Jon Voight – Oskarovac i otac Angeline Jolie

Jon Voight, pravo ime Jonathan Vincent Voight (fon. Vojt), američki filmski glumac. Osvojio je jednog Oskara, od ukupno četiri nominacije, i četiri Zlatna globusa, od ukupno deset nominacija.

Voight je otac glumice Angeline Jolie. Proslavio je se krajem 1960-ih sa ulogom u Ponoćnom kauboju (1969). Tokom 1970-ih, postao je holivudska zvijezda glumeći poslovnog čovjeka umiješanog u ubistvo u filmu Deliverance (1972), te paraplegičnog vijetnamskog veterana u Povratku veterana (1978), za koji je dobio Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, te bivšeg siromašnog bokserskog šampiona u Šampionu (1979). Iako je usporio sa snimanjem filmova tokom 1980-ih, Voight je primio mnogo pohvalnih kritika za svoju ulogu beskrupuloznog pljačkaša banaka u Pomahnitalom vozu (1985). Tokom 1990-ih, njegova najupečatljivija uloga je bila uloga advokata-showmana u filmu The Rainmaker (1997). Voight se pojavio u čuvenim biografskim filmovima tokom 2000-ih, glumeći sportskog novinara Howarda Cosella u Aliju (2001), zatim kao nacistički oficir Jürgen Stroop u Pobuni (2001), i kao Papa Ivan Pavle II u istoimenoj televizijskoj seriji (2005). Za ulogu Mickeya Donovana u tv-seriji Ray Donovan osvaja Zlatnog globusa za najboljeg sporednog glumca u kategoriji tv serija.

Rane godine

Voightov otac, Elmer, je bio češkog porijekla i bio je profesionalni igrač golfa da bi kasnije zbog povrede postao učitelj golfa dok je njegova majka, Barbara, bila domaćica. Voightov brat Barry je bio stručnjak za vulkane, predajući na Penn State University, dok je James Wesley – pod umjetničkim imenom Chip Taylor postao legendarni kompozitor, kreirajući klasik kao što je Wild Thing i Angel Of The Morning. Jon je bio predodređen da glumi, želeći da postane glumac još kao dijete od tri godine. Pohađao je je srednju školu “Nadbiskup Stepinac” (privatnu školu za katoličku djecu), i tu je učestvovao u školskim predstavama, kako sa glumom tako i sa crtanjem i slikanjem. Jon je bio srećan, prilagodljiv, i iznad svega, odličan student.

Glumačka karijera
1960te

Nakon što je diplomirao na Catholic University of America 1960, odlazi u New York City sa namjerom da postane glumac. Cijelu godinu Voight pokušava da nađe posao, brinući se da mu njegova izrazita visina ne ide u prilog. Zatim je njegov život bio drastično promijenjen sa slučajnim susretom. Jednog dana, u nemogućnosti da plati taksi, stajao je izgubljen na kiši i u tom momentu jedan motorista na scooteru mu je stao, pitajući ga da li želi da ga odbaci.

Ispostavilo se da je motorista bio teatarski agent za mjuzikle, i u roku od dva dana, Voight će se pojaviti na audiciji za originalnu Broadwaysku produkciju Moje pjesme, moji snovi. Na sam dan audicije, Jon je imao jaku prehladu, ali uprkos tome njegov talent je primijetio autor showa, Richard Rogers, koji ga je izabrao da igra Rolfa. Njegovu djevojku, Liesl Von Trapp, je glumila Laurie Peters, koja će se kasnije udati za Voighta 1962. On je kasnije rekao da tada nije bio spreman za brak, što objašnjava njihov razvod pet godina kasnije.

Nakon potrage za ulogama dobija nekoliko manjih TV uloga, među kojima je serija Gunsmoke, ali većinom njegov angažman ostaje u teatru. Tu upoznaje mnogo prijatelja i uspostavlja veze, a jedna od njih je i mladi Dustin Hoffman koga je Voight upoznao 1965. kad je glumio u predstavi Arthura Millera Pogled s mosta, u kojoj je glumio i Robert Duvall (Hoffman je bio asistent režiseru Ulu Grosbardu).

1966, Jon je proveo sezonu na California National Shakespeare Festival, a 1967. je osvojio nagradu Theatre World. Uskoro Jon se pojavljuje i u igranim filmovima. Prvi 1967, Hour Of The Gun, gdje glumi Curly Billa, jednog od prestupnika kojeg lovi Wyatt Earp nakon pucnjave kod OK korala. Zatim glumi u Neustrašivom Franku, te u Ponoćnom kauboju. Bilo je to 1966. kad su Schlesinger i Hellman zaposlili scenaristu Jacka Gelbera da napiše scenario. Gelber je predložio jednog mladog glumca da glumi Rizza. Bio je to Dustin Hoffman. Zatim im je trebao glumac koji bi imao ulogu Ponoćnog kauboja. Mnogi glumci su bili zainteresovani, među kojima je bio i Elvis Presley. Voight, je žarko želio ovu ulogu ali je bilo jako teško pridobiti Schlesingera. On je želio nekoga tamnije boje kose i mislio je da Voight ne bi mogao da savlada teksaški akcent.

Voight je tražio od Hoffmana, koji se već proslavio sa Diplomcem, da mu pomogne da dobije ulogu. Na nagovor Hoffmana, Schlesinger pristaje da testira Sarrazina i Voighta, ali ipak se odlučuje za Sarrazina pošto je on već imao potpisani ugovor sa Universalom. Kad je Hellman kontaktirao Universal da napravi ugovor o snimanju, oni su utrostručili svoju cijenu. United Artists pristaje da finansira Ponoćnog kauboja, ali pod uslovom da bude nizak budžet. Na taj način je Sarrazin otpao i Voight je dobio ulogu. Voight je zatim otišao u Texas sa malim kasetnim rekorderom, odlučan da savlada teksaški akcent. Sarrazin, međutim, dobija ulogu u filmu Konje ubijaju, zar ne? koji će kasnije biti u konkurenciji za Oskara zajedno sa Ponoćnim kaubojem.

1970te

Slijede uloge u filmovima Catch-22, The Odessa File, Conrack, ali nijedan od njih u ovom periodu nije imao toliko uspjeha kao Deliverance snimljen 1972. Osim filma End Of The Game, Voight nije bio aktivan tokom sredine sedamdesetih. Najviše zbog toga što se ponovo oženio i dobio dvoje djece: Jamesa Havena i Angelinu (kasnije Jolie).

Nakon filma Deliverance, konkurisao je za ulogu McMurphyja u Letu iznad kukavičjeg gnijezda, ali je uloga pripala Jacku Nicholsonu. Jon se uskoro posvetio humanitarnom radu. Novinar koji je bio posjetio njegov dom primijetio je postere na zidu: Gandhija, Majke Tereze i Martina Luthera Kinga. Njegov humanitarni rad je uključivao pomoć za liječenje zavisnika od droge, beskućnicima, farmerima, imigrantima, starijim osobama, veteranima Vijetnamskog rata, Indijancima, i djeci. Konačno dolazi film Povratak veterana. Zbog njegove odsutnosti, Voight više nije bio glumac sa A-liste. Ova uloga Luka Martina, hendikepiranog veterana rata koji se zaljubljuje u udatu medicinsku sestru (Jane Fonda), bila je isprva ponuđena Bruceu Dernu i mnogima drugima. Ali većina ih je odbila (nimalo raskošna uloga) i Voight, koji puno ne mari za raskoš, prihvata ulogu.

Nakon brutalnosti u filmovima o Vijetnamskom ratu, kao što su Lovac na jelene i Apokalipsa danas, Hal Ashbyijev Povratak veterana je bio spor, mučan ali u suštini ispunjen ljubavlju. Jon je bio superioran, i osvaja Oskara i Zlatnog globusa. Odmah nakon dodjele nagrada on zapada u krizu, razmišljajući da li on stvarno zaslužuje sve te nagrade. Osim toga, njegov brak sa Bertrandovom se raspada i počinje da razmišlja da napusti glumu. On se kasnije sjeća svoje šetnje na plažama Malibua razmišljajući da prekine sve, kad odjednom naiđe na Al Pacina. Pacino ga ohrabruje da nastavi i tvrdi da je on veliki glumac, i tako Voight odlučuje da nastavi. Nakon filma Franca Zeffirellija Šampion, Voight se ne pojavljuje na filmu pune tri godine i većinu svog vremena provodi sa glumicom Stacey Pickren.

1980te

Zatim dolazi uloga u Lookin’ To Get Out (gdje se prvi put pojavljuje mlada Jolie). Film nije bio dobro primljen. Voight snima Table For Five, gdje se pojavljuje mladi Kevin Costner. Ali odjednom, Voight iznenađuje svijet sa svojom ulogom lošeg momka. U svojim prethodnim filmovima, on je uvijek bio osjetljivi plavooki momak, koji se bori sa zlom i emocionalnim teškoćama. U filmu Pomahnitali voz, koji je baziran na Kurosawinoj priči, Jon glumi odbjeglog zatvorenika koji upravlja sa vozom i ubrzo gubi kontrolu nad njim, jureći kroz Sjevernu Kanadu. Oscar “Manny” Manheim uloga je načinila Voighta da je izgledao više zao od svog mlađeg filmskog partnera Erica Robertsa. Još jednom, Voight je bio nominovan za Oskara, i još jednom osvaja Zlatni globus. 1986. u filmu Desert Bloom, glumi alkoholičara veterana rata, koji pokušava da uspostavi vezu sa svojom porodicom. Tokom kasnih osamdesetih, Voight bilježi još jednu pauzu u snimanju da bi se posvetio svojoj majci koja je bila oboljela od raka. Njena bolest mu jako teško pala, pa je prošao kroz period duhovnog traženja, odbijajući sve ponuđene uloge.

1990te

Na početku devedesetih snima Final Warning, istinitu priču o katastrofi u Černobilu. Promovisao je prava Američkih indijanaca u filmu Posljednji iz plemena, gdje glumi antropologa koji otkriva posljednjeg preživjelog iz kalifornijskog Yahi plemena (bio je nominovan za Zlatnog globusa). Zatim slijedi još jedan anti-nuklearni film Rainbow Warrior, koji govori o brodu ekologa potopljenom kod Novog Zelanda od strane francuske mornarice.

Potom se okušava i u režiji Olovnog vojnika adaptiranog po bajci Hansa Christiana Andersena; pojavljuje se u John Singletonovom Rosewoodu, igrajući bijelog čovjeka koji pokušava da spriječi masakr crnaca na Floridi 1923. Zatim sa Robertom De Nirom glumi organizatora podzemlja Natea u Michael Mannovoj Vrućini i tako započinje serije filmova u kojima glumi loše momke. On je bio jako zao u Nemogućoj misiji, The Rainmaker (još jedna nominacija za Zlatnog globusa) i Državni neprijatelj, dok je bio užasno zao u Anakondi i U-Turnu.

2000te

Potom je bio predsjednik Franklin D. Roosevelt u Pearl Harbouru, igrao je Lorda Crofta u Angelininom filmu, Tomb Raider, i sportskog reportera Howarda Cosella u Aliju, gdje su njegovi verbalni sukobi sa Willom Smithom napravili veliki filmski uspjeh. Ponovo je bio nominovan za Oskara i Zlatnog globusa. Za ulogu u filmu Uprising dobio je nominaciju za Emmy, gdje je igrao hladnog i psihotičnog nacističkog generala koji je ugušio jevrejski ustanak u Varšavi. Voight se pojavljuje u filmu Rupe, gdje je Sigourney Weaver upravnica bizarnog kampa za djecu sa mračnim tajnama, Voight igra zastrašujućeg savjetnika Mr Sir, koji je čuven po izjavi: “Ako misliš da odgojiš dječaka, natjeraj ga da kopa rupe svaki dan na vrućem suncu. To će od njega napraviti dobrog dječaka”. Voight nastavlja svoj interes za dječje filmove sa The Karate Dog i Baby Genuises 2. U prvom je bio zli milijarder koji želi da istrijebi mačke. U drugom je bio još jedan zao bogataš, ovaj put sa namjerom da kontroliše misli djece svijeta.

Potom dolazi ozbiljnija uloga u Mandžurijskom kandidatu, priči o pranju mozga i političkim intrigama gdje bi tajna memorija vojnika Denzela Washingtona mogla spriječiti Liev Schreibera da postane predsjednik. Potom glumi u profitabilnom hitu Nacionalno blago, akcionom filmu u kojem istoričar Nicolas Cage traži blago izgubljeno iz doba Krstaških ratova koje je sakriveno od strane Templara i Slobodnih zidara.

Nakon ovoga glumi u filmu The Five People You Meet In Heaven, gdje je igrao 83-eg mehaničara iz zabavnog parka, koji je poginuo pokušavajući da spasi djevojčicu sa rollercoastera. Za Voightovu sljedeću ulogu je drugi put bio nominovan za Emmyja. Bilo je to za TV seriju Papa Ivan Pavao II, gdje je zamijenio Iana Holma u naslovnoj ulozi, da bi glumio Papu u svojim poznim godinama, pokušavajući da spasi Poljsku od Sovjetskog Saveza. Nakon ovoga uslijedio je September Dawn, koji govori o masakru Mormona 1857. u kojem je ubijeno 120 doseljenika, da bi potom uslijedila njihova odmazda u Missouriju. Voight je glumio mormonskog biskupa koji je inspirisao svoje sljedbenike da počine odmazdu, ignorišući molitve svoga sina koji se zaljubio u djevojku koja je već bila u vozu koji ih je odveo na pogubljenje.

Voight se vraća politici za Građanska prava filmom Glory Road, istinita priča o prvom košarkaškom timu sa crnog koledža i njihovom putu ka osvajanju titule 1966. 2007. Voight se vraća sa hitom Transformers, igrajući južnjačkog Ministra odbrane pokušavajući da spriječi sukob izmeđ dva zaraćena klana robota na planeti Zemlji. Zatim glumi u filmu Pride And Glory, u ulozi oca porodice policajaca koja se našla u razdoru kada Ed Norton mora istražiti svog sopstvenog brata radi skandala korupcije. Zatim slijedi Nacionalno blago 2 gdje se Nicolas Cage vraća da otkrije istinu o pravom razlogu atentata na Abrahama Lincolna.

Filmografija
 2018 Surviving the Wild
Gus
  Reagan
George P. Shultz
 2013-2017 Ray Donovan (TV Serija)
Mickey Donovan
 2016 JL Ranch
John
 2016 American Wrestler: The Wizard
Principal Skinner
 2015 A Christmas Eve Miracle
Jerry the Dog (glas)
 2015 Woodlawn
Paul Bryant
 2015 Baby Geniuses and the Space Baby (Video)
Moriarty
 2015 Court of Conscience (Kratkometražni)
Father Peter
 2014 Deadly Lessons
Dr. Crazx
 2013 Dracula: The Dark Prince
Van Helsing
 2013 Getaway
The Voice
 2012 Beyond
Jon Koski
 2010 Lone Star (TV Serija)
Clint Thatcher

 2009 24 (TV Serija)
Jonas Hodges
 2008 24 (TV Film)
Jonas Hodges
 2008 Four Christmases
Creighton
 2008 An American Carol
George Washington
 2008 Pride and Glory
Francis Tierney, Sr.
 2008 Tropic Thunder
Jon Voight – Awards Ceremony
 2007 September Dawn
Jacob Samuelson
 2007 Bratz
Principal Dimly
 2007 Transformers
Defense Secretary John Keller
 2006 Deadly Lessons
Dr. Crazx
 2006 Glory Road
Adolph Rupp
 2005 Pope John Paul II (TV Mini-Serija)
Pope John Paul II / Karol Wojtyla

 2005 The Karate Dog (TV Film)
Hamilton Cage
 2004 The Five People You Meet in Heaven (TV Film)
Eddie
 2004 National Treasure
Patrick Gates
 2004 Superbabies: Baby Geniuses 2
Bill Biscane / Kane
 2004 The Manchurian Candidate
Senator Thomas Jordan
 2003 Holes
Mr. Sir
 2003 Jasper, Texas (TV Film)
Billy Rowles
 2002 Second String (TV Film)
Coach Chuck Dichter
 2001 Ali
Howard Cosell
 2001 Uprising (TV Film)
Major-General Jurgen Stroop
 2001 Zoolander
Larry Zoolander
 2001 Lara Croft: Tomb Raider
Lord Richard Croft
 2001 Pearl Harbor
President Franklin Delano Roosevelt
 2001 Jack and the Beanstalk: The Real Story (TV Mini-Serija)
Siggy (Sigfried Mannheim) – Overseas Div. Director for Robinson Intl.

 1999 The Prince and the Surfer
Presenter (nepotpisan)
 1999 A Dog of Flanders
Michel
 1999 Noah's Ark (TV Mini-Serija)
Noah

Episode #1.2 (1999) … Noah
Episode #1.1 (1999) … Noah
 1999 Boys Will Be Boys (TV Film)
Lt. Palladino
 1999 Varsity Blues
Coach Kilmer
 1998 Enemy of the State
Thomas Brian Reynolds
 1998 The General
Inspector Ned Kenny
 1998 The Fixer (TV Film)
Jack Killoran
 1997 The Rainmaker
Leo F. Drummond
 1997 Most Wanted
Gen. Adam Woodward / Lt. Col. Grant Casey
 1997 U Turn
Blind Man
 1997 Anaconda
Paul Serone
 1997 Rosewood
John Wright
 1996 Mission: Impossible
Jim Phelps
 1995 Heat
Nate
 1995 Convict Cowboy (TV Film)
Ry Weston
 1995 The Tin Soldier (TV Film)
Yarik
 1994 Seinfeld (TV Serija)
Jon Voight
 1993 Return to Lonesome Dove (TV Mini-Serija)
Captain Woodrow F. Call

 1993 The Rainbow Warrior (TV Film)
Peter Willcox
 1992 The Last of His Tribe (TV Film)
Professor Alfred Kroeber
 1991 Chernobyl: The Final Warning (TV Film)
Dr. Robert Gale
 1990 Eternity
Edward / James
 1986 Desert Bloom
Jack Chismore
 1985 Runaway Train
Oscar ‘Manny’ Manheim
 1983 Table for Five
J. P. Tannen
 1982 Lookin’ to Get Out
Alex Kovac
 1979 The Champ
Billy
 1978 Coming Home
Luke Martin
 1975 End of the Game
Walter Tschanz (kao John Voight)
 1974 The Odessa File
Peter Miller
 1974 Conrack
Pat Conroy
 1973 The All-American Boy
Vic Bealer
 1972 Deliverance
Ed
 1970 Catch-22
1st Lt. Milo Minderbinder
 1969 Out of It
Russ
 1969 Midnight Cowboy
Joe Buck
 1966-1969 Gunsmoke (TV Serija)
Steven Downing / Cory / Petter Karlgren

 1968 Cimarron Strip (TV Serija)
Bill Mason

Without Honor (1968) … Bill Mason
 1967 N.Y.P.D. (TV Serija)
Adam

The Bombers (1967) … Adam
 1967 Hour of the Gun
Curly Bill Brocius
 1967 Coronet Blue (TV Serija)
Peter Wicklow

The Rebels (1967) … Peter Wicklow
 1967 Fearless Frank
Fearless Frank
 1966 12 O'Clock High (TV Serija)
Capt. Karl Holtke

Graveyard (1966) … Capt. Karl Holtke

 1966 NET Playhouse (TV Serija)

 1966 Summer Fun (TV Serija)

 1963 The Defenders (TV Serija)
Cliff Wakeman / Alan Link

 1963 Naked City (TV Serija)
Victor Binks

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *