Keith Richards – Raskalašni momak rock'n'rolla

Keith Richards (rođen 18. decembra 1943. u Dartfordu/Kent/UK), engleski gitarista širom svijeta poznat kao “prva gitara” rock benda The Rolling Stones.

Iako se njegovo muzičko stvaralaštvo prvenstveno veže uz Stonse gdje je uz Micka Jaggera autor najpoznatijih pjesama Stonsa kao što su (I Can't Get No) Satisfaction i Jumpin’ Jack Flash, takođe je objavio i tri samostalna albuma te uspješno sudjelovao u mnogo muzičkih projekata sa veličinama poput Toma Waitsa, The Edgea, Arethom Franklin i drugima.

Richards se često naziva i Licem rock'n'rolla budući da je kroz više od četrdeset godina svoje karijere postao istinskom ikonom rock muzike. Pod time se ne misli samo na njegov izuzetni muzički opus, ponajviše ostvaren kroz karijeru sa Stonsima, već i na njegov, čak i za standarde rock zvijezda, raskalašan život. Alkohol, droga i cigarete u enormnim količinama, bile su, a velikim dijelom su i sada, sastavni dio njegovog života.

Takođe, bilo bi nepravedno izostaviti tri žene koje su u mnogome uticale na njegov život. Njegova prva ozbiljnija djevojka Linda Keith koja je kasnije jurila za Jimijem Hendrixom, zatim svojevremena muza Stonsa, glumica Anita Pallenberg (prvo bila u vezi s Brianom Jonesom), koja je bila i Keithova prva žena. Ta veza/brak trajala je više od deset godina kad je krajem sedamdesetih Richards upoznao Patti Hansen s kojom je već od početka 1980-ih srećno oženjen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *