Gregg Allman – Pionir ”južnjačkog” rocka

Gregory Lenoir “Gregg” Allman (8 decembar, 1947 – 27 maj, 2017) američki tekstopisac i muzičar.

Allman je odrastao interesujući se za rhythm & blues muziku, a postao je poznat kao dio the Allman Brothers Band. The Allman Brothers Band su bili fuzija rock, jazz, i country muzike.

Napisao je neke od najvećih hitova grupe, kao što su “Whipping Post“, “Melissa“, i “Midnight Rider“.

Allman je imao uspješnu i solo karijeru, realizujući osam studio albuma. Rođen je i proveo je veliki dio djetinjstva u Nashville, Tennessee, prije nego što se preselio u Daytona Beach, Florida.

On i njegov brat, Duane Allman, formirali su Allman Brothers Band 1969, najveći uspjeh su postigli albumom 1971 live album At Fillmore East.

Malo kasnije, Duane je poginuo u motorciklističkoj nesreći. Band nastavlja rad, sa albumom Brothers and Sisters (1973) koji je njihov najprodavaniji album u istoriji.

Allman počinje svoju solo karijeru sa Laid Back iste godine, a postaje nevjerovatno popularan brakom sa pop zvijezdom Cher.

U solo karijeri je imao veliki hit sa pjesmom “I'm No Angel” in 1987, a sedmi solo album Low Country Blues (2011) je osvojio najveće pozicije na listama u njegovoj karijeri.

Kroz život, Allman je imao velike probleme sa alkoholom i drogom, što je najbolje opisano u njegovim memoarima My Cross to Bear (2012). Finalni album, Southern Blood, izašao je 8 septembra, 2017.

Allman je svirao Hammond orgulje i gitaru, i imao je prepoznatljiv glas. Za njegov rad na muzici, Allman je nazvan pionirom Southern rocka i dobio je dosta nagrada, uključujući sedam Grammyja; uveden je u Rock and Roll Hall of Fame i Georgia Music Hall of Fame. Njegov osobeni glas postavio ga je na 70-to mjesto Rolling Stone liste “100 Greatest Singers of All Time”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *