Taylor Hackford – Reditelj ”Oficira i džentlmena” i ”Ray”

Taylor Edwin Hackford (rođen 31. decembra, 1944) američki filmski reditelj i bivši predsjednik Directors Guild of America.

Osvojio je Academy Award for Best Live Action Short Film za Teenage Father (1979).

Hackford je režirao nekoliko visoko pozicioniranih filmova kao što su: An Officer and a Gentleman (1982) i Ray (2004), za koji je nominovan za Academy Award za najboljeg reditelja i Academy Award za najbolji film. Od 1997 je u braku sa čuvenom britanskom glumicom Helen Mirren.

Filmografija
 2016 The Comedian
 2014 Dangerous Liaisons (TV Film)
 2013 Parker
 2013 Company Town (TV Film)
 2010 Love Ranch
 2005 E-Ring (TV Serija) (1 epizoda)
 2004 Ray
 2003 The Lionel Richie Collection (Video dokumentarac) (video “Say You, Say Me”)
 1986 A Tribute to Rick Nelson (Dokumentarni TV Film)
 1985 White Nights
 1985 Lionel Richie: Say You, Say Me (Video spot)
 1978 Teenage Father (Kratkometražni)
 1973 Bukowski (Dokumentarac)
 1973 Economic Love-In (TV Film)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *