Marisa Tomei – biografija

Marisa Tomei (New York, 4. decembra 1964.), američka filmska, pozorišna i televizijska glumica.

Dobitnica je Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za film Moj rođak Vinny iz 1992.

Biografija

Marisa Tomei je rođena u Brooklynu, u New Yorku. Nakon srednje škole i prve godine studija na univerzitetu u Bostonu, Marisa je prekinula školovanje kako bi se pojavila u TV sapunici As the World Turns, a poslije i u humorističkoj seriji A Different World.

Prva značajnija filmska uloga Marisi je bila u filmu Moj rođak Vinny (My Cousin Vinny) iz 1992. godine, gdje je glumila zajedno s Joeom Pescijem. Uloga joj je donijela Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu.

Romantična komedija Samo ti iz 1994. godine bila je jedna od njenih zapaženijih uloga, a na snimanju je počela romantičnu vezu s kolegom Robertom Downeyjem. U filmu Dobrodošli u Sarajevo iz 1997. glumila je zajedno s Woodyjem Harrelsonom i Goranom Višnjićem.

Marisa Tomei je imala zapažene uloge i u popularnim TV-serijama Seinfeld i Vatreni momci.

Filmografija

 2017 Laboratory Conditions (Kratki)
Emma Holloway
 2017 Spider-Man: Homecoming
May Parker
 2016 Captain America: Civil War
May Parker
 2015 Empire (TV Serija)
Mimi Whiteman

 2015 The Big Short
Cynthia Baum
 2015 Love the Coopers
Emma
 2015 Trainwreck
The Dog Owner
 2015/I Spare Parts
Gwen Kolinsky
 2014 The Rewrite
Holly Carpenter
 2014 Love Is Strange
Kate Hull
 2013 She Said, She Said (Kratki)
Marishka
 2012 Parental Guidance
Alice Simmons
 2012 Inescapable
Fatima
 2011 The Ides of March
Ida Horowicz
 2011 The Lincoln Lawyer
Maggie McPherson
 2011 Salvation Boulevard
Honey Foster
 2010 Cyrus
Molly
 2009 Amsterdam (Video)
Donna
 2008 The Wrestler
Cassidy
 2008 War, Inc.
Natalie Hegalhuzen
 2007 The Rich Inner Life of Penelope Cloud (TV Film)
Penelope Cloud
 2007 Wild Hogs
Maggie
 2007 Grace Is Gone
Woman at Pool
 2006 Rescue Me (TV Serija)
Angie

 2006 Danika
Danika Merrick
 2005 Factotum
Laura
 2005 Loverboy
Sybil
 2004 Alfie
Julie
 2004 Game Over (TV Serija)
Raquel Smashenburn

Unaired Pilot … Raquel Smashenburn (glas)
 2003 Anger Management
Linda
 2003 The Simpsons (TV Serija)
Sara Sloane

A Star Is Born Again (2003) … Sara Sloane (glas)
 2002 The Wild Thornberrys Movie
Bree Blackburn (glas)
 2002 The Guru
Lexi
 2002 Just a Kiss
Paula
 2001 Jenifer (TV Film)
Nina Capelli
 2001 In the Bedroom
Natalie Strout
 2000 What Women Want
Lola
 2000 King of the Jungle
Det. Costello
 2000/I The Watcher
Polly
 2000 Happy Accidents
Ruby Weaver
 2000 Dirk and Betty
Paris
 1998 Only Love (TV Film)
Evie
 1998 Since You've Been Gone (TV Film)
Tori (nepotpisan)
 1998 My Own Country (TV Film)
Mattie Vines
 1997 Welcome to Sarajevo
Nina
 1997 A Brother's Kiss
Missy
 1996 Unhook the Stars
Monica
 1995 Four Rooms
Margaret
 1995 The Perez Family
Dorita Evita Perez
 1994 Only You
Faith Corvatch
 1994 The Paper
Martha Hackett
 1993 Untamed Heart
Caroline
 1992 Chaplin
Mabel Normand
 1992 Equinox
Rosie Rivers
 1992 My Cousin Vinny
Mona Lisa Vito
 1991 Zandalee
Remy
 1991 Oscar
Lisa Provolone
 1990 Parker Kane (TV Film)
April Haynes
 1987-1988 A Different World (TV Serija)
Maggie Lauten
 1987 Leg Work (TV Serija)
Donna Ricci

Pilot (1987) … Donna Ricci
 1987 ABC Afterschool Specials (TV Serija)
Noelle Crandall

Supermom's Daughter (1987) … Noelle Crandall
 1986 Playing for Keeps
Tracy
 1984 As the World Turns (TV Serija)
Marcy Thompson

 1984 The Flamingo Kid
Mandy
 1984 The Toxic Avenger
Health Club Girl (nepotpisana)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *