Oliver Hirschbiegel – Reditelj kultnih filmova

Oliver Hirschbiegel (rođen 29 Decembra 1957) njemački filmski reditelj. Režirao je kultni Das Experiment kao i za Oscar-nominovani Downfall.

Hirschbiegel je rođen u Hamburgu, Njemačka. Hirschbiegel je studirao slikarstvo i crtanje na Waldorfu a film kasnije na Hamburškom univeritetu lijepe umjetnosti. 1986 režira svoj prvi film,  Tv film Das Go! Projekt, po scenariju kojeg je sam napisao.  Postaje uspješan tv reditelj režirajući brojne epizode serija Tatort odnosno Kommissar Rex. Njegov prvi igrani film je izuzetno dobro primljeni Das Experiment.

2004. privlači veliku svjetsku pažnju sa Der Untergang (na engleskom govornom području objavljen kao Downfall), u produkciji Bernd Eichingera. Film prikazuje Hitlerove posljednje dane i izaziva široku debatu u Njemačkoj zbog portretisanja nacističkih lidera. Film je bio veliki kritički i komercijalni uspeh, osvojio je brojne nagrade i nominaciju za Oscara za najbolji strani film.

Njegov prvi hollywoodski film je bio The Invasion, koji je djelimično ponovo snimio australijski reditelj James McTeigue, na zahtjev studija.

Hirschbiegel je režirao biografski film Diana, o Diani, Princezi od Walesa, koji je prikazan u Septembru 2013. Naomi Watts je igrala glavnu ulogu.

Oliverov brat Urs je pomoćnik reditelja i producent.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *