Vanessa Paradis – Pjevačica, glumica i model

Vanesa Paradi (franc. Vanessa Paradis; Sen Mor de Fose, 22. decembar 1972) francuska pjevačica, glumica i model.

Kad je imala 14 godina, stekla je svjetski uspjeh sa singlom Joe le taxi (Taksista Džo), koja je do danas njena najpoznatija pjesma.

1991, Paradi je postala model kompanije Šanel.

Od 1998. do 2012. bila je u vezi sa poznatim američkim glumcem Džonijem Depom. Sa njim ima dvoje djece, Lili Rouz Melodi Dep (engl. Lily-Rose Melody Depp) rođene 27. maja 1999. i Džona Kristofera Depa III (engl. John Christopher Depp III) rođenog 9. aprila 2002.

Tokom karijere sarađivala je sa muzičarom Lenijem Kravicom, i jedno vrijeme su se zabavljali.

Glumila je u poznatim filmovima Djevojka na mostu i Srcolomac.

Vanesina mlađa sestra Alison Paradis je francuska glumica. Do danas je objavila šest studijskih albuma.

Diskografija

Albumi

1988: M&J
1990: Variations sur le même t'aime
1992: Vanessa Paradis
2000: Bliss
2007: Divinidylle
2013: Love Songs

Filmografija

 2018 Big Bang
Gabrielle
 2017 Maryline
Jeanne Desmarais
 2017 Dog
 2017 Frost
Marianne
 2016 Yoga Hosers
Ms. Maurice
 2014 Rio, I Love You
Mulher (segment “Quando não há Mais Amor”)
 2014 French Women
Rose
 2013 Fading Gigolo
Avigal
 2012 Cornouaille
Odile
 2012 Low Profile
Emmanuelle
 2012 Dubaï Flamingo
Jackie
 2011 Café de Flore
Jacqueline
 2011 A Monster in Paris
Lucille (glas)
 2010 Heartbreaker
Juliette
 2007 The Key
Cécile
 2006 Le soldat Rose (TV Film)
Made in Asia
 2005 Sprung! The Magic Roundabout
Margote (Francuska verzija, glas)
 2004 My Angel
Colette
 1999 The Girl on the Bridge
Adèle
 1998 Pleasure (And Its Little Inconveniences)
La voix du nouvel âge (glas)
 1998 1 chance sur 2
Alice Tomaso
 1997 Un amour de sorcière
Morgane
 1995 Élisa
Marie Desmoulin
 1993 Vanessa Paradis: Natural High (Video spot)
 1990 Vanessa Paradis: Tandem (Video spot)
 1989 Noce blanche
Mathilde Tessier
 1987 Vanessa Paradis: Joe le taxi (Video spot)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *