Mina Radulović – Ubiti pticu rugalicu (Harper Li)

Harper Li – Ubiti pticu rugalicu

Kroz neizvještačena sjećanja djevojčice Skaut i kroz njen bezazlen, radoznao i jednostavan pogled na svijet, uvedeni smo u priču koja opisuje surove i licemjerne odnose koje odrasli gaje jedni prema drugima. Rasna i klasna segregacija, koje se temelje na neupućenosti i poricanju osnovnih ljudskih prava, predstavljaju glavnu temu ovog djela.

U okolini koja je sklona “etiketiranju” onih koji su drugačiji i koja forsira socijalnu, ekonomsku i političku prednost jedne grupe ljudi u odnosu na drugu, upoznajemo samohranog oca Atikusa, koji pokušava da od svoje djece napravi prave ljude. Kao uzoran, istinoljubiv i čovječan predstavnik zakona, Atikus nastoji da izbori pravdu za nepravično optuženog Toma Robinsona, koji je igrom slučaja – Crnac. Uporedo sa službenom dužnošću, obavlja dužnost roditelja gdje mu je zadatak da vaspita djecu učeći ih o ljudskom dostojanstvu i poštovanju prema drugima. Moralna snaga koju posjeduje pomaže mu u tome da ih nauči da čovjek mora slijediti svoju savjest kao glavni prioritet čak i kada je ishod društveno otuđenje.

U ovom djelu predstavljene su nam fundamentalne i univerzalne pouke koje nas vode ka razumijevanju toga koliko je važno ostati čovjek i stati na stranu obespravljenih i vječito progonjenih manjina.
Upoređujući dječije shvatanje svijeta sa realnom slikom, povlači se paralela između motiva ptice rugalice sa jedne strane, koja se u romanu prožima kao sinonim za nepotrebno nasilje, i neopravdanim nasiljem koje pravosudni sistem vrši nad Tomom Robinsonom sa druge strane.

Citat: „Pucaj u rugalice koliko god hoćeš, ako ih uspiješ pogoditi, ali upamti, grijeh je ubiti pticu rugalicu. One ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu”.

Pitanja koja “lebde u vazduhu” dok čitamo ovo djelo su – Kada odrasli prestaju da budu djeca i da li je pogrešno vaspitanje temelj kasnijim predrasudama? Da li je upravo to razlog zbog kojeg djeca ne odrastaju u ljude koji su otvoreni za razumijevanje diverziteta društva? Poenta priče je da treba percipirati kompleksnost društvenih pravila i objasniti, još uvijek neformiranim dječijim umovima željnim znanja, društvenu pravdu i moral kako bi se izbjeglo stvaranje nepoželjnih stranputica.

Citat: „Nikad ne možeš istinski razumjeti nekoga dok ne razmotriš stvari s njegovog stanovišta, dok se ne uvučeš u njegovu kožu i prošetaš malo u njoj”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *