Snežana i sedam patuljaka – 80 godina od premijere (21.12.1937)

Snežana i sedam patuljaka (eng. Snow White and the Seven Dwarfs) je slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. godine, kojeg je producirao Walt Disney i reditelj David Dodd Hand.

To je 1. animirani film iz Disneyjevog studija. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snežani koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. “Snežana” je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a te je, prilagođen inflaciji, 10. najkomercijalniji film 20. vijeka (prvi je “Zameo ih vjetar”).

Radnja

Nekada davno u nekoj izmišljenoj zemlji živjela je mlada Snežana u koju se zaljubio jedan princ. No ona je živjela u dvorcu svoje zle mačehe/kraljice kojoj je čarobno ogledalo jednog dana reklo da je Snežana ljepša od nje. Kraljica je odmah postala ljubomorna i naredila svom lovcu da je odvede duboko u šumu i tamo ubije. Lovac nije imao srca ubiti nedužnu Snežanu, nego ju je upozorio na zlu kraljicu i pustio da pobjegne duboko u šumu. Snežana je trčala i trčala, sve dok nije naišla na jednu kuću u koju je ušla i zaspala od umora.

No, ta kuća pripada sedmorici patuljaka koji cijeli dan rade u obližnjem rudniku. Kada se oni te večeri vrate natrag i primijete da im je neko bio u kući, pomisle da se radi o čudovištu ili o lopovu. Ipak, kada upoznaju Snežanu, priraste im k srcu i odluče zaštiti je od zle kraljice. Kraljica se preruši u staricu kako je Snežana ne bi prepoznala te joj pokloni otrovnu jabuku od koje ova umire. Tada se vrate patuljci i počnu proganjati kraljicu koja se popne na brdo i padne u provaliju kada je htjela baciti kamen na njih. Patuljci su sagradili stakleni kovčeg za Snežanu, nemajući srca pokopati je. Onda se jednog dana pojavio princ i poljubio Snežanu – nakon čega je ona oživjela.

Nagrade

  • Osvojen Oscar (posebna nagrada za Walta Disneya) i jedna nominacija (najbolja muzika).
  • Osvojena Nagrada Udruženja Filmskih Kritičara New Yorka (posebna nagrada za Walta Disneya).

Zanimljivosti

  • 50-ak ideja za imena i ličnosti 7 patuljaka bilo je predloženo prije konačne odluke.
  • Uz to što je osvojio posebnu nagradu za Oscara, Walt Disney je ironično dobio i 7 malih kipova (jedan za svakog patuljka).
  • Princ je isprva trebao imati puno veću ulogu u filmu.
  • Sergej Eisenstein je izjavio da je ovo “najbolji film ikada snimljen”.
  • Prvi dugometražni animirani film iz SAD-a u istoriji kinematografije. Do tada su se animirani likovi smatrani nebitnim za filmsku industriju.

Teme i analiza

Ken Priebe zaključio je kako bajkovita priča sadrži puno religioznih elemenata i Jungov arhetip skrivenog kolektivnog nesvjesnog. Snežana je predstavljena kao potpuno nedužno biće, odrasla osoba sa srcem i nevinosti djeteta. Kada ogledalo nagovara zlu maćehu da ubije Snežanu samo zato što je ona ljepša od nje, naslućuju se paralele s Đavolom i njegovom ljubomorom prema Bogu. Završnica s otrovnom jabukom koja vodi u napast i ubija Snežanu samo pojačava utisak o Adamu i Evi. No, ona može biti oživljena od ljubavi kao što je i Isus Hrist obećao da će njegovi sljedbenici i dobri ljudi uskrsnuti nakon smrti. Patuljci pak uvode komični element i predstavljaju Hristove učenike koji se mijenjaju i spoznaju ljubav. Do nedavno su samo radili poput robota u svojem rudniku i mehanički vršili posao, no upoznavši Snežanu otkrili su veći smisao u životu. Mrgud je pak skeptičan prema Snežani i reaguje kao nevjerni Toma, no zapravo samo prikriva svoja prava osjećanja i ima duboku naklonost prema njoj. Snežana je zadržala svoju nevinu ljubav i dušu prema drugima, dok su je drugi izgubili odrastanjem.

Kritike

Svi kritičari “Snežanu” su jednoglasno proglasili bezvremenskim klasikom. Roger Ebert u svojoj je recenziji utvrdio: “Da je Disneyeva ‘Snežana i sedam patuljaka’ primarno bila samo o Snežani, bila bi vrlo brzo zaboravljena nakon premijere 1937. i spremljena za danas samo zbog istorijskih razloga, budući da je prvi animirani film u boji. Snežana je, istini za volju, pomalo dosadna, ne lik koji djeluje, nego lik čije postojanje djeluje kao nadahnuće drugim likovima da djeluju. Pogreška Disneyevih imitatora je bila u tome što su pomiješali naslove svojih filmova sa svojim subjektima. “Snežana i sedam patuljaka” nije toliko o Snežani ili princu koliko je o sedam patuljaka i zloj kraljici… Disneyeva druga inovacija je bila u tome da likovi fizički izraze svoje ličnosti. On to nije ostvario davajući im smiješna lica ili različitu odjeću (makar je i to bio dio toga) nego studirajući njihov stil govora tijela i onda ih preuveličavao…'Snežana i sedam patuljaka’ odmah je proglašena remek-djelom i još uvijek ostaje draguljem u Disneyevoj kruni”.

Joshua Tyler je zaključio: “Neki filmovi su izvan cinizma. Pravi klasik utiče na srca i umove publike, čak i generacijama nakon svojeg nastanka. Neki klasici poput ‘Čarobnjaka iz Oza’ drže takvu vrijednost da postaju ukorijenjeni u umovima svakog Amerikanca u svakom koraku života. Disneyeva ‘Snežana i sedam patuljaka’ je jedan takav film koji je zaslužio svoje mjesto u našim srcima… Disneyeva adaptacija ove bajke, uspijeva nadići kulturne i društvene barijere sa iskrenom i dirljivom pričom o slomljenim srcima i ljubavi“.

Pjesme

Originalni naslov
I'm Wishing
One Song
With a Smile and a Song
Whistle While You Work
Heigh Ho
Bludde-Uddle-Um-Dum (The Dwarfs’ Washing Song)
The Dwarfs’ Yodel Song (The Silly Song)
Some Day My Prince Will Come
The Escape of Dopey

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *