Sinead O'Connor – Biografija

Sinéad Marie Bernadette O'Connor (ʃɪˈneɪd oʊˈkɒnɚ) (Dublin, 8. decembra 1966.) irska kantautorka, dobitnica nagrade Grammy.

Biografija

O'Connor je rođena 8. decembra 1966. u Dublinu. Jedno je od petoro djece Jacka i Marie O'Connor. Njen brat Joseph O'Connor danas je ugledni romanopisac. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, vodili su problematičnu vezu, što je rezultiralo prekidom kad je O'Connor imala samo 8 godina. Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O'Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O'Connor je napustila majku i otišla živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centre kojeg su vodile Sestre milosrdnice. O'Connor je tu na neki način i napredovala, pogotovo u pisanju i muzici, ali se često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki u Griananu bila je sestra Paula Byrnea, bubnjara u muzičkom sastavu In Tua Nua. Čula je O'Connor kako pjeva “Evergreen” Barbre Streisand te je odmah prepoznala njen talent. O'Connor je sa sastavom snimila pjesmu “Take My Hand”, ali su članovi sastava smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina). Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je O'Connor razvijala svoj talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja. Snimila je četiri demo pjesme, među kojima su dvije koje je sama napisala. Te će se pjesme kasnije pojaviti na njenom prvom albumu.

Postala je poznata 1990. obradom Princeove pjesme “Nothing Compares 2 U“.

O'Connor je i politička aktivistkinja, a njeni stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često izazivaju kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebno su poznati njeni javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live pocijepala fotografiju Jovana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih sveštenika.

Tokom karijere O'Connor je sarađivala s mnogim muzičarima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *