Otto Preminger – filmski reditelj, producent, glumac

Otto Ludwig Preminger (Wiznitz, Austro-Ugarska 5. decembra 1905. – New York, SAD, 23. aprila 1986.), austrijskoamerički filmski reditelj, producent i glumac, poznat kao autor više film noira, književnih adaptacija i djela koja su uticala na pomicanja granica cenzure u filmskoj umjetnosti. Njegov brat Ingo takođe je bio filmski producent.

Mladost

Rođen je u Wiznitzu, danas Vyzhnytsia u Ukrajini, tada u Austro-ugarskoj, kao sin javnog tužioca. U dobi od devet godina zajedno s porodicom seli se u Graz, gdje pohađa strogu katoličku školu. 1915. godine Premingerov je otac postavljen na visoku dužnost u ministarstvu pravosuđa te se porodica seli u Beč, gdje često posjećuje pozorište, što je vjerovatno razlog Premingerove rane glumačke ambicije, i pridruživanja lokalnom pozorišnom ansamblu.

Karijera

Nakon kraja prvog svjetskog rata ozbiljno razmatra mogućnost pozorišne karijere, te s 16 godina glumi Lysandera u Shakepeareovom Snu ljetne noći. 1923. primljen je u bečki teatar Maxa Reinhardta, koji mu postaje učitelj i mentor. Nezadovoljan podređenom ulogom u Reinhardtovom teatru, napušta glumu i prelazi u režiju. 1934. emigrira u Sjedinjene Države, gdje nastavlja pozorišnu djelatnost na Broadwayu i na dramskoj školi univerziteta Yale. 1935. dolazi u Hollywood gdje na filmu isprva glumi manje karakterne uloge.

Nakon drugog svjetskog rata započinje uspješnu karijeru reditelja u Hollywoodu, te debituje noirom Laura, 1944. godine. Inovativni film s latentnom crtom nekrofilije, izazvao je kritike ali postigao i veliki uspjeh.

1940-ih snima i komercijalne filmove, no 1950-ih ostvaruje svoja najbolja djela: Angel Face (1952.), The Moon is Blue (1953.) i Carmen Jones (1954.) kojima izaziva žestoke polemike radi kreiranja opasnih i zavodničkih ženskih likova.

Iste godine režira i Marilyn Monroe u filmu Rijeka bez povratka, povoljno primljenom kod kritike i publike.

1953. mestralno je odglumio nacističkog komandanta logora, Pukovnika Von Scherbacha u filmu Billyja Wildera Stalag 17.

S filmom The Man with the Golden Arm otvoreno prikazuje zavisnost o drogama, što je tada na filmu bila tabu tema.

Polovinom 1950-ih seli se u Francusku gdje snima film Bonjour Tristesse prema knjizi Françoise Sagan.

Krajem 1950-ih vraća se u Sjedinjene Države i započinje niz uspješnih ostvarenja kao: Anatomija jednog ubistva, (1959.), Egzodus (1960.), Kardinal (1963.) i In Harm's Way. Aktivan je kao reditelj do 1979., kada snima svoj posljedni film, Ljudski faktor.

Filmografija

 1975 Rosebud
 1968 Skidoo
 1963 The Cardinal
 1960 Exodus
 1957 Saint Joan
 1957 The Making of ‘Saint Joan’ (Kratki dokumentarac)
 1954 Producers’ Showcase (TV Serija) (1 epizoda)

Tonight at 8:30 (1954)
 1954 Carmen Jones
 1953 Angel Face
 1950 Whirlpool
 1949 The Fan
 1948 That Lady in Ermine (nepotpisan)
 1947 Daisy Kenyon
 1945 Fallen Angel
 1944 Laura
 1938 Kidnapped (nepotpisan)
 1937 Nancy Steele Is Missing! (nepotpisan)
 1936 Under Your Spell (kao Otto Ludwig Preminger)
 1931 The Great Love (kao Otto Ludwig Preminger)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *