Little Richard – Pionir rock'n'rolla

Richard Wayne Penniman (5. decembar 1932 – ), poznatiji po umjetničkom pseudonimu Little Richard, američki pjevač, kantautor, muzičar i glumac koji se smatra jednom od najvažnijih ličnosti za razvoj rock and rolla i američke zabavne muzike u 20. vijeku.

Odrastao je u svešteničkoj porodici, ali je odmalena pokazivao interes za muziku, pa je kao tinejdžer napustio školu kako bi se priključio putujućim muzičarima.

Postepeno je svojim talentom privukao pažnju muzičkih producenata, a od 1955. do 1957. je snimio niz velikih hitova kao što su Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille i Good Golly Miss Molly.

Svoju karijeru je iznenada prekinuo postavši preporođeni hrišćanin, te se orijentirao na gospel muziku i karijeru adventističkog svećenika, izjavivši da je “rock and roll zlo”.

Nakon što mu se 1962. godine raspao brak, počeo se postepeno vraćati rock and rollu, kao i načinu života kojim su dominirali alkohol, droga i razvrat, uključujući i homoseksualne veze.

Niz traumatičnih incidenata 1977. godine ga je natjerao da se ponovo vrati hrišćanstvu, a godine 1984. je majci prije njene smrti obećao da će nastaviti živjeti kao hrišćanin. Tada je konačno odlučio pomiriti rock and roll muziku sa svojim hrišćanskim uvjerenjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *