Marija Perović – Prva žena filmski i televizijski reditelj u Crnoj Gori

Marija Perović (Beograd, 15.12. 1972. -) prva žena – filmski i televizijski reditelj u istoriji Crne Gore.

Rođena je u Beogradu. Ima kćerku Saru, a živi u Podgorici i Beogradu. Pored karijere filmskog i TV reditelja, Marija Perović je profesor na Fakultetu Dramskih Umjetnosti na Cetinju.

Jedan je od osnivača producentske kuće Katun Movies sa sjedištem u Podgorici.

2004. je bila Reditelj i saradnik na scenariju, Opet pakujemo majmune, prvog dugometražnog igranog filma u Crnoj Gori poslije rata. Dobila nagradu za najbolju režiju na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Novom Sadu.

2007. je radila kao producent, reditelj i scenarista dugometražnog igranog filma „Gledaj me“. Za scenario filma „Gledaj me“ po motivim romana „Dječak iz vode“, Ksenije Popović 2006. godine dobila je prve nagrade na konkursima za produkciju Ministarstva kulture republike Crne Gore, i Ministarstva kulture republike Hrvatske za koprodukciju.

Kao TV reditelj uradila preko 300 televizijskih emisija za RTS, TVCG, podgorički TV IN i beogradsku TV Avalu. Bila je scenarista i reditelj većeg broja reklama, namjenskih spotova i filmova.

Bila je jedan od reditelja prve TV sapunice na Balkanu „Vila Marija“. Na TV IN Podgorica je u sezoni 2002/2003. godine bila urednik, autor i voditelj emisije o filmskoj umjetnosti Cinema matine, a isto tako emisije Film Klub na TV Avala u sezoni 2006/2007 godine.

Izabrana je za predsjednik Udruženja Filmskih Stvaralaca Crne Gore. Napisala je preko 500 filmskih kritika i eseja u podgoričkim Vijestima, i mjesečnik Mobil ART . Članica je međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESSCI.

One thought on “Marija Perović – Prva žena filmski i televizijski reditelj u Crnoj Gori

  • 15/12/2018 at 12:58 am
    Permalink

    Je li ona Maja koja je vodila emisiju o filmu na Radio Elmagu davno?

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *