Jennifer Connelly – oskarovka i najljepša glumica na svijetu

Jennifer Lynn Connelly (12. decembar 1970 -) američka glumica i bivša manekenka.

Karijeru je počela već kao dijete i postala zapažena nastupima u reklamama. Kao adolescentkinja je imala prvu ozbiljnu ulogu u filmu Bilo jednom u Americi prije nego što će nastupiti u nizu uspješnih filmova.

Među ulogama joj se ističu one u filmu Dark City, Requiem for a Dream i A Beautiful Mind; za potonji je nagrađena Oscarom.

1990-ih je bila u vezi sa Davidom Duganom sa kojim ima sina. Na snimanju filma A Beautiful Mind je ušla u vezu, a kasnije se i vjenčala za britanskog glumca Paula Bettanyja s kojim ima dvoje djece.

Često je proglašavana najljepšom ženom svijeta.

Filmografija

 2017 Only the Brave
Amanda Marsh
 2017 Spider-Man: Homecoming
Karen / Suit Lady (glas)
 2016 American Pastoral
Dawn Levov
 2014/I Shelter
Hannah
 2014 Noah
Naameh
 2014 Aloft
Nana Kunning
 2014 Winter's Tale
Virginia Gamely
 2012 Stuck in Love
Erica
 2011 Salvation Boulevard
Gwen Vandermeer
 2011 The Dilemma
Beth
 2010 Virginia
Virginia
 2009 Creation
Emma Darwin
 2009 9
#7 (glas)
 2009 The Day the Earth Was Green (Video spot)
 2008 Inkheart
Roxanne
 2008 The Day the Earth Stood Still
Helen Benson
 2007 Reservation Road
Grace Learner
 2006 Blood Diamond
Maddy Bowen
 2006 Little Children
Kathy Adamson
 2005 Dark Water
Dahlia
 2003 House of Sand and Fog
Kathy
 2003 Hulk
Betty Ross
 2001 A Beautiful Mind
Alicia Nash
 2000-2001 The $treet (TV Serija)
Catherine Miller
 2000 Pollock
Ruth Kligman
 2000 Requiem for a Dream
Marion Silver
 2000 Waking the Dead
Sarah Williams
 1998 Dark City
Emma Murdoch
 1997 Inventing the Abbotts
Eleanor Abbott
 1996 Far Harbor
Ellie
 1996 Mulholland Falls
Allison Pond
 1995 Out There (TV Film)
Woman in grocery line (nepotpisana)
 1995 Higher Learning
Taryn
 1994 Of Love and Shadows
Irene
 1992 The Heart of Justice (TV Film)
Emma Burgess
 1992 Roy Orbison: I Drove All Night (Video spot)
The Young Woman
 1991 The Rocketeer
Jenny
 1991 Career Opportunities
Josie McClellan
 1990 The Hot Spot
Gloria Harper
 1989 Ballet
Claire Hamilton / Natalie Horvath
 1988 Some Girls
Gabriella
 1986 Labyrinth
Sarah
 1985 Seven Minutes in Heaven
Natalie Becker
 1985 Phenomena
Jennifer Corvino
 1984 Once Upon a Time in America
Young Deborah
 1982 Tales of the Unexpected (TV Serija)
The Girl

Stranger in Town (1982) … The Girl

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *