Maria Callas – Neponovljiva diva

Marija Kalas (grč. Μαρία Καλογεροπούλου, pravo ime Marija Ana Sofija Sesilija Kalogeropulos; Njujork, 2. decembar 1923 — Pariz, 16. septembar 1977), grčka operska pjevačica rođena u SAD. Uprkos svojoj relativno kratkoj karijeri, okončanoj u pedesetim godinama života, Marija važi za jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

Marija Kalas je rođena u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Sa majkom i sestrom se vratila u Grčku 1937. Međunarodnu karijeru je počela 1947. i s velikim uspjehom pjevala na najvećim svjetskim operskim scenama. Prvi veliki trijumf je doživjela 1949. kada je u Veneciji sa uspjehom nastupila u dvije veoma različite uloge u operama Vagnera i Belinija. Tokom cijele karijere Kalas je često demonstrirala sposobnosti u pjevanju raznovrsnih sopranskih arija, od dramskih do koloraturnih. Njen vokalni raspon je bio blizu tri oktave. U La Skali je prvi put nastupala 1951. u operi „Sicilijansko večernje“, i ovaj teatar je bio njena glavna scena tokom pedesetih. U Londonu je redovno nastupala od 1952, a tu je i završila opersku karijeru 1965. Posle toga nastupila je samo u recitalima 1973. i 1974. Sredinom karijere, 1953-1954, Kalas je naglo smršala izgubivši 35 kilograma. Neki kritičari smatraju da je ova promjena doprinijela opadanju kvaliteta njenog glasa u nekim operskim ulogama, dok drugi smatraju da je joj je glas postao mekši i zavodljiviji.

Marija Kalas se ubraja među znamenite reformatore opere, kao što su Rihard Vagner i Arturo Toskanini. Kultura druge polovine XX veka se neminovno povezuje sa njenim imenom. Početkom 50-ih godina, pojavom postmodernizma, opera XIX vijeka postala je estetski anahronizam. Marija Kalas je vratila opersku umjetnost na vrhunski nivo. Najviše je pjevala opere belkanta, gdje se nije ograničila na virtuozne kolorature u operama Belinija, Rosinija i Donicetija, već je svoj glas pretvorila u glavno izražajno sredstvo. Bila je univerzalni pjevač, sa dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera (opera serija) do poznih Verdijevih opera, verističkih opera Pučinija i Vagnerovih drama.

Usponu njene karijere doprinijela je pojava gramofonskih ploča sredinom prošlog vijeka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom.

U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa milionerom Aristotelom Onazisom. Postoje svjedočanstva da su njih dvoje imali sina koji je umro kratko po rođenju 1960.

Izvor: https://sr.wikipedia.org › sr-el › Марија_Калас

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *