Serđo Boneli – Legendarni strip scenarista

Serđo Boneli (ital. Sergio Bonelli; 2. decembar 1932 — 26. septembar 2011.) italijanski strip autor i izdavač.

Rođen je u Milanu u porodici Đana Luiđija Bonelija (Gian Luigi Bonelli), tvorca Teksa Vilera i brojnih drugih italijanskih strip-junaka. Kako bi se distancirao od slavnog oca, često je svoje radove potpisivao pseudonimom Gvido Nolita Guido Nolitta. Prvi posao u strip-izdavaštvu dobio je 1957. kada je sa španskog preveo serijal Verdugo Ranch, da bi zatim napisao i scenario za završnu epizodu serijala koju je nacrtao Franko Binjoti (Franco Bignotti). Krajem 1950-ih i početkom 1960-ih Boneli je napisao scenarije za nekoliko epizoda Malog Rendžera.

Godine 1960. napisao je scenario za strip Il Giudice Bean, mini-seriju od šest epizoda koju je ilustrovao Serđo Tarkvinio (Sergio Tarquinio). Iste godine upoznao je crtača Galijena Ferija (Gallieno Ferri) s kojim je stvorio 1961. stvorio lik Zagora. Boneli je do 1980. bio scenarista skoro svih epizoda stripa o Zagoru (do broja 182). Godine 1975. stvorio je serijal Mister No.

Godine 1977. napisao je scenario strip albuma L'Uomo del Texas koji je ilustrovao Aurelio Galepini (Aurelio Galleppini). Takođe je napisao scenarije za velik broj epizoda Teksa Vilera, počevši od kraja 1970-ih sa brojem 183. Godine 1990. stvorio je mini-seriju River Bill koju je ilustrovao Frančesko Gamba (Francesco Gamba).

Bio je predsjednik izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore — najvećeg italijanskog strip izdavača.

Serđo Boneli je umro u Monci, 26. septembra 2011, posle kratke bolesti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *