Jude Law – Vitez umjetnosti i najveći zavodnik Hollywooda

Džud Lo (engl. David Jude Heyworth Law) britanski glumac i režiser, rođen 29. decembra 1972. u Londonu. Nominovan je za Oskara, za uloge u filmovima Hladna planina i Talentovani gospodin Ripli. Francuska vlada ga je 2007. godine proglasila Vitezom umjetnosti.

Karijera
Počeci

Džud je drugo dijete profesora Pitera Loa i Margaret Hejvort. Upisao je glumu u petnaestoj, a prvu ulogu dobio već u devetnaestoj godini. Bio je to dječiji film Krojač iz Glostera iz 1989.. Dotle je igrao u komediji Žana KoktoaUžasni roditelji. Do 1997. prolazi sasvim nezapaženo od strane medija i kritike. Te godine dobija ulogu grofa Alfreda Daglasa u filmu Vajld, snimljenog po motivima iz biografije Oskara Vajlda. Bez obzira na to što je drama odlično prošla kod filmskih kritičara, a loše kod publike, Džud je dobio nagradu za obećavajuću filmsku zvijezdu.

Iste godine dobija ulogu u bioskopskom hitu Gataka, a dvije godine kasnije i svoju prvu glavnu ulogu – u trileru Poslednji udarac.

Gospodin Ripli i Neprijatelj pred vratima

Film kojim Džud privlači pažnju kritičara jeste triler Entonija MingeleTalentovani gospodin Ripli. Za svoju interpretaciju Dikija Grinlifa, Džud je dobio BAFTA nagradu za najbolju sporednu ulogu, nominacije za MTV i nagradu Zlatni globus i svoju prvu nominaciju za Oskara.

Godinu dana kasnije, Džud tumači lik snajperiste Vasilija Zajceva u ratnoj drami Neprijatelj pred vratima. Ovaj film je zaradio oko 97 miliona dolara, a u sporednim ulogama su Ed Haris i Džozef Fajns. Iste, 2001. godine, po drugi put je nominovan za Zlatni globus, za ulogu žigola Džoja u filmu Vještačka inteligencija.

Hladna planina i Šerlok Holms

Prije nego što dobije ulogu svog života, Džud Lo će se na filmskom platnu naći u trileru Put do uništenja, zajedno sa Danijelom Krejgom, Tomom Henksom i Polom Njumenom.

Godine 2003, u blokbasteru Hladna planina, Lo tumači lik vojnika Inmana koji se bori u Američkom građanskom ratu. Iako nije osvojio nijednu nagradu za koju je bio nominovan (Oskar, Zlatni globus, BAFTA…), postao je priznata glumačka veličina i jedan od najcjenjenijih glumaca u Velikoj Britaniji (kao Lorens Olivije – što je oduvijek i želio).

Sljedeće godine igra u filmovima Alfi, Avijatičar i Bliskost. Pojavljuje se i kao druga transformacija Tonija u filmu Maštaonica doktora Parnasusa iz 2008.. Njegov posljednji veliki film je Šerlok Holms iz 2009, gdje se prvi put na filmu našao sa Robertom Daunijem mlađim.

Pozorište

Džud Lo je poznat po interpretacijama doktora Faustusa iz romana Faust, Fredija iz Pigmaliona, Hamleta… Za rad u pozorištu dobio je i nagradu Toni, kao i nagradu Lorens Olivije.

Privatnost

Iz braka s glumicom Sadie Frost ima troje djece. Njegovi roditelji žive u Francuskoj, gdje vode vlastito pozorište i školu drame. Njegova je sestra Natasha Law, poznata engleska ilustratorka

Filmografija
 2018 Vox Lux
  Sherlock Holmes 3
Dr. John Watson
 2017 Neo Yokio (TV Serija)
Charles
 2016 The Young Pope (TV Serija)
Lenny Belardo
 2016 The Roof (Kratkometražni)
And Yet Another Fan
 2016 Genius
Thomas Wolfe
 2015 Toast of London (TV Serija)
Jude Law

Global Warming (2015) … Jude Law
 2015 The Gentleman's Wager II (Kratkometražni)
Jude Law
 2015 The Vote (TV Film)
 2015 Spy
Bradley Fine
 2014 Black Sea
Robinson
 2014 The Gentleman's Wager (Kratkometražni)
Jude Law
 2014 The Grand Budapest Hotel
Young Writer
 2013 Connection (Kratkometražni)
Englishman
 2013 Dom Hemingway
Dom Hemingway
 2013 Side Effects
Dr. Jonathan Banks
 2012 Rise of the Guardians
Pitch (glas)
 2012 Anna Karenina
Karenin
 2012 The Homeless Polar Bear (Kratkometražni)
Narrator (voice)
 2012 The Boy in the Oak (Kratkometražni)
Narrator
 2011 Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Dr. John Watson
 2011 Hugo
Hugo's Father
 2011 360
Michael Daly
 2011 Contagion
Alan Krumwiede
 2010 Repo Men
Remy
 2010 Arena (Dokumentarna Tv Serija)
Various Characters
 2009 Sherlock Holmes
Dr. John Watson
 2009 The Imaginarium of Doctor Parnassus
Imaginarium Tony 2
 2009 Rage
Minx
 2007 Sleuth
Milo
 2007 My Blueberry Nights
Jeremy
 2006 The Holiday
Graham
 2006 All the King's Men
Jack Burden
 2004 A Series of Unfortunate Events
Lemony Snicket (glas)
 2004 The Aviator
Errol Flynn
 2004 Closer
Dan
 2004 Alfie
Alfie
 2004 I Heart Huckabees
Brad Stand
 2003 Cold Mountain
Inman
 2002 Road to Perdition
Maguire
 2001 A.I. Artificial Intelligence
Gigolo Joe
 2001 Enemy at the Gates
Vassili
 1999 The Talented Mr. Ripley
Dickie Greenleaf
 1999 Presence of Mind
Secretary
 1999 eXistenZ
Ted Pikul
 1998 Immortality
Steven Grlscz
 1998 Final Cut
Jude
 1997 Gattaca
Jerome Eugene Morrow
 1997 Wilde
Lord Alfred Douglas
 1997 Bent
Stormtrooper
 1996 I Love You, I Love You Not
Ethan / SS Officer
 1995 Shot at Dawn (TV Film)
Private Harry Farr
 1994 Shopping
Billy
 1993 The Marshal (TV Film)
Bruno
 1993 The Crane (Kratkometražni)
Young Man 1
 1990-1991 Families (TV Serija)
Nathan Thompson

 1991 The Case-Book of Sherlock Holmes (TV Mini-Serija)
Joe Barnes
 1989 The Tailor of Gloucester (TV Film)
Mayor's Stableboy
 1988 The Ragged Child (TV Film)
Anthony Ashley-Cooper – Clerk of the Court

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *