Kenet Brana – biografija

Kenet Čarls Brana (engl. Kenneth Charles Branagh, rođen 10. decembra 1960. godine) glumac i režiser porijeklom iz Sjeverne Irske.

Biografija

Brana je rođen kao drugo od troje djece u radničkoj porodici protestantske vjere od majke Franses (djevojačko Harper) i oca Vilijema Brane. U devetoj godini, Brana se, sa porodicom, preselio u Reding u Englesku da bi izbjegao „Nevolje“.

Brana je počasni predsjednik Sjevernoirskog Saveta za dobrovoljni rad (NICVA). Dobio je počasni doktorat za književnost od Kraljičinog Univerziteta u Belfastu 1990. godine.

Bio je u braku sa Emom Tompson od 1989. do 1995. godine i za to vrijeme njih dvoje su glumili u nekoliko filmova, između ostalih u ekranizacijama Šekspirovih djela koje je režirao Brana. Nakon razvoda započeo je vezu sa Helenom Bonam Karter. Brana i Karter su nastupili zajedno u filmu Frankenštajn Meri Šeli. Po raskidu te veze sklopio je brak sa Lindzi Brunok 2003. godine, sa kojom ga je upoznala upravo Helena Karter 1997. godine.

Filmografija (kao glumac)

  • Mjesec dana na selu (A Month in the Country, 1988.)
  • Henry V, 1989.
  • Ponovo mrtav (Dead Again, 1991.)
  • Peterovi prijatelji (Peter's Friends, 1992.)
  • Swing Kids, (1993.)(nije potpisan)
  • Mnogo vike ni za šta (Much Ado About Nothing, 1993.)
  • Mary Shelley's Frankenstein, 1994.
  • Otelo (Othello, 1995.)
  • Hamlet (Hamlet, 1996.)
  • The Gingerbread Man, (1998.
  • Teorija leta (The Theory of Flight, 1998.)
  • Slavna osoba (Celebrity, 1998.)
  • Wild Wild West, 1999.
  • Put za Eldorado (The Road to El Dorado, 2000.) (pozajmio glas)
  • Love's Labour's Lost, (2000.)
  • Rabbit-Proof Fence, 2002.
  • Kako ubiti komšijinog psa (How to Kill Your Neighbor's Dog, 2002.)
  • Harry Potter i Odaja tajni (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002.)
  • Warm Springs, (2005.)
  • Operacija Valkira (Valkyrie, (2008.)
  • Rocknroll brod (Pirate Radio: The Boat That Rocked, 2009.)
  • Moja nedjelja sa Marilyn (My Week With Marilyn, 2011.)
  • Jack Ryan: Poziv iz sjenke (Jack Ryan: Shadow Recruit, 2014.)
  • Mindhorn, 2016.
  • Dunkirk, 2017.
  • Ubistvo u Orient Expressu (Murder on the Orient Express, 2017.)

Filmografija (kao režiser)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *