Frank Sinatra – Najveći pjevač 20. stoljeća

Francis Albert Sinatra (Hoboken, 12. decembar 1915.Los Angeles, 14. maj 1998.), američki pjevač i glumac.

Biografija
Rano doba

Francis Albert Sinatra rodio se 12. decembra 1915. u Hobokenu u američkoj saveznoj državi New Jersey. Sin jedinac roditelja Italijana, Anthonya Martina Sinatre i Natalie Garaventi, nosio je kao malo dijete odjeću roza boje koju je majka kupila prije rođenja nadavši se kćerki. Mladog su Francisa već od malih nogu roditelji prilično razmazili. Otac je bio vatrogasac, a majka, visoki činovnik demokratske stranke. Bila je ta koja se uvijek trudila da Francis ima samo najljepše stvari za oblačenje te je uvijek i izgledao kao da je maloprije iz izloga izašao.

Već je s 15 godina imao polovni auto, i onda napustio srednju školu sa željom da postane sportski novinar. Kroz cijelo se svoje školovanje aktivno bavio svim sportovima, no posao novinara nije tako lako dobio, već je morao početi kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, te zatim i kao radnik u štampariji. Kad mu je urednik rekao da radnik u štampariji ne zna dovoljno da bi bio novinar, Francis je upisao večernju školu novinarstva gdje je učio engleski jezik, daktilografiju i hvatanje bilješki, te je nakon toga i uspio dobiti toliko željeni posao sportskog novinara.

Sinatrina je najveća strast tokom cijelog života bio boks i to onaj najčišći, ili možda najprljaviji, bez rukavica, ulični. Zasigurno je velikog uticaja u tome imao i njegov otac, Anthony Martin, nekadašnji ulični bokser umjetničkog imena Marty O’ Brien. Kad je bila riječ o pjevanju, Sinatra je bio potpuno samouk. Nikada nije poznavao note te se uvijek oslanjao samo na svoj odličan sluh i savršen osjećaj za ritam. Jedan od prvih pjevačkih uzora mladom Francisu bio je Bing Crosby te je nakon što ga je prvi put čuo rekao svojoj tadašnjoj djevojci, kasnije supruzi Nancy Barbato, kako po svaku cijenu mora postati pjevač. Kao svoj najveći uzor do kraja života ipak je navodio Billie Holiday koju je u više navrata slušao u njujorškim klubovima 1930.

Kako bi natjerao ljude da ga slušaju nastupao je na lokalnim takmičenjima amatera gdje su nagrade bile 10$ ili set posuđa, a u isto je vrijeme obilazio sve filmske studije u potrazi za prvim glumačkim angažmanom.

Karijera

Nakon nekoliko kraćih pjevačkih angažmana, 1939. godine na jednoj je zabavi Sinatri prišao veliki Tommy Dorsey i upitao ga, je li zainteresovan za mjesto pjevača u njegovom big bandu, na što je Sinatra oduševljeno odgovorio kako već godinama pokušava pjevati kao što on svira trombon. Tako je započela vrlo plodna trogodišnja saradnja tokom koje će Sinatra pridobiti i razuzdanu hordu mladih obožavalaca što mu je kasnije i omogućilo prelazak u solo vode.

Veliki patriota, Sinatra je zdušno htio služiti domovini, no u vojsku nije primljen zbog probušenog bubnje opne koju je zaradio tokom tučnjave u kojoj ga je jedan momak udario lancem bicikla po glavi. U februaru 1939. godine ženi ljubav svog djetinjstva Nancy Barbato koja će mu roditi svo troje djece – Franka mlađeg, Nancy i Christinu.

U novembru 1946. izdavačka kuća Columbia Records objavljivala je jednu Sinatrinu ploču mjesečno, a još je fascinantnije da su se u to vrijeme njegove ploče prodavale u 10 miliona primjeraka godišnje. Pa ga je tako agencija za mlade talente koja se brinula za njegovu promociju reklamirala sloganom “The voice that thrilled millions”, a novinari su mu u to vrijeme nadjenuli, danas opštepoznati, nadimak “The Voice”, odnosno Glas.

Na vrhuncu slave 1945. godine, Sinatra osvaja i posebnu nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu The house i live in, no otprilike od tada stvari se počinju kretati nizbrdo. Prvo su ga jedne novine prozvale da druguje s mafijaškim šefom Luckyjem Lucianom, a zatim ga je i čuveni Odbor za protivameričke aktivnosti optužio za saradnju s mafijom i komunistima, što je bio slučaj s velikim brojem javnih osoba u SAD-u tog vremena.

Nakon što je udario novinara trač rubrike novina Hearst zbog toga što ga je nazvao “Digićem”(pogrdna riječ za Italijana), iste se novine obrušavaju na njega, a slijede otkazivanja koncerata u New Yorku te raskid ugovora s izdavačkom kućom Columbia. Uz sve to, veza s Avom Gardner postaje javni skandal pa se i Nancy rastaje od njega te nakon svih tih udaraca Sinatra 1949. u 34. godini života pada na samo dno.

Filmske uloge i muzika

Iako su ga prijatelji pokušavali natjerati da se trgne, Sinatra je ipak bio taj koji je pokrenuo samog sebe. Pročitavši scenario za Odavde do vječnosti (From here to eternity) uviđa da je uloga Maggia, malog Italijana koji odbija biti slomljen, kao stvorena za njega te odlazi do šefa Columbia Picturesa Henryja Cohna i uspijeva dobiti tu ulogu, koja mu donosi i Oscara. Iako je budžet od 8000$ koliko je dobio za taj film jako mali u odnosu na njegove ranije filmske honorare od 150 000$, taj je trenutak Sinatru vratio na šine s kojih do kraja svoje profesionalne karijere, pa i samoga života, neće silaziti.

Zaređali su filmovi Guys and Dolls, The Tender Trap i The Man With The Golden Arm, a zatim i novi pjevački ugovor s izdavačkom kućom Capitol records. Njegovo pjevanje bilo je bolje no ikad, albumi se prodaju u milionskim tiražima, a TV kuća NBC nudi mu i multimilionski ugovor. U to vrijeme Sinatra se intenzivno druži s Kennedyjevima te i radi na promociji John F. Kennedya tokom njegove predsjedničke kampanje.

Vođe demokratske stranke zabrinuti su zbog Sinatrinih navodnih mafijaških kontakata, no ipak Kennedy postaje predsjednikom, a poznat je tadašnji Sinatrin mačo gest kada je kao nagradu Kennedyju javno ponudio da dijele djevojku Judith Campbell Exner što je JFK i prihvatio. Kap koja je prelila čašu bilo je Sinatrino upoznavanje Exner s čikaškim mafijaškim šefom Samom Giancanom nakon čega je vođstvo demokratske stranke, odnosno porodica Kennedy, odlučilo prekinuti sve odnose s Judith Exner, ali i sa Sinatrom.

Nakon raskida veze s Avom Gardner Sinatra je bio u vezi s Lauren Bacall, udovicom Humphreya Bogarta, južnoafričkom plesačicom Juliet Prowse, a 1966. godine ženi se i za 30 godina mlađu, 21-godišnju Miu Farrow no i od nje se već nakon 16 mjeseci rastaje. 11. jula 1976. godine ženi se za Barbaru Marx, bivšu ženu jednog od četvorice čuvene braće Marx, Zeppa Marxa, koja će ostati uz njega sve do smrti.

1970-e

Svoju je karijeru pokušao okončati 1971. kada je najavio povlačenje, no već 1973. vraća se novim albumom Ol Blue Eyes Is Back. 1980. Nastupio je pred 175.000 ljudi u Rio de Janeirou, što ga je dovelo i u Guinnesovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira pa je i dugo nakon prvobitne najave penzije nastupao širom svjetskih pozornica.

Smrt

Frank Sinatra je umro od srčanog udara 14. maja 1998. godine u 22:50.

Zanimljivosti

Tokom cijelog života nije podnosio žene koje puše i piju previše te one koje stavljaju previše parfema. Nije volio lažove i laskavce. Bio je naravno pravi domaćin, u skladu s italijanskim korijenima i odličan kuvar. Namjerno se izdavao za velikog ljubitelja zabava i puštao je da javnost misli kako se svako veče napolju provodi, a ustvari je najčešće bio kod kuće uz knjigu. Bio je veliki zaljubljenik u beletristiku i jako se zanimao za istoriju. Imao je odlično ”oko” za djela francuskog impresionizma.

Bio je, što se kaže, “lažni cuger” – više je pričao o piću, nego što ga je konzumirao. Držao je da je Lennonova i McCartneyeva pjesma “Yesterday” jedna od najboljih pjesama ikada napisanih te da je Sugar Ray Robinson najbolji bokser kojega je ikada imao prilike gledati. Omiljena zdravica bila mu je: “Da mi poživite do stote, i da posljednji glas koji budete čuli bude moj.”

Kao što je njegov prijatelj Tony Bennett rekao: “Najveći nas je napustio, no njegov će Glas zauvijek živjeti.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *