Ivo Andrić – Dodjela Nobelove nagrade 10.12.1961

Nobelova nagrada za književnost  10.12.1961

Zahvaljujući velikoj epskoj sili koju je posedovao u literarnom izražavanju veoma uspešno je opisivao teme iz istorije svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja. Snaga talenta Iva Andrića predodredila ga je za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, 1961.godine.

Izrazio je zahvalnost govorom „O priči i pričanju“, za priznanje koje mu je dodjeljeno, 10. decembra 1961. Iako su do tada njegova djela prevođena na mnoge jezike, poslije dodjeljivanja nagrade počinje veliko interesovanje svijeta za djela pisca sa Balkana te se njegovi romani i pripovijetke štampaju na preko trideset jezika.Cjelokupni novčani iznos od Nobelove nagrade poklonio je iz dva dijela bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine. Takođe je veoma često učestvovao u akcijama pomoći bibliotekama i darovanja novca u humanitarne svrhe.

Godine 1963 Publishers’ Association (sastavljeno od izdavača: Prosveta, Mladost, Svjetlost, državna založba Slovenije) izdaje prva Sabrana djela Ive Andrića u deset tomova. Naredne godine boravi u Poljskoj gdje u Krakovu biva promovisan za počasnog doktora Jagjelonskog univerziteta. Piše veoma malo, ali se njegove knjige neprekidno preštampavaju u zemlji i inostranstvu.

 Tekst preuzet sa www.ivoandrić.cz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *