Henri Miler – Majstor erotske književnosti

Henri Valentajn Miler (engl. Henry Valentine Miller; Njujork, 26. decembar 1891. — Pacifik Palisejds, 7. jun 1980. ) američki književnik i, jedan od najznačajnijih američkih pisaca dvadesetog vijeka.

Djetinjstvo i ranu mladost proveo je u Bruklinu. Shvativši da akademski život nije ono što ga privlači, radio je kao taksista i bibliotekar kako bi se prehranio. Veliki ženskaroš i idealista, 1917. godine ženi se prvom od pet žena koliko je imao, Beatrisom Silvas Vikens.

Nalazi posao u „Vestern Junion“ telegrafskoj službi, gdje dolazi u dodir sa pisanjem. Milerov šef je jednog dana došao na ideju da bi neko trebalo da napiše knjigu o kuririma. Miler se prihvatio posla i tako je nastala njegova prva knjiga „Sklopljena krila“. Kurirska karijera trajala je četiri godine, kada je sa svojoj drugom ženom, Džun Edit Smit Mensfild, taksi vozačem, 1928. godine otišao na proputovanje kroz Evropu. Bračne razmirice postale su nepremostive, pa je Miler 1930. godine ostavio ženu i otišao u Pariz.

Deceniju prije Drugog svetskog rata, proveo je, uglavnom boemski, u „gradu svjetlosti“ gdje je radio kao novinar i gdje je napisao više od 36 knjiga i drugih djela. Ovdje je objavio i svoje najpoznatije knjige. Prva – „Rakova obratnica“ – govori o njegovim iskustvima o doživljajima u Parizu, a objavljena je 1934. godine. Zatim: „Crno proljeće“ (1936), „Jarčeva obratnica“ (1939), kao i trilogije „Ružičasto raspeće“ („Seksus“, „Pleksus“, „Neksus“). Takođe je objavio i putopise i drame.

Njegovi radovi ubrzo su postali bestseleri. Posle 1939. godine, napustio je Pariz i preselio se Grčku gdje je boravio šest mjeseci. Vrativši se u Ameriku, počeo je da piše o svojim putovanjima.

Napisao je čuveni putopis iz Grčke „Kolos iz Marusija“ (1941), „Mirni dani na Klišiju“ (1956), kao i nekoliko lirsko-autobiografskih zapisa: „Veliki jug i narandže Hijeronimusa Boša“ (1957), (1962), „Grčka“ sa crtežima Ane Pur (1964).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *