Eddie Vedder – ,,Sve sam bolji i bolji, pomjeram granice muzike”

Edvard Luis Severson (engl. Edward Louis Severson; Evanston, 23. decembar 1964) poznatiji pod imenom Edi Veder pjevač i jedan od trojice gitarista grandž benda Perl Džem (engl. Pearl Jam) iz Sijetla.

Bio je u bendu od početka 1990. godine zajedno sa gitaristima Stounom Grosardom i Majkom Mekridijem i basistom Džefom Ejmentom.

U bendu je ostao do danas, kao i ostali od navedenih.

Sa bendom je snimio 10 albuma.

On je 2007. godine snimio i solo album za potrebe filma Into the Wild, koji je poslužio kao soundtrack.

Veder je bio rangiran kao 23. u magazinu Hit Parader na njihovoj listi za 100 najboljih vokala hevi metala. Napisao je većinu tekstova za pjesme benda, a jedan broj pesama je i sam komponovao. Osim što radi u Perl Džemu od osnivanja, on je bio i član benda Temple of the Dog, a snimio je i solo album. Magazin Roling stoun ga je svrstao u listi 100 najboljih vodećih pjevača svih vremena na sedmo mjesto.

Muzika koja znači

Poznavaocima popularnog grandž benda nije nepoznato da su se članovi Pearl Jama oduvijek trudili da stvaraju “muziku koja znači”.

Upitan da prokomentariše to, Veder kaže: “To je kao da hvatate leptira. Ne smijete ga stisnuti prejako. Vrlo je delikatna stvar u pitanju. Nas je pet momaka, i ako ste ikad pokušali da naručite picu za pet ljudi, to je komplikovano. Tako da krenuti ovim putem, putem poznatih pjesama i albuma koje su uvijek drugačije od onih prošlih, to je sreća”.

Poznati pjevač objasnio je da i pored toliko godina u muzici, njegov bend i dalje želi da napreduje.

“Mislim da smo sve bolje i bolji. Pomjeramo granice muzike. Ne vidim da ćemo se zaustaviti u skorije vrijeme, mislim da se i ostali slažu sa mnom.

Uz to, svako od nas radi nešto i van Pearl Jama, što smatram veoma zdravim”, priča Veder koji se prisjetio audicije za pjevače, zbog koje je iz Kalifornije otišao u kišni Sijetl i zahvaljujući kojoj se našao u kasnije popularnom grandž sastavu.

“Mislio sam u sebi – O bože, ja putujem avionom, a ponudio sam im da se dovezem kolima do Sijetla. Ko su ovi ljudi koji mogu da mi priušte kartu za avion? Na kraju, bio sam uzbuđen samom pomisli da ću stvarati muziku.

Bio sam prije toga u nekim grupama, ali nikad se nisam osjećao kao da je to nešto stvarno, pravo. Ali kada sam čuo demo Pearl Jama, čuo sam nešto što nisam nikada prije”, kaže on.

Previše slave za ljudsko biće

Pjevač koji je objavio i dva solo albuma, podijelio je sa novinarima i svoja zapažanja o slavi.

“Ne znam kako se to radi danas – paparaci i slične stvari. To je nešto što ne mogu ni da zamislim.

Ono što smo mi imali tada, na vrhuncu naše slave 90-ih, je bilo previše za mene kao ljudsko biće i kao pisca, da ne mogu nigdje da se pojavim i posmatram situaciju, a da u isto vrijeme svi ne posmatraju mene.

Morali smo da se snađemo, da naučimo da živimo sa tim. Putem muzike, u to doba smo bili u mnogim sobama raznih ljudi, i to više puta na dan.

Morali smo da preuzmemo odgovornost za to, a to je bilo više slave nego što smo mogli da prihvatimo”, otkrio je Veder.

Vijesti Online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *