny & Joon
Ruthie
 1993 Body of Evidence
Sharon Dulaney
 1992 The Hand That Rocks the Cradle
Marlene Craven
 1991 Cast a Deadly Spell (TV Film)
Connie Stone
 1991 The Last to Go (TV Film)
Marcy
 1990 Tales from the Darkside: The Movie
Susan (segment “Lot 249”)
 1990 B.L. Stryker (TV Serija)
Tina

High Rise (1990) … Tina
 1989 Money, Power, Murder. (TV Film)
Peggy Lynn Brady
 1985-1987 As the World Turns (TV Serija)
Frannie Hughes
 1987 I'll Take Manhattan (TV Mini-Serija)
India West

Episode #1.2 (1987) … India West
Episode #1.1 (1987) … India West

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *