Little Richard – Pionir rock'n'rolla

Richard Wayne Penniman (5. decembar 1932 – ), poznatiji po umjetničkom pseudonimu Little Richard, američki pjevač, kantautor, muzičar i glumac koji se smatra jednom od najvažnijih ličnosti za razvoj rock and rolla i američke zabavne muzike u 20. vijeku.

Odrastao je u svešteničkoj porodici, ali je odmalena pokazivao interes za muziku, pa je kao tinejdžer napustio školu kako bi se priključio putujućim muzičarima.

Postepeno je svojim talentom privukao pažnju muzičkih producenata, a od 1955. do 1957. je snimio niz velikih hitova kao što su Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille i Good Golly Miss Molly.

Svoju karijeru je iznenada prekinuo postavši preporođeni hrišćanin, te se orijentirao na gospel muziku i karijeru adventističkog svećenika, izjavivši da je “rock and roll zlo”.

Nakon što mu se 1962. godine raspao brak, počeo se postepeno vraćati rock and rollu, kao i načinu života kojim su dominirali alkohol, droga i razvrat, uključujući i homoseksualne veze.

Niz traumatičnih incidenata 1977. godine ga je natjerao da se ponovo vrati hrišćanstvu, a godine 1984. je majci prije njene smrti obećao da će nastaviti živjeti kao hrišćanin. Tada je konačno odlučio pomiriti rock and roll muziku sa svojim hrišćanskim uvjerenjima.

Izvor: https://sh.wikipedia.org › wiki › Little_Richard

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *