Hanif Kureishi – biografija

Hanif Kureishi CBE (5.12. 1954.-) engleski dramatičar, scenarista i filmaš, romanopisac i pisac novela. Njegova djela se tematski uglavnom bave rasom, nacionalizmom, imigracijom i seksualnošću.

Biografija

Otac Hanifa Kureishija, Rafiusan Kureishi, je Pakistanac i potomak bogate muslimanske porodice iz Madrasa, koja se nakon podjele Indije sklonila u Pakistan. Rafiusan je došao u Englesku studirati pravo, ali se tamo trajno naselio i oženio Engleskinju Audrey, koja je 1954. rodila Hanifa.

Hanif Kureishi se obrazovao u srednjoj školi Bromley Technical, koju je, između ostalih, pohađao i David Bowie. Nakon studija u Leicesteru i Londonu je diplomirao filozofiju.

Kureishi je pažnju javnosti na sebe skrenuo godine 1985. scenarijem za My Beautiful Laundrette, hvaljeni film Stephena Frearsa o mladom homoseksualcu pakistanskog porijekla.

Njegovo najpoznatije djelo je bila knjiga The Buddha of Suburbia iz 1990. godine, koja je adaptirana u BBC-jevu TV-seriju za koju je zapaženi soundtrack napisao David Bowie.

Godine 1991. Kureishi je režirao svoj filmski debi – London Kills Me.

Kureishijev opus je izazivao dosta pažnje zbog kasnijih filmskih ekranizacija koje su izazivale kontroverze eksplicitnim, odnosno neglumljenim seksom. Takvi su primjeri Intimacy (1998) i njegova adaptacija u režiji Patricea Chereaua iz 2001. godine, odnosno drama The Mother koju je ekranizirao Roger Michell.

Kureishi je zbog navodnog iskrivljavanja istine u filmovima poluautobiografskog karaktera u sukobu s mnogim članovima svoje porodice, koji ga često optužuju za eksploataciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *