Lemmy Kilmister – Legenda heavy metala

Ian Fraser “Lemi” Kilmister (engl. Ian Fraser “Lemmy” Kilmister *24. decembar 194528. decembar 2015) engleski rok muzičar.

Najpoznatiji kao pjevač, basista, glavni tekstopisac, osnivač i jedini stalni član u hevi metal bendu Motorhed, kao i bivši član benda Hawkvind. Bio je poznat i po svom izgledu: čuvenim zulufima, istaknutim mladežima na licu, i suvom i grubom glasu.

Biografija

Lemi je rođen na Badnje veče u Burslem oblasti Stouk na Trentu, Stafordšir. Kada je Lemi imao tri mjeseca, njegov otac, bivši kapelan Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, se razveo od njegove majke. Njegova majka i baka su se preselile u Njukastl pod Lajmom, a zatim su se preselili na Medli. Kad je Lemi imao 10 godina, njegova majka se udala za bivšeg fudbalera Džordža Vilisa, koji je već imao dvoje starije djece iz prethodnog braka, Patrišu i Tonija, sa kojima se Lemi nije slagao.

Porodica se preselila na farmu u Benleh, Anglsi, Nort Vels, kada je Lemi kasnije komentarisao život tamo, rekao je “zanimljivo, biti jedino englesko dijete među 700 velške djece nije baš najsrećnija stvar – ali bilo je zanimljivo sa antropološkog stanovišta”. Išao je u “Isgol Sir Tomas Džounes” školu u Amlviču, gdje je dobio nadimak Lemi, iako nije siguran zašto.; da bi kasnije tvrdio da naziv potiče od izraza “‘ajde (pozajmi mi) funtu do petka” (engl. lemmy [lend me] a quid ’til Friday) zbog njegove navike da pozajmljuje novac od ljudi da bi održavao svoju zavisnost o slot mašinama. Ubrzo je počeo da pokazuje interesovanje za rokenrol, djevojke i konje.

Napustio je školu i sa porodicom se preselio u Konvi, počeo je da obavlja fizičke poslove, uključujući rad u lokalnoj fabrici Hotpoint, a istovremeno je svirao gitaru za lokalne bendove, kao što je Sundowners, i provodi vrijeme u školi za jahanje. Kada je imao 17 godina, upoznao je na ljetovanju djevojku po imenu Keti koju je pratio do Stokporta gdje je imao sina, Šona, koga je stavio na usvajanje.

Lemi je nakon što je vidio nastup Bitlsa u “Kavern klubu”, počeo da  vježba sviranje gitare uz njihov prvi album “Please Please Me“. Divio se sarkastičnom stavu grupe, naročito Džonu Lenonu.

Počinje da radi kao roudi za Džimi Hendriksa i The Nice, prije nego što se pridružio space rock bendu Hawkwind 1971 godine, pjevajući kao glavni vokal njihov hit “Silver Machine“.

Nakon što je otpušten iz Hawkwind zbog posjedovanja droge 1975, osniva iste godine Motörhead i postaje glavni vokal grupe, basista, tekstopisac i frontmen.

Motörhead postaje izuzetno popularan 1980 i 1981 hit singlom “Ace of Spades” i live albumom koji dospijeva na prvo mjesto top liste u UK – No Sleep ’til Hammersmith.

Lemi nastavlja da snima i ide na turneje sve do svoje smrti.

Preminuo je 28. decembra 2015. u 70. godini života.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *