Kim Basinger – Od najvećeg sex simbola do oskarovke

Kimila Ann Basinger (rođena 8. decembra 1953), američka filmska glumica švedskih, irskih i Čeroki predaka. Dobitnica je Oscara, a nalazi se na 12. mjestu Playboyeve liste najseksi žena 20. vijeka.

Biografija

Rođena je kao treće dijete jazz muzičara i plivačice (koja je nastupala i sa slavnom Esther Williams u filmovima). Još od djetinjstva je govorila da će biti glumica. U pubertetu je plivala, plesala, vježbala gimnastiku i u šesnaestoj godini, savršenog tijela pobijedila na Miss Junior izvodeći pjesmu iz mjuzikla Moja lijepa gospođice. Početkom 1970-ih odlazi u New York gdje joj ugovor za fotomodela nudi Eileen Ford (Ford Modeling Agency). Između snimanja i revija uspjela je pohađati časove glume, a u raznim klubovima nastupala je pod pseudonimom Chelsea.

Godine 1976. Basinger se seli u Los Angeles i doživljava svoj prvi napad panike, nakon kojeg 6 mjeseci nije izlazila iz kuće. Prvi nastupi bili su joj u TV-serijama Čarlijevi anđeli i Six Million Dollar Man, a prva filmska uloga u Hard Country.

Pažnju na sebe privukla je nakon objavljivanja slika u magazinu Playboy, pa je uslijedila i uloga Bondove djevojke u filmu Nikad ne reci nikad sa Seanom Conneryjem kao Jamesom Bondom.

Nakon toga je glumila s Burtom Raynoldsom i Robertom Redfordom, ali pravom zvijedom postaje ulogom u filmu 9 1/2 nedjelja s Mickeyem Rourkeom.

Nakon filma Batman snimala je lošije filmove, a odbijala uloge u filmovima koji su kasnije postali hit poput Sirovih strasti. Onda su uslijedile i krize u privatnom životu, promašena investicija od 20 miliona dolara u kupovinu gradića Braselton i objava bankrota nakon sudske odredbe o plaćanju odštete za film Boxing Helena. U to vrijeme sklapa brak s Alecom Baldwinom, s kojim ima kćerku (Ireland Eliesse).

Nakon rađanja kćerke ponovo jako pati od agorafobije i povlači se iz javnosti sve do ponude za film L.A. povjerljivo (1997) i uloge zanosne plavuše za koju je dobila Oscara. Zahvaljujući toj ulozi, postaje jedna od najbolje plaćenih holivudskih glumica, ali se ponovo povlači, a brak s Baldwinom se raspada.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *