Milena Zupančič – Ikona slovenačkog glumišta

Milena Zupančič (Jesenice, 18. decembra 1946.), slovenačka pozorišna i filmska glumica.

Kao dijete živjela je sa samohranom majkom. Oca nikad nije upoznala ni vidjela. Pohađala je područnu školu OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled u Bohinjskoj Beli. Posle je pohađala gimnaziju u Jesenicama. Tu je shvatila da želi biti glumica.

Debitovala je ulogom studentkinje u filmu Oxygen. U sjećanju Slovenaca odigrala je nezaboravne uloge u dva filma Matjaža Klopčiča: kao Presečnikova Meta u Cvetju v jeseni i kao Žašlerca u Vdovstu Karoline Žašler.

U skoro četiri decenije nastupa na pozorišnim daskama, filmskom platnu i televizijskom ekranu odigrala je veliki broj glavnih uloga, za koje je dobila najprestižnije pozorišne i filmske nagrade, među ostalim: pulske Zlatne arene (1976. i 1977.), nagradu Prešernove zaklade 1977., Borštnikov prsten (1999.), Prešernovu nagradu za trajni doprinos razvitku slovenačke kulture (1993. godine). Prvakinja je pozorišnog ansambla ljubljanske Drame i ambasadorka UNICEFa.

Izabrana je za ikonu slovenačkog glumišta. Bila je supruga poznatog slovenačkog glumca Radka Poliča, a danas je supruga Dušana Jovanovića.

Ambasadorka Unicefa je od 2000. do 2003. Od tada je postala regionalna ambasadorka za zapadni Balkan. 2011. je  prekinula saradnju s Unicefom.

Izabrana filmografija

  • 2013. Srečen za umret (r. Matevž Luzar)
  • 2005. Ohcet (r. P. Pašić)
  • 2005. Warchild (r. C. Wagner)
  • 2005. Na planincah (r. M. Hočevar)
  • 2003. Pesnikov portret z dvojnikom (r. F. Slak)
  • 1996. Felix (r. B. Šprajc)
  • 1991. Ljubezen po kranjsko (r. A. Mlakar)
  • 1988. U sredini mojih dana
  • 1987. Moj ata, socialistični kulak (r. M. Klopčič)
  • 1986. Kormoran (r. A. Tomšič)
  • 1985. Christophoros (r. A. Mlakar)
  • 1984. Dediščina (r. M. Klopčič)
  • 1984. Pejzaži u magli (r. J. Jovanović)
  • 1983. Igmanski marš (r. Z. Šotra)
  • 1981. Dečko koji obečava (r. M. Radivojević)
  • 1979. Iskanja (r. M. Klopčič)
  • 1979. Draga moja Iza (r. V. Duletič)
  • 1979. Krč (r. B. Šprajc)
  • 1979. Novinar (r. F. Hadžič)
  • 1976. Idealist (r. I. Pretnar) (Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu)
  • 1976. Vdostvo Karoline Žašler (r. M. Klopčič) (Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu)
  • 1974. Strah (r. M. Klopčič)
  • 1973. Cvetje v jeseni (r. M. Klopčič)
  • 1971. Mrtva ladja (r. R. Ranfl)
  • 1970. Onkraj (r. J. Gale)
  • 1968. Peta zaseda (r. F. Kosmač)

Pozorišne uloge

Pozorišne uloge zadnjih godina na pozornici Ljubljanske Drame..

  • W. Shakespeare: Romeo in Julija – Pestunja
  • M. Proust: Iskanje izgubljenega Časa – Oriane, vojvodinja de Guermantes
  • T. Bernhard: Na cilju – Mati
  • Y. Reza: En španski komad – Pilar
  • A. E. Skubic: Fužinski bluz – Vera
  • M. Hočevar: Smoletov vrt – Ljuba Smole

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *