Ozzy Osbourne – otac heavy metala

John Michael “Ozzy” Osbourne (Aston, Birmingham, 3. decembra 1948.), engleski pjevač.

Mnogi obožavaoci ga nazivaju “Ocem heavy metala”. Osbourneova muzička karijera proteže se kroz četiri decenije. Osbourne je bio pjevač pionirske heavy metal grupe Black Sabbath i dobitnik multi-platinaste nagrade za solo karijeru. Od 2002. do 2005. godine prikazivao se reality show The Osbournes koji je pratio njegov porodični život. Nadimak mu je Princ tame (engl. Prince of Darkness).

Diskografija

Albumi (solo karijera)

  • Blizzard of Ozz (1980.)
  • Diary of a Madman (1981.)
  • Bark at the Moon (1983.)
  • The Ultimate Sin (1986.)
  • No Rest for the Wicked (1988.)
  • No More Tears (1991.)
  • Ozzmosis (1995.)
  • Down to Earth (2001.)
  • Black Rain (2007.)
  • Scream (2010.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *