Robin Gibb – pjevač i kompozitor grupe Bee Gees

Robin Hugh Gibb (22. decembra 1949., – 20. maja 2012.), britanski pjevač i kompozitor. Brat je blizanac sa Mauriceom Gibbom (1949.-2003.). Obojica sa svojim starijim bratom Barryem Gibbom osnivaju Bee Gees, jedan od najpopularnijih pop sastava svih vremena. Njegov rad u grupi prepoznavao se po komponovanju i pjevanju.

Biografija

Robin je sin Hugha i Barbare Gibb i sa svoja dva brata, Mauriceom i Barryem, odrasta u Chorlton-cum-Hardy, Manchester, Engleska. Ubrzo nakon rođenja njihovog najmlađeg brata Andya, 1958. godine, svi zajedno se sele u Redcliffe, u Australiju. Pohađali su javnu školu Humpybong State School.

Svoju muzičku karijeru, započeli su u Australiji, a svjetsku slavu sa sastavom Bee Gees, stekli su kada su se vratili u Englesku, gdje su bili uočeni od Roberta Stigwooda.

Solo karijera

Robinova uloga u grupi, koja ga nije zadovoljavala, pretežno se svodila na vokalna izvođenja, koje je izvodio sa svojim bratom Barryem u vrijeme britanskog uspjeha tokom 1960-ih godina. To je rezultiralo njegovim napuštanjem grupe nakon što je otpjevao pjesmu “Lamplight” i početkom njegove solo karijere.

U međuvremenu su se proširile glasine o problemima sa drogom, a roditelji su mu prijetili da će tražiti pomoć od suda pošto je bio maloljetan (tada je imao 19 godina, a punoljetnost u Engleskoj je tada bila sa 21).

Iako je njegov album Robin's Reign u početku bio uspješan sa jednim hitom “Saved by the Bell”, kasnije nije dobio prolaznu ocjenu i Robin je shvatio da solo karijera nije počela onako kako se on nadao. Stoga je odlučio da se vrati nazad svojoj braći u Bee Gees gdje će uporedno sa grupom graditi svoju solo karijeru. U to vrijeme 1970. Robert Stigwood je bio urednik RSO recordsa, a on je jedan od ključnih ljudi koji je bio zaslužan za njihovu uspješnu muzičku karijeru. Robin je i nakon povratka u Bee Gees, snimao svoje pjesme, “Oh! Darling”, cover od Beatlasa i “Help Me”, od Marcy Levya.

Takođe sudjeluje na albumu Sesame Street Fever, od grupe Sesame Street, na kojemu između ostalog izvodi naslovnu pjesmu, a nakon toga radi pjesmu za Oscar the Grouch, koja se zove “Trash”, i govori na ostalim snimkama.

Iako i dalje sudjeluje u radu sastava Bee Gees, Robin i dalje promoviše svoju solo karijeru i tokom 1980-ih izdaje svoja tri studijska albuma (How Old Are You, Secret Agent i Walls Have Eyes), koji su bili uspješniji u kontinentalnoj Evropi, nego u Velikoj Britaniji i SAD-u.

Prva dva albuma imaju zvuk popa i dancea i veći su uspjeh zabilježili u Njemačkoj, dok je treći album pratio više elektronsku muziku i sadržavao je više balada, a snimljen je uz pomoć njegove dvojice braće Mauricea i Barrya. 1984. njegov singl “Boys Do Fall in Love” dolazi na Billboardovu top 40 muzičku listu.

Nakon albuma Walls Have Eyes, Robin se ponovo pridružio braći u Bee Gees i ostali su zajedno sve do 2002. godine. U istoj nedjelji kada iznenada umire njegov brat blizanac, Maurice, Robin objavljuje svoj sljedeći album pod nazivom Magnet. Album je 27. januara 2003. godine izlazi u Njemačkoj, a ubrzo i u cijelom svijetu. Album sadrži nekoliko starih Bee Geesovih klasika poput, “Wish You Were Here”, ali i novih akustičnih verzija. Nakon što je Maurice umro, Robin i Barry su najavili da Bee Gees više neće nastaviti sa radom.

Saradnja

U avgustu 2003., Robin je najavio da će izdati novi singl “My Lover's Prayer”, pjesmu koju je prvo snimio sa Bee Geesom 1997. godine, na kojoj pjevaju Robin, Wanya Morris, i Lance Bass. Nastupao je i na radiju, ali ti snimci nikada nisu objavljeni. U oktobru 2003. snima spot u duetu sa Alistairom Griffinom za seriju Fame Academy, koja se prikazuje u Velikoj Britaniji, a Robin u njoj ima ulogu sudije. “My Lover's Prayer” izlazi u Britaniji u januaru 2004. godine, kao dvostruki CD na A strani i dosegao je broj pet na britanskoj top listi singlova.

U januaru 2005. godine, Robin zajedno sa bratom Barryem, pridružuje se mnogim drugim svjetskim muzičarima, kako bi snimili jedan ljubavni singl, pod nazivom “Grief Never Grows Old”, za pomoć stradalim u azijskom cunamiju. Ostali muzičari koji su sudjelovali u projektu: Boy George, Steve Winwood, Jon Anderson, Rick Wakeman, Sir Cliff Richard, Bill Wyman, America, Kenny Jones, Chicago, Brian Wilson (The Beach Boys), Russell Watson i Davy Spillane.

U junu 2005. Robin se pridružuje televizijskoj emisiji music talent show, The X Factor, gdje na koncertu u zgradi Royal Albert Hall, izvodi Bee Geesovu pjesmu “First of May”. Snimak ovog izvođenja, objavljen je u decembru 2005. godine na A strani dvostrukog singla, nazvanog “G4 feat Robin Gibb”, zajedno sa pjesmom Johnnya Mathisa “When a Child is Born”. Ova je pjesma takođe uključena u platinastu prodaju albuma G4 & Friends, koji je dosegao #6 na britanskoj Top listi.

U novembru 2006. godine, Robin je snimio Božićni album pod nazivom Robin Gibb – My Favourite Carols, kako bi potpomogao londonski hor The Serlo Consort. Na albumu se takođe nalazi i potpuno nova pjesma koju je napisao Robin “Mother of Love”, a u Evropi je objavljena kao singl koji je dostupan na internetu. U pjesmi je bio nadahnut svojim bratom Mauriceom Gibbom i to je ujedno i prvi novi snimak koji je Robin napravio od kako mu je brat blizanac umro 2003. godine.

Lični život

1968. godine Robin se ženi sa Molly Hullis, koja je kao sekretarica radila u organizaciji Roberta Stigwooda. Imali su mnogo sreće kada su 5. novembra 1967.g. preživjeli željezničku nesreću u kojoj je poginulo 49 ljudi. Imaju dvoje djece, Spencer i Melissa, ali se na kraju 1980.g. ipak rastaju i žive odvojeno, Robin je bio gotovo stalno u SAD-u, dok je Molly život provodila u Velikoj Britaniji. Ponovo se ženi 1985. godine sa umjetnicom Dwinom Murphy i sa njom dobija sina Robina Johna.

Nagrade

Robin Gibb 1994. godine, dolazi u kuću slavnih kompozitora (Songwriters Hall of Fame), a 1997. godine sastav Bee Gees ulazi u kuću slavnih rock and roll izvođača (Rock and Roll Hall of Fame).

2002. godine odlikovan je britanskim redom viteza zajedno sa svojom dvojicom braće Mauriceom i Barryem. Službena ceremonija održana je u zgradi Buckingham Palace 2004. godine, nakon što je Maurice umro.

Robin i Barry Gibb, primili su u maju 2004. godine počasni akademski stepen časti “Doktor muzike” od univerziteta u Manchesteru.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *