Ubiti Bila – Osveta visokog stila

Ubiti Bila (engl. Kill Bill) je četvrti film scenariste i reditelja Kventina Tarantina.

Prvobitno je zamišljen kao jedan četvorosatni film, a u distribuciju je pušten u dva dijela: u jesen 2003. i proljeće 2004. Film je epska drama sa temom osvete. Radi se o mješavini raznih žanrova, kao što su hongkonški kung fu filmovi, japanski samurajski filmovi, italijanski vesterni te japanski stripovi (manga). U filmu se čuju mnogi pop-hitovi, film obiluje referencama na pop kulturu, a brojne su i scene eksplicitnog, mada stilizovanog nasilja.

Žanr: akcioni film
Režija: Kventin Tarantino
Scenario: Kventin Tarantino
Producent: Lorens Bender
Glavne uloge: Uma Turman
Lusi Lu
Viveka A. Foks
Deril Hana
Majkl Madsen
Dejvid Karadin
Džulija Drajfus
Muzika: RZA
Kamera: Robert Ričardson
Montaža: Sali Menke
Izdavačka kuća: Miramax Films
Godina: 2003.
Trajanje: 111 minuta
Zemlja: SAD/Japan
Jezik: engleski
Budžet: 30 miliona dolara
Zarada: 180.949.045 dolara

Radnja

Nekadašnji plaćeni ubica poznata pod nadimkom Crna Mamba u jednom trenutku odlučuje da prestane sa svojim poslom i započinje miran porodični život na jugu Teksasa. Ali njenom šefu Bilu se to ne sviđa, on je pronalazi i na dan njene svadbe kada je Mlada već u poodmakloj trudnoći, upada sa svojom ekipom ubica i likvidira sve koji su se tu zatekli. Na kraju Mladoj puca iz neposredne blizine u glavu.

Mlada uspijeva da preživi i nakon dosta vremena provedenih u komi, kreće u svoju nemilosrdnu osvetu.

Zanimljivosti:

Dok je snimala scenu u kojoj koristi kuglu kao oružje, Chiaki Kuriyama (Gogo) je pogodila tom kuglom Tarantina u glavu. Kventin Tarantino je izjavio da je film ideja koja je pala na pamet njemu i Umi Turman još dok su snimali Pupl Fiction. Uvodnu scenu u kojoj tuku i pucaju u trudnu nevjestu je smislila u potpunosti Uma Turman. Kventin Tarantino je vlasnik “Pussy Wagon-a” kojeg vidimo u filmu.

Uma Turman je ulogu dobila od Tarantina kao rođendanski poklon. U sceni borbe sa bandom pri kraju vidi se da patike koje nosi Uma Turman ostavljaju trag na kom piše Fuck U. Žuti kostim koji Uma Turman nosi je isti kostim koji je nosio Brus Li u filmu Game of Death. Tarantino je odložio snimanje zbog toga što je Uma Turman bila trudna. Semjuel L. Džekson se pojavljuje kao ubijeni orguljaš. Hattori znači “oružje”.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *