John Malkovich – jedan od najboljih glumaca današnjice

John Gavin Malkovich (9. decembar 1953. -) Emmyjem nagrađen američki glumac, producent i režiser. Poznat je po nizu zapaženih uloga u filmovima kao što su Dangerous Liaisons, In the Line of Fire, Con Air, The Man in the Iron Mask, Rounders i Changeling, a ima čast da je nastupio u Being John Malkovich, filmu koji je po njemu dobio ime.

Biografija

Malkovich rođen u gradu Christopher u državi Illinois, u porodici hrvatskih iseljenika sa očeve i njemačkih i škotskih iseljenika sa majčine strane, Odrastao je u gradu Benton, gdje mu je otac Daniel Malkovich bio direktor konzervacionističkog pokreta u državi te izdavač konzervacionističkog časopisa Outdoor Illinois, a majka Joanne je bila vlasnica lokalnog lista Benton Evening News.

Malkovich, koji se u srednjoj školi bavio sportom, ispočetka je namjeravao nastaviti porodičnu tradiciju te je na Univerzitetu Istočnog Illinoisa upisao ekologiju, ali se potom prebacio na Državni univerzitet Illinoisa te tamo počeo studirati teatar.

Godine 1976. Malkovich je u Chicagu zajedno s kolegama Joan Allen, Garyjem Siniseom i Glenne Headley osnovao poznatu pozorišnu družinu Steppenwolf Theatre Company. Dvije godine kasnije je zajedno s Allen, Terryjem Kinneyem, Georgem Wendtom i Laurie Metcalf imao prvi filmski nastup kao statista u Altmanovom filmu A Wedding.

Godine 1982. Malkovich je oženio Glenne Headley, a iste godine se preselio u New York gdje je nastupao u Steppenwolfovoj produkciji drame Sama Sheparda pod nazivom True West, a za koju je osvojio Nagradu Obie. Godine 1984. Malkovich je režirao Steppenwolfovu koprodukciju – ponovo izvođenje drame Lanforda Wilsona Balm in Gilead, za koju je dobio Obie i nagradu Drama Desk. Iste je godine imao i svoj broadwayski debi kao Biff u Death of a Salesman, gdje je Dustin Hoffman tumačio ulogu Willyja Lomana. Malkovich je godinu dana kasnije za istu ulogu dobio Emmy nakon što je drama adaptirana od strane TV-kuće CBS 1985.

Prva prava filmska uloga koju je Malkovich imao bio je Mr. Will, slijepi podstanar u filmu Places in the Heart 1984. godine. Za tu je ulogu Malkovich nominovan za Oscara.

Iste je godine tumačio ulogu Ala Rockoffa u filmu The Killing Fields.

Sljedeći zapaženi nastup je bio u filmu Carstvo sunca Stevena Spielberga.

Godine 1988. Malkovich se etablirao kao filmska zvijezda zahvaljujući ulozi Valmonta u Dangerous Liaisons gdje mu je partnerka bila Michelle Pfeiffer. S njome je imao kraću ljubavnu vezu zbog koje se razveo sa suprugom.

Godinu dana kasnije je nastupao u filmu The Sheltering Sky gdje je upoznao Nicolettu Peyran. S njom se oženio te dobio dvoje djece – Amandine (1990 -) i Lowry (1992 -). U kasnijim godinama zaljubiće se u misterioznu ženu srpsko-jevrejskog porijekla, koja svira violinu i nosi ime jednog cvijeta.

Malkovicheva najkomercijalnija uloga je bio atentator na predsjednika u trileru In the Line of Fire, a za koju je dobio oskarovsku nominaciju. Njegov je ugled toliko bio narastao da je postao lik u filmu Being John Malkovich – iako njegov alter ego tamo ima srednje ime “Horatio”.

Malkovich se politički izjašnjava kao libertarijanac, a poznat je kao vatreni zagovornik smrtne kazne. Tako je 1994. bocom šampanjca proslavio pogubljenje serijskog ubice Johna Waynea Gacyja.

Njegovi desničarski stavovi, zbog kojih njegove pretežno ljevičarske kolege iz Hollywooda ponekad misle da šali, su se odrazili i na njegov rediteljski debi Dancer Upstairs iz 2001. godine.

Filmografija

2017 100 Years
Hero
 2017 I Love You, Daddy
Leslie Goodwin
 2017 The Wilde Wedding
Laurence
 2017 Unlocked
Bob Hunter
 2016 Dominion
Dr. Felton
 2016 Deepwater Horizon
Vidrine
 2016 Hell (Kratki)
The Soldier
 2016 Zoolander 2
Chazz Spencer
 2016 Psychogenic Fugue (Kratki)
 2015 Eminem: Phenomenal (Video spot)
Mysterious Man
 2015 Call of Duty: Advanced Warfare – Exo Zombies (Video Igra)
Oz (glas)
 2014 Penguins of Madagascar
Dave (glas)
 2014 Casanova Variations
Giacomo
 2014 Crossbones (TV Serija)
Edward ‘Blackbeard’ Teach
 2014 Cut Bank
Sheriff Vogel
 2014 Cesar Chavez
Bogdanovich Senior
 2013 RED 2
Marvin
 2013/I Ecstasy (Kratki)
Vinny
 2013 Deadly Code
Grandfather Kuzya
 2013 Warm Bodies
Grigio
 2012 As Linhas de Torres Vedras (TV Mini-Serija)
General Wellington

Torres Vedras (2012) … General Wellington
Terra Queimada (2012) … General Wellington
Depois da Batalha (2012) … General Wellington
 2012 Lines of Wellington
Duke of Wellington
 2011 Transformers: Dark of the Moon
Bruce Brazos
 2011 Butterflies (Kratki)
 2010 Drunkboat
Mort
 2010 Cubed (TV Serija)
John Malkovich

Episode #2.6 (2010) … John Malkovich
 2010 Secretariat
Lucien Laurin
 2010 RED
Marvin Boggs
 2010 Jonah Hex
Quentin Turnbull
 2008 Afterwards
Kay
 2008 Disgrace
Professor David Lurie
 2008 Burn After Reading
Osborne Cox
 2008 Mutant Chronicles
Constantine
 2008 Changeling
Rev. Gustav Briegleb
 2008 In Tranzit
Pavlov
 2008 Gardens of the Night
Michael
 2008 The Great Buck Howard
Buck Howard
 2007 Beowulf
Unferth
 2006 Eragon
Galbatorix
 2006 Pilots (Kratki)
Hotel Clerk
 2006 The Call (Kratki)
Exorcist – The Priest
 2006 Klimt
Klimt
 2006 Art School Confidential
Professor Sandiford
 2005 Color Me Kubrick
Alan Conway
 2004 The Libertine
Charles II
 2003 A Talking Picture
Comandante John Walesa
 2003 Johnny English
Pascal Sauvage, the Greedy Frenchman
 2002 Napoléon (TV Mini-Serija)
Charles Talleyrand

1812-1821 (2002) … Charles Talleyrand
1807-1812 (2002) … Charles Talleyrand
1800-1807 (2002) … Charles Talleyrand
1795-1800 (2002) … Charles Talleyrand
 2002 Ripley's Game
Tom Ripley
 2002 Hideous Man (Kratki)
Narrator
 2002 The Dancer Upstairs
Abimael Guzman (nepotpisan)
 2001 Hotel
Omar Jonnson
 2001 Knockaround Guys
Teddy Deserve
 2001 Savage Souls
Monsieur Numance
 2001 I'm Going Home
John Crawford
 2000 Les Misérables (TV Mini-Serija)
Javert

Quatrième épisode (2000) … Javert
Troisième épisode (2000) … Javert
Episode #1.2 (2000) … Javert
Episode #1.1 (2000) … Javert
 2000 Shadow of the Vampire
Friedrich Wilhelm Murnau
 1999/II Ladies Room
Roberto
 1999 RKO 281 (TV Film)
Herman Mankiewicz
 1999 Being John Malkovich
John Horatio Malkovich
 1999 Marcel Proust's Time Regained
Le Baron de Charlus
 1998 Rounders
Teddy KGB
 1998/I The Man in the Iron Mask
Athos
 1997 Con Air
Cyrus ‘The Virus’ Grissom
 1996 The Ogre
Abel Tiffauges
 1996 The Portrait of a Lady
Gilbert Osmond
 1996 Mulholland Falls
General Thomas Timms
 1996 Mary Reilly
Dr. Henry Jekyll / Mr. Edward Hyde
 1995 Beyond the Clouds
The Director
 1995 The Convent
Michael
 1993 Heart of Darkness (TV Film)
Kurtz
 1993 In the Line of Fire
Mitch Leary
 1993 Alive
Old Carlitos / Narator (nepotpisan)
 1992 Jennifer 8
St. Anne
 1992 Of Mice and Men
Lennie Small
 1992 Annie Lennox: Walking on Broken Glass (Video spot)
Groom
 1991 Shadows and Fog
Clown
 1991 Performance (TV Serija)
Deeley

Old Times (1991) … Deeley
 1991 Queens Logic
Eliot
 1990 The Sheltering Sky
Port Moresby
 1988 Dangerous Liaisons
Vicomte de Valmont
 1988 Miles from Home
Barry Maxwell
 1987 Santabear's High Flying Adventure (TV Spot)
Santa Claus (glas)
 1987 Empire of the Sun
Basie
 1987 The Glass Menagerie
Tom Wingfield
 1987 Making Mr. Right
Dr. Jeff Peters / Ulysses
 1984-1986 American Playhouse (TV Serija)
Ben Stark / Lee

Rocket to the Moon (1986) … Ben Stark
True West (1984) … Lee
 1985 Eleni
Nick
 1985 Death of a Salesman (TV Film)
Biff Loman
 1984 The Killing Fields
Al Rockoff
 1984 Places in the Heart
Mr. Will
 1983 Say Goodnight, Gracie (TV Film)
 1981 American Dream (TV Series)

American Dream (1981)
 1981 Word of Honor (TV Film)
Gary
 1978 A Wedding
Wedding Guest (nepotpisan)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *