John Denver – Ikona američke folk muzike

Henry John Deutschendorf Jr (31. decembar, 1943 – 12. oktobar, 1997), profesionalno poznat kao John Denver, američki kantautor, producent, glumac, aktivista i humanitarac.

Nakon putovanja i življenja u brojnim lokacijama tokom odrastanja u vojnoj porodici Denver je počeo svoju muzičku karijeru folk muzičara tokom kasnih 1960-ih. Počevši od 1970., bio je jedan od najpopularnijih akustičnih umjetnika decenije a od 1974. godine važi za jednog od najprodavanijih izvođača. AllMusic je opisao Denvera kao jednog od najomiljenijih zabavljača svoga doba.

Denver je snimio i izdao oko 300 pjesama, od čega je 200 komponovao, sa prodajom od preko 33 miliona ploča širom svijeta. Snimio je i nastupao sa akustičnom gitarom, a pjevao je o svojoj radosti u prirodi, preziru prema gradskom životu, njegovom entuzijazmu za muziku, i njegovim vezama.

Denverova muzika se pojavljivala na raznim top listama, počevši od country muzike pa do Billboard Hot 100. Denver je imao dvanaest zlatnih i četiri platinasta na kojima se nalaze legendarne pjesme ”Take Me Home, Country Roads”, ”Annie's Song”, ”Rocky Mountain High”. ”Thank God I'm a Country Boy”.

Denver se pojavio u nekoliko filmova i televizijskih specijala tokom 1970-ih i 1980-ih. On je nastavio da snima u 1990, fokusirajući se na pitanja zaštite životne sredine, svjedočio je pred Kongresom u znak protesta protiv cenzure u muzici. Živeo je u Aspenu/Coloradu veći dIo svog života i o svojoj ljubavi prema Coloradu je pjevao više puta. 1974. Denver je imenovan pjesničkim laureatom države Colorado. 2007 ”Rocky Mountain High” je proglašena jednom od dvije državne pjesme države Colorado.

Denver, koji je bio strastveni pilot umro je u 53-oj godini leteći svojim ličnim eksperimentalnim avionom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *