Marija Kalas – Neponovljiva diva

Marija Kalas (grč. Μαρία Καλογεροπούλου, pravo ime Marija Ana Sofija Sesilija Kalogeropulos; Njujork, 2. decembar 1923 — Pariz, 16. septembar 1977), grčka operska pjevačica rođena u SAD.

Uprkos svojoj relativno kratkoj karijeri, okončanoj u pedesetim godinama života, Marija važi za jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

Marija Kalas je rođena u Njujorku u porodici grčkih emigranata. Sa majkom i sestrom se vratila u Grčku 1937. Međunarodnu karijeru je počela 1947. i s velikim uspjehom pjevala na najvećim svjetskim operskim scenama. Prvi veliki trijumf je doživjela 1949. kada je u Veneciji sa uspjehom nastupila u dvije veoma različite uloge u operama Vagnera i Belinija. Tokom cijele karijere Kalas je često demonstrirala sposobnosti u pjevanju raznovrsnih sopranskih arija, od dramskih do koloraturnih. Njen vokalni raspon je bio blizu tri oktave. U La Skali je prvi put nastupala 1951. u operi „Sicilijansko večernje“, i ovaj teatar je bio njena glavna scena tokom pedesetih. U Londonu je redovno nastupala od 1952, a tu je i završila opersku karijeru 1965. Posle toga nastupila je samo u recitalima 1973. i 1974. Sredinom karijere, 1953-1954, Kalas je naglo smršala izgubivši 35 kilograma. Neki kritičari smatraju da je ova promjena doprinijela opadanju kvaliteta njenog glasa u nekim operskim ulogama, dok drugi smatraju da je joj je glas postao mekši i zavodljiviji.

Marija Kalas se ubraja među znamenite reformatore opere, kao što su Rihard Vagner i Arturo Toskanini. Kultura druge polovine XX veka se neminovno povezuje sa njenim imenom. Početkom 50-ih godina, pojavom postmodernizma, opera XIX vijeka postala je estetski anahronizam. Marija Kalas je vratila opersku umjetnost na vrhunski nivo. Najviše je pjevala opere belkanta, gdje se nije ograničila na virtuozne kolorature u operama Belinija, Rosinija i Donicetija, već je svoj glas pretvorila u glavno izražajno sredstvo. Bila je univerzalni pjevač, sa dijapazonom od klasičnih ozbiljnih opera (opera serija) do poznih Verdijevih opera, verističkih opera Pučinija i Vagnerovih drama.

Usponu njene karijere doprinijela je pojava gramofonskih ploča sredinom prošlog vijeka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije EMI Volterom Legeom.

U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa milionerom Aristotelom Onazisom. Postoje svjedočanstva da su njih dvoje imali sina koji je umro kratko po rođenju 1960.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *