Lucy Liu – nezaboravna O-Ren Ishii

Lucy Liu, (2. decembra 1968.), američka glumica.

Televizijskim gledaocima je najpoznatija po ulozi oštre advokatice Ling Woo u “Ally McBeal” i po ulozi vlasnice časopisa Mie Mason u dramsko-humorističnoj seriji “Kašmir mafija“, dok je filmskoj publici poznata po hitovima “Charliejevi anđeli“, “Charliejevi anđeli 2: Punom brzinom“, “Chicago” itd.

Biografija

Rani život

Lucy je rođena u Queensu, New York u porodici kineskih imigranata, zajedno sa svojim bratom , Alexom Liu. Porodica joj je u kući pričala mandarinski, te je Lucy engleski naučila tek s 5 godina. Dok su živjeli u Tajvanu, otac Tom se bavio inženjerstvom, a majka Cecilia je bila biohemičarka, no žrtvovali su svoje karijere kako bi se mogli preseliti u SAD. Lucy se u potpunosti posvetila učenju, te je tako pohađala osnovnu školu “Joseph Pulitzer“, a maturirala je u srednjoj školi “Stuyvesant1986.-e. Godinu dana je pohađala newyorški univerzitet, prije nego što se preselila na univerzitet u Michiganu. Tamo se pridružila sestrinstvu Chi Omega i diplomirala je nauku na području azijske kulture i jezika.

Karijera

Lucy se glumom počinje baviti 1989-e godine, kad se na univerzitetu u Michiganu pojavila na audiciji za predstavu “Alisa u zemlji čuda“. Dobila je glavnu ulogu, iako je audiciji pristupila za drugu ulogu. Prije nego što je dobila ulogu zle advokatice Ling Woo u “Ally McBeal“, glumila je u par epizoda serija “Dosije X” i “Herkul: Legendarna putovanja“. Lucy je inače pristupila audiciji za ulogu “Nelle Porter” (koju je tumačila Portia de Rossi), no režiseru se toliko svidjela da je odlučio kreirati za nju specijalnu ulogu. Isprva, njen lik se nije trebao zadržati u seriji, no zahvaljujući odličnom odazivu gledalaca, Ling se zadržala u seriji skoro pa do samog kraja. Za tu je ulogu dobila i Emmy nominaciju u kategoriji “najbolje sporedne glumice u humorističnoj seriji”, kao i nominaciju za nagradu “Screen Actors Guild Award“.

Filmskoj publici se predstavila ulogama u filmovima “Payback” i “Charliejevi anđeli“. U potonjem filmu, glumila je Alex Munday, jednu od tri anđela-tajnih agentica. Film je doživio i nastavak, koji nije bio popularan kao i prvi dio.

Nakon završetka snimanja “Anđela”, nastupa u Quentin Tarantinovom filmu “Kill Bill“, gdje tumači negativku O-Ren Ishii. Za tu ulogu osvaja “MTV Movie Award” u kategoriji “najbolje filmske negativke”. Također, nastupa kao Kitty Baxter u mjuziklu Chicago, te kao psihološkinja u trileru “Domino”.

Osim filmskih i televizijskih uloga, Lucy posuđuje i svoj glas u animiranim filmovima i serijama, kao što su “Simpsoni“, “Futurama” i “Kung Fu Panda“.

2008. dobija vlastitu seriju “Kašmir mafija“, koja se na malim američkim ekranima nije zadržala dugo, te je zbog slabe gledanosti snimanje druge sezone otkazano. U septembru 2008. pridružiće se glumačkoj postavi ABC-jeve dramske serije “Prljavi seksi novac“.

Privatni život

Lucy priča engleski, kineski, italijanski, španski i malo japanski. Bavi se i penjanjem po stijenama, skijanjem, fotografijom i slikarstvom.

Filmografija

 2017 Michael Jackson's Halloween (TV Film)
Conformity (glas)
 2017 Difficult People (TV Serija)
Veronica Ford

 2012-2017 Elementary (TV Serija)
Dr. Joan Watson
 2011-2016 Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness (TV Serija)
Viper
 2016 Girls (TV Serija)
Detective Mosedale

Japan (2016) … Detective Mosedale
 2016 Kung Fu Panda 3
Viper (glas)
 2016 Kung Fu Panda: Secrets of the Scroll (Kratki)
Viper (glas)
 2014 Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (Video)
Silvermist (glas)
 2014 The Pirate Fairy (Video)
Silvermist (glas)
 2013 The Tale of the Princess Kaguya
Lady Sagami (Engleska verzija, glas)
 2013 Pixie Hollow Bake Off (TV Film)
Silvermist (glas)
 2012 The Man with the Iron Fists
Madam Blossom
 2012 Secret of the Wings
Silvermist (glas)
 2012 Sleeping Dogs (Video Igra)
Vivienne (voice)
 2012 Southland (TV Serija)
Officer Jessica Tang
 2011 Pixie Hollow Games (TV Spot)
Silvermist (glas)
 2011 Kung Fu Panda 2
Viper (glas)
 2011 The Trouble with Bliss
Andrea
 2011 Detachment
Dr. Doris Parker
 2010 Marry Me (TV Mini-Serija)
Rae Ann Carter

Part 2 (2010) … Rae Ann Carter
Part 1 (2010) … Rae Ann Carter
 2010 Kung Fu Panda Holiday (TV Spot)
Viper (glas)
 2010 Nómadas
Susan
 2010 Tinker Bell and the Great Fairy Rescue (Video)
Silvermist (glas)
 2009 Tinker Bell and the Lost Treasure (Video)
Silvermist (glas)
 2008-2009 Dirty Sexy Money (TV Serija)
Nola Lyons
 2009 Afro Samurai: Resurrection (TV Film)
Sio (Engleska verzija, glas)
 2008 Little Spirit: Christmas in New York (TV Film) (glas)
 2008 Tinker Bell (Video)
Silvermist (glas)
 2008 Kung Fu Panda
Viper (glas)
 2008 Cashmere Mafia (TV Serija)
Mia Mason
 2007 Rise: Blood Hunter
Sadie Blake
 2007 Ugly Betty (TV Serija)
Grace Chin

 2004-2006 Maya & Miguel (TV Serija)
Maggie Lee
 2006 Lucky Number Slevin
Lindsey
 2005 Domino
Taryn Mills
 2005 3 Needles
Jin Ping, the Blood Smuggler
 2005 The Simpsons (TV Serija)
Madam Wu

Goo Goo Gai Pan (2005) … Madam Wu (glas)
 2004-2005 Joey (TV Serija)
Lauren Beck

 2004 Mulan 2 (Video)
Mei (glas)
 2004 Kill Bill: Vol. 2
O-Ren Ishii
 2004 Jackie Chan Adventures (TV Serija)
Adult Jade

J2: Rise of the Dragons (2004) … Adult Jade (glas)
 2004 Game Over (TV Serija)
Raquel Smashenburn
 2003 Kill Bill: Vol. 1
O-Ren Ishii
 2002 Chicago
Kitty Baxter
 2002 King of the Hill (TV Serija)
Tid Pao

Bad Girls, Bad Girls, Watcha Gonna Do (2002) … Tid Pao (glas)
 2002 Cypher
Rita Foster
 1998-2002 Ally McBeal (TV Serija)
Ling Woo
 2001-2002 Futurama (TV Serija)
Lucy Liu's Head / Lucy Liu-bots

 2001 SSX Tricky (Video Igra)
Elise Riggs (glas)
 2001 Hotel
Kawika
 2001 Sex and the City (TV Serija)
Lucy Liu

Coulda, Woulda, Shoulda (2001) … Lucy Liu
 2000 Charlie's Angels
Alex Munday
 2000 Shanghai Noon
Princess Pei Pei
 1999 The Mating Habits of the Earthbound Human
The Female's Friend (Lydia)
 1999 Flypaper
Dot (as Lucy Alexis Liu)
 1999 Molly
Brenda
 1999 True Crime
Toy Shop Girl (kao Lucy Alexis Liu)
 1999 Payback
Pearl (kao Lucy Alexis Liu)
 1998 Love Kills
Kashi
 1997 Michael Hayes (TV Serija)
Alice Woo

Slaves (1997) … Alice Woo
 1997 Dellaventura (TV Serija)
Yuling Chong

Pilot (1997) … Yuling Chong (kao Lucy Alexis Liu)
 1996-1997 Pearl (TV Serija)
Amy Li
 1997 Riot (TV Film)
Tiffany (segment “Empty”)
 1997 NYPD Blue (TV Serija)
Amy Chu

A Wrenching Experience (1997) … Amy Chu (kao Lucy Alexis Liu)
 1997 The Real Adventures of Jonny Quest (TV Serija)
Melana

Night of the Zinja (1997) … Melana (glas, kao Lucy Alexis Liu)
The Bangalore Falcon (1997) … Melana (glas, kao Lucy Alexis Liu)
 1997 City of Industry
Cathi Rose (kao Lucy Alexis Liu)
 1997 Gridlock'd
Cee-Cee (kao Lucy Alexis Liu)
 1996 Jerry Maguire
Former Girlfriend (kao Lucy Alexis Liu)
 1996 High Incident (TV Serija)
Officer Whin

Follow the Leader (1996) … Officer Whin (kao Lucy Alexis Liu)
Father Knows Best (1996) … Officer Whin
 1996 Guy
Woman na Newstand (kao Lucy Lui)
 1996 Nash Bridges (TV Serija)
Joy Powell

Genesis (1996) … Joy Powell
 1996 The X-Files (TV Serieja)
Kim Hsin

Hell Money (1996) … Kim Hsin (kao Lucy Alexis Liu)
 1995 ER (TV Serija)
Mei-Sun Leow

 1995 Bang
Hooker (kao Lucy Lui)
 1995 Hercules: The Legendary Journeys (TV Serija)
Oi-Lan

The March to Freedom (1995) … Oi-Lan
 1995 Home Improvement (TV Serija)
Woman #3

Bachelor of the Year (1995) … Woman #3
 1994 Coach (TV Serija)
Nicole Wong

 1994 Hotel Malibu (TV Serija)
Co-Worker

Do Not Disturb (1994) … Co-Worker
 1993 Protozoa (Kratki)
Ari
 1993 L.A. Law (TV Serija)
Mai Lin

Foreign Co-respondent (1993) … Mai Lin
 1992 Rhythm of Destiny
Donna (kao Lucy Alexis Liu)
 1991 Beverly Hills, 90210 (TV Serija)
Courtney

Pass, Not Pass (1991) … Courtney

One thought on “Lucy Liu – nezaboravna O-Ren Ishii

  • 27/06/2018 at 2:47 am
    Permalink

    Njena gluma u seriji “Elementary” (dr Joan Watson) je vrhunska, skoro kao gluma Jonny Lee Millera (Sherlock Holmes).

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *