Jay Kay – Funky princ

Džej Kej (Jay Kay) (rođen kao Jason Luís Cheetham; 30 Decembar 1969) engleski pjevač-tekstopisac. Postigao je internacionalnu slavu kao osnivač i pjevač funk i acid jazz benda Jamiroquai.

Ime benda je nastalo kombinacijom imena indijanskog plemena Irokezi i muzičkog termina jam. Ostatak grupe čine Rob Haris (gitara), Sola Akinkbola (udaraljke), Derek Makenzi (bubnjevi), Met Džonson (klavijature) i Pol Tarner (bas). Vođa benda Džejson Kej ili skraćeni J.K. koji je glavni pjevač i pisac pjesama je rođen 30. decembra 1969. u Stratfordu, Mančester. Njegova majka Karen je bila džez pjevačica koja je pjevala u noćnim klubovima i tokom sedamdesetih imala svoju TV emisiju. Džejson je sa 15 godina napustio kuću, postao beskućnik i imao problema sa zakonom. Posle jednog ružnog iskustva koje ga je skoro koštalo života (bio je napadnut i izboden) i posle hapšenja za prestup koji on nije počinio, odlučio je da se vrati kući, i da počne da se bavi muzikom.

Njegov demo snimak pesme “When You Gonna Learn?” je privukao pažnju izdavačke kuće “Acid Jazz label” koja mu je izdala istoimeni singl 1992. godine. Osim njega u to vrijeme bend su činili: Derek Makenzi (bubnjar), Tobi Smit (klavijature), Stjuart Zander (basista), i Valis Bjukanan (vibrafonista).

Singl je postigao zapaženi uspjeh i potpisali su ugovor sa Sonijem. 1993. godine izlazi njihov prvi album “Emergency on Planet Earth”. Pesma sa ovog albuma koja nosi isti naziv kao i album je postala hit na mnogim top listama u Velikoj Britaniji. Albumi koji slijede su:

  • “The Return of the Space Cowboy” iz 1994.
  • “Travelling without Moving” (1996.).

Iz ovog zadnjeg albuma je proizišao veliki hit kao i video spot “Virtual Insanity” koji je nagrađen, i koji je doprinio da album dobije platinumski status (1997 MTV Video Music Awards).

U to vrijeme basista Stjuart Zander napušta bend i na njegovo mjesto dolazi Nik Fajf.

1999. izlazi album “Synkronized” koji je postigao veliki komercijalni uspjeh.

Posle njega slijede:

  • “A Funk Odyssey” (2001.),
  • “Dynamite” (2005.),
  • “-{High Times: Singles 1992-2006}” (2006.),
  • “Rock Dust Light Star” (2010)
  • “Automaton” (2017)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *