Peter Handke – Biografija

Peter Handke (nem. Peter Handke; Grifen, 6. decembar 1942) austrijski književnik i aktivista, njemačko-slovenačkog porekla. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

Odrastao je u Istočnom Berlinu i Grifenu. Prva objavljena književna aktivnost je publikacija Fackel (baklja) kod katoličke škole za dječake u Tancenbergu. Za vrijeme studija u Gracu pridružuje se književnoj grupi Forum Gradski park (Forum Stadtpark) i objavljuje u magazinu Manuskripte. Nakon objave njegovog prvog romana „Stršljeni“ (Die Hornissen) u leto 1965, napušta studije da bi se potpuno posvetio pisanju.

Nagrada Hajnrih Hajne

Peter Handke je i dobitnik nagrade Hajnrih Hajne, koju dodjeljuje njemački grad Diseldorf (vrijednost nagrade je 50.000 evra). Nakon glasanja žirija 12:5 u korist Handkea došlo je do političkog suprotstavljanja nekih njemačkih političara. Handkeu je u odbranu tada stupilo društvo pisaca i odbacilo miješanje politike u kulturnu sferu, no Handke je zbog miješanja političara ipak odbio da primi nagradu što je i uvaženo pa nagrada 2006. godine nije dodijeljena.

Otkup Handkeovog arhiva

O značaju Handkeovog rada govori i podatak da su austrijske institucije Književni arhiv i Narodna biblioteka za 500.000 evra otkupile rukopise i materijale iz poslednje dvije decenije njegovog stvaralaštva. Takođe, on je početkom 2008. godine stavio na raspolaganje 66 svezaka svojih dnevnika od 1966. do 1990. Književnom institutu u Marbahu za nepoznatu sumu

Živeo je u Gracu, Diseldorfu i Berlinu, a kasnije u Parizu, Kronenbergu i SAD. Trenutno živi u Francuskom Šavilu.

https://sr.wikipedia.org › wiki › Петер_Хандке

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *