Fritz Lang – Ikona film noira

Fritz Lang (Beč, Austro-Ugarska, 5. decembra 1890.Beverly Hills, SAD, 2. avgusta 1976.), pravim imenom Friedrich Anton Lang, je bio slavni reditelj, jedan od najpoznatijih emigranata njemačkog ekspresionizma. Mnogi njegovi filmovi su priznati klasici.

Mlade godine

Lang se rodio u Beču kao dijete Antona Langa, arhitekta i menadžera za konstrukcijsku kompaniju, i Pauline Schlesinger. On je bio njihov drugi sin. Njegovi roditelji su bili katolici. Nakon završetka škole upisao se nakratko na tehničke studije, ali je kasnije studirao umjetnost. 1910. je otišao vidjeti svijet, putujući po Evropi, Africi, Aziji i Tihom okeanu. Kada je izbio 1. svjetski rat mobilisan je u vojsku te je ratovao na frontu Rusije i Rumunije gdje je bio ranjen tri puta. Dok se oporavljao od šoka pisao je ideje za scenarije.

Karijera

Nakon što se zaposlio u studiju Ufa, počeo je raditi kao reditelj u Njemačkoj, spajajući popularne žanrove sa ekspresionizmom. Njegov prvi film je bio “Halbblut” iz 1919. 1920., sa 30 godina, je sreo svoju buduću suprugu i glumicu Theu von Harbou.

Zajedno su napisali scenarije za filmove “Dr. Mabuse”, ep “Nibelunzi” te slavni SF “Metropolis”, kao i njihov prvi zvučni film “M”, triler o lovu na serijskog ubicu djece.

Navodno mu je 1934. Joseph Goebbels ponudio poziciju urednika studija Ufa, usprkos tome što je njegov film “Testament Dr. Mabusea” bio zabranjen u Njemačkoj zbog paralela glavnog negativca sa Hitlerom, a Lang je pristao da bi narednog dana napustio državu i pobjegao u Pariz. Njegova supruga je ostala u Njemačkoj jer je simpatisala naciste.

Lang je kasnije otišao u Hollywood, pridružio se studiju MGM te režirao hvaljenu krimi dramu „Bijes“ u kojoj je glumio Spencer Tracy. Naredne 21 godinu je snimio 21 film u SAD-u, podijelivši kritiku koja se nije mogla složiti oko toga je li njegovo ranije razdoblje jednako vrijedno kao i njegovo u Americi.

1963. je nastupio u filmu „Prezir“ kojeg je režirao Jean-Luc Godard – u priči je glumio samog sebe.

Često je nosio monokl, čime je razvio kliše o teškom njemačkom reditelju tokom snimanja (neki pominju da je taj stereotip iznikao od Ericha von Stroheima). Preminuo je 1976. u svojoj 86. godini.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *