Titanic – 20 godina (i tri dana) od premijere

Titanic je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao James Cameron.

U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u istoriji glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenutku dok brod putuje prema svojoj vlastitoj propasti. Iako su glavni likovi i ljubavna priča potpuno izmišljeni, u filmu se pojavljuju i stvarne istorijske ličnosti. Gloria Stuart u filmu glumi ostarjelu Rose koja nas u naraciji vodi kroz cijelu priču, a Billy Zane glumi Cala Hockleyja, njenog vjerenika iz mladih dana.

Produkcija filma započela je 1995. godine kad je Cameron snimio pravu olupinu Titanica na dnu Atlanskog okeana. Scene koje se događaju u sadašnjosti snimljene su na brodu Akademik Mstislav Keldysh kojeg je Cameron koristio dok je snimao pravu olupinu. Rekonstrukcija kompletnog broda sagrađena je u Playas de Rosarito, Baja California, a pravi modeli i kompjuterska animacija poslužili su kako bi se rekreiralo potonuće. Troškove filmske produkcije međusobno su podijelila dva holivudska studija Paramount Pictures i 20th Century Fox kao američki i međunarodni distributer, a u to je vrijeme Titanic postao najskupljim filmom ikada snimljenim s budžetom od 200 miliona dolara.

Iako je film u kina trebao biti pušten 2. jula 1997. godine zbog odgađanja u post-produkciji službena kino distribucija započela je 19. decembra iste godine. Titanic je postigao ogroman kritički i finansijski uspjeh. Nominovan je za čak 14 nagrada Oscar (čime se izjednačio s filmom Sve o Evi kao najnominiraniji naslov u istoriji) od čega je osvojio 11 Oscara (čime se takođe izjednačio s filmovima Ben-Hur i Gospodar prstenova: Povratak kralja kao najnagrađivaniji naslov u istoriji) uključujući i one za najbolji film i režiju. Postao je najgledaniji film svih vremena, sveukupno zaradivši 1,8 milijardi dolara i na broju 1 ostao je punih 12 godina prije nego ga je s trona svrgnuo film Avatar, takođe u režiji Jamesa Camerona. Titanic je također proglašen šestim najboljim filmom katastrofe na top 10 listi Američkog filmskog instituta.

Radnja

Radnja filma započinje 1996. godine kada lovac na blago, Brock Lovett, zajedno sa svojim timom zaranja duboko u Atlantski okean prema olupini Titanica u potrazi za vrijednom dijamantnom ogrlicom “Srce okeana”. Nakon što u sefu pronađu crtež mlade djevojke koja nosi ogrlicu i isti objave putem medija, ubrzo im se javlja stara gospođa koja tvrdi da je upravo ona djevojka sa crteža. Pomoću naracije, stara Rose vraća gledaoce u davnu 1912. godinu, u luku Southampton odakle Titanic kreće na svoje prvo putovanje. Osim Rose, nesrećne djevojke zatočene u okove društvenog sloja u kojem živi, upoznajemo i njenu majku Ruth te vjerenika Caledona “Cala” Hockleyja, sina bogatog Pittsburškog tajkuna koji će vjenčanjem s Rose otplatiti sve dugove u koje se uvukao njen mrtvi otac. U isto vrijeme, mladi nadobudni slikar Jack Dawson osvaja kartu za Titanic na pokeru i u posljednji čas se sa svojim prijateljem Fabrizijem ukrcava na brod.

Jack i Rose susreću se u trenutku u kojem se Rose pokušava ubiti, želeći se baciti s krme broda. Tokom putovanja koje će trajati 4 dana, njih dvoje razvijaju prijateljstvo koje će prerasti u pravu ljubavnu romansu nakon što Jack nacrta Rose s ogrlicom Srce Okeana koju joj je poklonio vjerenik Cal na početku putovanja.

14. aprila 1912. godine, nekoliko sati nakon što su Jack i Rose doživjeli svoje najromantičnije trenutke Titanic se susreće sa svojom vlastitom sudbinom: velikom santom leda usred Atlantskog okeana. Budući da brod plovi punom parom, ne uspijeva zaobići santu pa je snažno udara dužinom od skoro 20 metara s bočne strane.

Nakon što svima postane jasno da će “nepotopivi brod” ipak potonuti na dno okeana, nastaje masovna panika, a u cijelom ludilu Jack će biti uhvaćen, Cal će ih oboje pokušati ubiti, a nakon toga spasiti sebe pretvarajući se da je otac jedne siromašne djevojčice, bend će nastaviti svirati, a Jack i Rose će ostati na brodu do samoga kraja…

Uloge

Kino distribucija i box-office fenomen

Velike holivudske kompanije Paramount Pictures i 20th Century Fox finansirale su produkciju Titanica i očekivale da će Cameron film završiti do juna, kako bi ga u kina pustile 2. jula 1997., kakav je i bio prvobitni plan. Ipak, Cameron je napomenuo da su specijalni efekti za film izuzetno zahtjevni i da nema šanse da će ga on do navedenog datuma završiti. Nakon što je svima postalo jasno da će produkcija kasniti, Paramount je pomaknuo datum kino distribucije za 19. decembra iste godine, što je potaknulo mnoge glasine o tome da se radi o katastrofalnom filmskom djelu. Međutim, prvi screening u Minneapolisu, 14. jula 1997. dobio je pozitivne kritike i po Internetu su počele priče o novom filmskom spektaklu. Film je svjetsku premijeru doživio 1. novembru 1997. godine na filmskom festivalu u Tokiju, a američka premijera održana je 14. decembra 1997. godine na kojoj su se pojavile sve glumačke zvijezde filma.

Titanic je sa službenom kino distribucijom krenuo 19. decembra 1997. godine u Sjevernoj Americi. Prvoga dana prikazivanja zaradio je 8,6 miliona dolara, a nakon prvog vikenda 28,6 miliona dolara što ga je smjestilo na prvo mjesto iza osamnaestog filma o Jamesu Bondu – Svijet nije dovoljan. Do Nove godine Titanic je zaradio preko 120 miliona dolara, popularnost filma znatno se povećala, a rasprodaja kino dvorana je nastavljena bez prestanka. Vrhunac rezultata dogodio se na sv. Valentina, 14. februara 1998. godine, kada je film zaradio 13 miliona dolara što predstavlja najveći box-office rezultat u jednom danu tog filma u kompletnoj kino distribuciji. Rezultat je tim veći zbog činjenice što je film tada već bio u šestoj nedjelji prikazivanja.

Titanic je na prvom mjestu box-officea u Americi ostao punih petnaest nedjelja zaredom, samo jednu nedjelju manje od rekorda kojeg još uvijek drži Spielbergov E.T. U kinima u Sjevernoj Americi, film je igrao punih 10 mjeseci, napokon završivši sa svojom kino distribucijom 1. oktobra 1998. godine i zaradivši sveukupno 600 miliona dolara. Popularna web stranica Box Office Mojo izračunala je da je Titanic šesti najgledaniji film svih vremena u SAD-u i Kanadi, kada se uračuna inflacija kino ulaznica. U ostatku svijeta, film je zaradio 1,2 milijarde dolara tako da sveukupni box-office danas iznosi točno 1,843,201,268 milijardi dolara (Podaci iz 2008/09). Ovim rezultatom Titanic se punih 12 godina nalazio na prvom mjestu najgledanijih filmova svih vremena u svijetu sve dok u kinima nije zaigrao sljedeći film reditelja Jamesa Camerona – Avatar.

Nagrade

Titanic je svoj pohod na filmske nagrade započeo s dodjelom Zlatnih globusa gdje je osvojio četiri nagrade: najbolji film (drama), reditelj, originalna muzika i originalna pjesma. Kate Winslet (glavna glumica), Leonardo DiCaprio (glavni glumac), Gloria Stuart (sporedna glumica) i James Cameron (scenario) bili su nominovani, ali nisu osvojili nagradu. Film je redom osvajao nagradu udruženja filmskih reditelja, nagradu Cinema Audio Society, nagradu udruženja filmskih glumaca, nagradu udruženja filmskih producenata i nagradu udruženja filmskih kritičara. Također je nominovan i za 10 nagrada BAFTA, ali nije osvojio ni jednu.

Film je nominovan u čak 14 kategorija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, čime se izjednačio s dotadašnjim rekorderom filmom Sve o Evi iz 1950. godine. Na kraju večeri pobijedio je u 11 kategorija (film, reditelj, kamera, scenografija, kostimografija, zvuk, zvučni efekti, specijalni efekti, montaža, muzika, pjesma), čime se izjednačio s dotadašnjim rekorderom filmom Ben-Hur iz 1959. godine (2003. godine film Gospodar prstenova: Povratak kralja takođe će osvojiti 11 Oscara i ući u ovo elitno filmsko društvo). Kate Winslet, Gloria Stuart i ekipa koja stoji iza odjela šminke jedini su koji nisu pobijedili u svojim kategorijama, dok Leonardo DiCaprio za glavnu mušku ulogu i James Cameron za originalni scenario nisu ni nominovani.

Uz nagradu Oscar za najbolju pjesmu, film je osvojio i tri Grammy nagrade: pjesma godine, snimak godine i najbolja pjesma napisana isključivo za film ili televiziju. Soundtrack iz filma postao je najprodavaniji soundtrack koji sadrži isključivo orkestralnu muziku svih vremena, a samo u SAD-u proveo je 16 nedjelja na broju 1 uz prodanih preko 11 miliona primjeraka što ga je s tim rezultatom smjestilo na prvo mjesto najprodavanijih albuma godine u SAD-u.

Od ostalih nagrada svakako treba izdvojiti dvije osvojene MTV filmske nagrade za glavnu mušku ulogu (Leonardo DiCaprio) i najbolji film, te nagradu People's Choice Award za najbolji film. Sveukupno film je osvojio gotovo 90 nagrada uz dodatnih 47 nominacija. Knjiga o snimanju filma nalazila se na New Yorškoj bestselling listi nekoliko nedjelja što je bilo prvi put u istoriji da se knjiga s takvom tematikom nalazi na tako visokoj poziciji.

Zanimljivosti

 • Matthew McConaughey je bio u pregovorima za glavnu ulogu.
 • Prije nego li je počeo snimati “Titanic”, reditelj James Cameron je tajno išao snimati ledene grebene blizu Nove Škotske pod obrazloženjem da snima film “Planet Ice“.
 • Brod u filmu je vjerno izgrađen po stvarnom brodu Titanic.
 • Kada se Jack sprema da slika Rose, kaže joj: “Lezi na krevet, ovaj, mislim kauč”. U scenariju je pisalo da je DiCaprio trebao reći: “Lezi na kauč”, ali se zabunio, a Cameronu se to toliko svidjelo da je zadržao taj dijalog.
 • David Warner, koji glumi Spicera Lovejoya, je takođe glumio u još jednom filmu o Titanicu, “S.O.S. Titanic” iz 1979.
 • 120 tona vode je ispušteno tokom završne sekvence potonuća.
 • Cameron je isprva htio da Enya pjeva glavnu pjesmu u filmu, ali je ona odbila.
 • Gloria Stuart je bila jedina osoba koja je radila na filmu a koja je bila živa 1912. kada je pravi Titanic potonuo.
 • Gloria Stuart i Kate Winslet su jedine glumice koje su nominovane i za Oscara i za Zlatni globus za istu ulogu u jednom filmu (Stuart glumi staru Rose, Winslet mladu Rose).
 • Fay Wray je odbila glumiti Rose u filmu.
 • Sa budžetom od 200 miliona $, “Titanic” je bio najskuplji film ikada snimljen do tada. Ipak, oborio je sve rekorde u kinima kada je zaradio preko 1 milijarde $ širom svijeta.
 • Gwyneth Paltrow je bila u pregovorima da glumi mladu Rose.
 • Cameron je htio da Jack Dawson bude fiktivan lik. No, naknadno je ipak otkrio da je u Titanicu poginuo izvjesni J. Dawson (Joseph Dawson) koji se rodio 1888. u Irskoj.
 • Citat “Ja sam kralj svijeta” (I'm the king of the world!) kojeg izgovara DiCaprijev lik, Jack, postao je jedan od najpopularnijih citata u istoriji kinematografije.
 • Režiser filma, James Cameron je naslikao sve slike iz Jackova albuma. U sceni u kojoj Jack oslikava golu Rose na kauču vidimo ruke, tačnije ruke Jamesa Camerona.
 • Za posljednju scenu potapanja broda, upotrebljeno je 120 tona vode.
 • Gloria Stuart, koja je u vrijeme snimanja filma imala 86 godina, za ulogu starije Rose, pomoću šminke, postarana je na 101 godinu.
 • Rob Lowe je bio u pregovorima za ulogu Cala Hockleya.
 • Christian Bale je takođe bio u pregovorima za ulogu Jacka Dawsona, no James Cameron nije želio da dva britanska glumca istovremeno tumače dvije glavne uloge.
 • Reba McEntire je bila u pregovorima za ulogu Molly Brown.
 • U sceni u kojoj u vrijeme potonuća vidimo likove djeda i bake na krevetu, držeći se za ruke, malo ko je prepoznao da je riječ o Idi i Isidoru Straussu, vlasnicima trgovina “Macy“. Ida i Isidor Strauss su zaista umrli 1912. godine na Titanicu. Idi je bilo ponuđeno mjesto u čamcu za spašavanje, no ona ga je odbila, govoreći kako će ostati sa svojim suprugom do samoga kraja. Rekla mu je: “Živjeli smo zajedno. Umrijećemo zajedno.” Ta scena je čak bila i snimljena, no naposljetku je izrezana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *