Vasilij Kandinski – Biografija

Vasilij Vasiljevič Kandinski (rus. Vasiliй Vasilьevič Kandinskiй), ruski slikar, rođen u Moskvi, 4/16. decembra 1866, a umro u Neju na Seni, 13. decembra 1944. Poznat je kao pionir apstraktnog slikarstva.

Biografija

Kandinski se rodio u bogatoj trgovačkoj porodici koja se iz Moskve ubrzo preselila u Odesu, gdje su se njegovi roditelji ubrzo razveli, pa o njemu nastavlja da brine tetka. U Odesi je pohađao klasičnu gimnaziju, a uporedo primao privatne časove muzike, crtanja i slikanja. Tokom 1886. godine ponovo je otišao u Moskvu gdje je započeo studije prava i ekonomije na Moskovskom univerzitetu. Od 1892. počeo je predavati pravo na Moskovskom univerzitetu, a pored toga je i slikao. Godine 1889. preduzeo je ekspediciju na Ural gdje je studirao pravni sistem sirjanskih plemena. Neobično su ga zanimale geometrijske slike i apstrakcije na njihovim bubnjevima i to se odrazilo na njegovim slikama.

Od 1896. godine studirao je umjetnost na Minhenskom univerzitetu gde se prijateljio sa grupom „Falanks“. Godine 1906. i 1907. proveo je u Sevru u Francuskoj i priklonio se ka ekspresionizmu. Od 1908. godine je živio u bavarskom mjestu Murnau i upoznao se sa teozofom Rudolfom Štajnerom koji je jako uticao na njega. Sa svojom prijateljicom Gabrijelom Minter, Aleksejem Javlenskim, Alfredom Kubinom i drugim umjetnicima osnovao je 1909. „Novo umjetničko udruženje“. Kandinski je počeo u to doba da slika svoje apstraktne slike tako da se sa ovom grupom razišao i osnovao je grupu „Plavi jahač“, a 1912. je izdao jako uticajnu knjigu „O duhovnosti u umjetnosti“.

Amazonka na konju

Kada je počeo Prvi svjetski rat, pobegao je sa Minterovom u Švajcarsku, a odatle u Rusiju gdje je bio profesor na umjetničkim školama. Tokom Ruske revolucije izgubio je značajan dio svoje imovine i sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Valtera Gropijusa da bude profesor na Bauhausu u Vajmaru, Desauu i Berlinu. U to su se doba u njegovim slikama pod uticajem konstruktivizma definitivno pojavile geometrijske strukture.

Fuga

Godine 1924. skupa sa Lionel Fajnigerom, Paul Kleom i Aleksejem Javlenskim osnovao je grupu „Plava četvorka“ i 1928. godine dobio nemačko državljanstvo. Sa američkim milionerom Solomonom Gugenhajmom se sreo 1930. On je u to vrijeme osnivao zbirku „ne-objektivnog slikarstva“ i iz tog poznanstva je stvorena zbirka od više od 150 slika Kandinskog.

Kada su nacisti 1933. godine ukinuli Bauhaus, otišao je u Francusku. Nacisti su 1937. godine uzeli 57 njegovih slika iz muzeja i izložili kao „degenerativnu umjetnost“ na sramnoj izložbi.

Kompozicija X

U Francuskoj je 1939. godine dobio državljanstvo i završio svoju poslednju veliku kompoziciju „Kompozicija X“. Kandinski je umro 1944. godine.

Izvor: https://sr.wikipedia.org › sr-el › Василиј_Кандински

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *