Jeff Lynne – Pjevač, multi-instrumentalista, tekstopisac i producent

Jeffrey Lynne (rođen 30. Decembra 1947) engleski tekstopisac, pjevač, producent, i multi-instrumentalista iz Birminghama, ko-osnivač i lider rock benda Electric Light Orchestra (ELO).

1972, dvije godine nakon formiranja grupe, preuzima lidersku ulogu u grupi i piše, aranžira i producira sve njihove najpoznatije pjesme. 1988, pod pseudonimima Otis Wilbury i Clayton Wilbury, postaje ko-osnivač supergrupe Traveling Wilburys sa George Harrisonom, Bob Dylanom, Roy Orbisonom, i Tom Pettyem.

Nakon razlaza originalnih ELO's  1986, Lynne realizuje dva albuma: Armchair Theatre (1990) i Long Wave (2012). U međuvremenu, producirao je albume mnogih muzičara. Bio je ko-producent Beatles singlova “Free as a Bird” (1995) i “Real Love” (1996). Lynne je dobitnik tri Ivor Novello Nagrade  britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora, uključujući i nagradu za nevjerovatan doprinos britanskoj muzici.

2014, Lynne je reaktivirao ELO i održao koncertnu turneju a iste godine je dobio zvijezdu na Birmingham pločniku zvijezda u njegovom rodnom gradu. 2015, je dobio zvijezdu na Hollywoodskom pločniku slavnih. 2017, Lynne je uveden u Rock and Roll kuću slavnih kao dio ELO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *