Tom Waits – ,,Namočen u burbon, ostavljen da visi u sušionici mesa nekoliko mjeseci, onda iznešen van i pregažen automobilom”

Thomas Alan “Tom” Waits (rođen 7. decembra 1949.) američki pjevač, tekstopisac, kompozitor i glumac.

Život i karijera

Porijeklo i muzički počeci

Tom Waits je rođen u Park Avenue bolnici u Pomona, Kalifornija, od oca Jesse Frank Waits i majke Alma Johnson McMurray, oboje su bili učitelji. Posle razvoda roditelja 1960. živio je sa majkom u Whittier, Kalifornija a onda se preselio u National City, Kalifornija u San Diego County-u blizu granice sa Meksikom. Waits je sam naučio da svira piano na komšijinom instrumentu, često putujući u Meksiko sa ocem, koji je predavao španski. Do 1965. pohađao je srednju školu Hilltop u Sweetwater distriktu Chula Viste. Waits je svirao u bendu zvanom The System.

Muzičke kuće

Waits je često mijenjao slične nezavisne muzičke kuće kroz godine, potpisao je za Asylum Records prije nego što je otkupljen od Elektra Records-u i Warner Bros.-a. U toku njegovih godina u Island Records muzička kuća se proširila od male muzičke kuće u muzičkog giganta. Posle toga je potpisao za ANTI, diviziju Epitaph Records-a.

O Waitsu…

Waits ima prepoznatljiv glas, koji kritičari opisuju “kao da je namočen u burbon, ostavljen da visi u sušionici mesa nekoliko mjeseci, onda iznešen van i pregažen automobilom”.

Sa svojim prepoznatljivim “growlom”, korišćenjem stila koji datira prije rock muzike kao što su blues, jazz i vodvilj i sklonost prema eksperimentisanju u industrijskoj muzici, Waits je izgradio prepoznatljivu muzičku ličnost.

Radio je kao kompozitor filmske muzike i muzičkih predstava, kao i sporedni glumac u filmovima, Down By Law i Bram Stoker-ova Dracula.

Nominovan je za Oskara za film One from the Heart za koji je radio muziku.

Tekstovi Waitsovih pjesama često predstavljaju groteskne portrete zlovoljnih ličnosti i mjesta, iako je pokazao sklonost konvencionalnijim baladama.

Ima kultni status i uticao je na brojne tekstopisce uprkos tome što je imao malu radio i video podršku.

Njegove pjesme su poznatije široj publici po tome što su obrađivane od strane popularnijih izvođača, Jersey Girl koju je obradio Bruce Springsteen ili Downtown Train, obrada Rod Stewart-a.

Iako su Waitsovi albumi imali mješan komercijalni uspjeh, neki od njih su dobili zlatni status u drugim zemljama.

Nominovan je za veliki broj glavnih muzičkih nagrada i osvojio je nagradu Grammy za dva albuma Bone Machine i Mule Variations.

Waits trenutno živi u Sonoma County-ju, u Kaliforniji sa ženom, glumicom Kathleen Brennan i troje djece.

Diskografija

  • 1973 Closing Time
  • 1974 The Heart Of Saturday Night
  • 1975 Nighthawks At The Diner
  • 1976 Small Change
  • 1977 Foreign Affairs
  • 1978 Blue Valentine
  • 1980 Heartattack and Vine
  • 1982 One From The Heart
  • 1983 Swordfishtrombones
  • 1985 Rain Dogs
  • 1986 Asylum years
  • 1987 Franks Wild Years
  • 1988 Big Time
  • 1992 Bone Machine
  • 1992 Night On Earth
  • 1993 The Black Rider
  • 1998 Beautiful Maladies
  • 1999 Mule Variations
  • 2001 Used Songs
  • 2002 Alice
  • 2002 Blood Money
  • 2004 Real Gone
  • 2006 Orphans
  • 2011 Bad as me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *