Paul Butterfield – Jedan od najznačajnijih blues harmonikaša

Paul Vaughn Butterfield (17 decembra, 1942 – 4 maj, 1987) američki blues harmonikaš i pjevač.

Nakon učenja klasične flaute razvio je interes za blues harmoniku. Istraživao je blues scenu Chicaga, gdje je upoznao Muddy Wattersa i ostale blues velikane, koji su ga ohrabrili i pozvali da im se pridruži na njihovima jam-sessionima. Uskoro je počeo da svira sa blues entuzijastima Nick Gravenitesom i Elvinom Bishopom.

1963 formira the Paul Butterfield Blues Band, koji snima sedam uspješnih albuma zaredom i biva vrlo popularan kasnih 60-tih na raznim koncertima i festivalima, uključujući Fillmore West, u San Francisco; the Fillmore East, u New York City; the Monterey Pop Festival; i Woodstock.

Bend je bio prepoznat po kombinovanju električnog Chicago bluesa, rocka i jazz fusiona.

Nakon raspada grupe 1971, Butterfield nastavlja sa turnejama i snimanjima albuma sa bendom the Paul Butterfield's Better Days, njegovim mentorom Muddy Watersom, i članovima roots-rock grupe the Band.

Svirao je i snimao sve dok nije umro 1987 u 44 godini od overdoziranja heroinom.

Muzički kritičari  ga ubrajaju u najbolje blues harmonikaše ikad. 2006, uveden je u Blues Hall of Fame. Butterfield i ostali članovi the Paul Butterfield Blues Band uvedeni su u the Rock and Roll Hall of Fame 2015-te.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *