Vera Čukić – ,,Staneš u kadar i pokažeš dušu”

Vera Čukić (Beograd, 16. decembar 1938) srpska glumica. U braku je sa scenaristom Gordanom Mihićem sa kojim ima ćerku Ivanu Mihić, takođe glumicu.

Biografija

Vera Čukić je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Od 1963. glumi u Ateljeu 212 u Beogradu. Članica je Narodnog pozorišta u Beogradu. Izdvajajući se svojim atraktivnom izgledom i temperamentom, ostvarila je niz individualno obojenih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

Porodica

Djed, Ivan Čukić je iz plemena Vasojevići i bio je načelnik Beranskog sreza, iako bogoslov. Baba po ocu, Darinka je bila prva školovana učiteljica u Crnoj Gori.

Pozorište

  • „Ko se boji Virdžinije Vulf?“
  • „Maska“

Filmografija

Značajniji filmovi

Debitovala je 1958. u filmu Kroz granje nebo, Stoleta Jankovića.

Vrlo zapažena bila je i kao mlada prestupnica u filmu Ko puca, otvoriće mu se Marka Babca iz 1965. godine, te kao izazovna maćeha koju napastvuje posinak u filmu Imam dvije mame i dva tate, Krešimira Golika iz 1968. godine.

Za ulogu kafanske pjevačice Bela Seka, u filmu I Bog stvori kafansku pevačicu Jovana Živanović 1972. dobila je priznanje na Filmskim susretima u Nišu.

”* Šta je film za vas bio nekada, koliko je ostalo od iluzija koje ste imali i prema profesiji, i prema sebi?

– Film ima veliku mogućnost i pomoć tehnike u odnosu na neke druge umetnosti, a tu je i krupni plan koji je, po meni, najznačajnije što film daje. Tu je i mogućnost ispravke, i pomoć montaže, a naravno, i ogroman auditorijum. I danas, kao i nekada, snimanju prilazim kao da je prvi put – gorim dok radim i radujem se. Ako bi te iluzije nestale, ne bih mogla da igram. Sumnja u smisao onog što radim izbrisala bi svaku čaroliju, potkopala bi i odnela svaki temelj saznanja, i ja više ne bih bila glumica. Znam da je film zbog neposećenosti filmskih dvorana sada u krizi, možda će tako i nestati ali, kao slika života koju umetnik stvara ili dokumentarista iznosi sigurno će opstati. Sa petnaest godina sam prvi put zaigrala na filmu a to je više od pola veka. Od tada se i tehnika mnogo usavršila, sve je lakše i jednostavnije, a snimljeni materijal može odmah da se vidi. Sve je, dakle, bolje i lakše, ali suština je ista: stani u kadar, i pokaži dušu.

* Mnogi likovi koje ste odigrali danas se ubrajaju u kultna ostvarenja nekadašnje ju kinematografije. Šta biste izdvojili od tih žena kojima ste davali svoju dušu?

– Sve uloge koje sam odigrala, osim možda dve, veoma sam volela, i davala sam im sve do čega sam bila u stanju da dođem.
Kada se završi predstava ili snimanje, lik koji sam bila, uvek bi još neko vreme živeo sa mnom.

Nekad sat-dva, nekad malo duže.
Ali sutra je novi dan, i dolazi nova predstava, i novi lik koji treba da budem.

Dešavalo se da, pošto sam igrala u repertoarskom pozorištu, za mesec dana budem dvadesetak puta neko drugi. Ako uz to i snimam nešto za TV, film ili radio, dodam svojoj paleti likova još koji.

A pošto sam profesionalac, istrenirana sam da svoj privatni lik sačuvam u velikoj meri od svih drugih koji u mene dolaze iz dana u dan.

Naravno, uvek se da i nešto od svoje ličnosti, ali se kao blisko uzme i nešto od te druge.

Uzajamno se gradimo, i ja glumica i moji likovi. Igrala sam veliku klasičnu literaturu – Šekspira, Dostojevskog, Molijera, Gorkog, Boru Stankovića, pa je normalno da sam proučavala njihova dela, razmišljala o njihovim stavovima, širila svoja shvatanja i poglede poredeći saznanja, i sve je to i privatno i profesionalno uticalo na mene.” by Večernje Novosti

Filmografija glumice Vere Čukić
God. Naziv Uloga
1950.-te
1958. Kroz granje nebo
1960.-te
1965. Ko puca otvoriće mu se
1965. Čuvaj mi Ameliju
1965. Šnajderski kalfa
1965. Bolnička soba
1965. Funta sa štedne knjižice
1966. Nameštena soba
1967. Koktel
1967. Nož Ana Vagner
1967. Arno i Jane
1967. Makedonska krvava svadba Cveta
1967. Bila si dužna da te nađem (TV)
1967. Reginin sat
1967. Arsenik i stare čipke (TV) Elejn Harper
1967. Volite se ljudi (serija)
1967. Probisvet (serija)
1968. Volter Miti of Lisice
1968. Baksuz (serija)
1968. Goli čovjek Katina
1968. Imam dvije mame i dva tate druga mama
1968. Maksim našeg doba (serija)
1969. Samci 2 (serija) Katićka, podstanarka
1969. Krojcerova sonata
1969. Tragedija na splavu
1970.-te
1971. Dom i lepota
1971. Sladak život na srpski način
1971. Direktor
1972. Glumac je, glumac (serija)
1972. Ludi ujka
1972. I Bog stvori kafansku pevačicu Bela Seka
1973. Izgnanici
1973. Naše priredbe (serija) Dora Kurtela
1973. Žuta Buba
1974. Florijanović
1974. Micko
1975. Mili
1975. Đavolje merdevine (serija) Rajka
1976. Spiritisti (TV) Fema, udovica
1976. Porobdžije (serija) Anđa
1977. Mizantrop
1978. Tigar Barbarela
1979. Srećna porodica mama
1979. Srećna porodica (serija)
1980.-te
1980. Proleće života
1982. Savamala Ljubica
1982. Kože (serija) Sofija
1984. Jaguarov skok Olga
1986. Sivi dom (serija) Čombetova majka
1987. Milan – Dar
1988. Roman o Londonu (serija) Nađa „Šošo“
1988. Zaboravljeni
1988. Ortaci gospođa Lidija
1990.-te
1990. Ožalošćeni porodica (TV) Sarka, udovica
1990. Metla bez drške 2 (serija) Veroslava
1990. Zaboravljeni (serija) Kiflina majka
1991. Metla bez drške 3 (serija) Veroslava, Brankicina mama
1991. Konak
1993. Metla bez drške 4 (serija) Veroslava
1993. Napadač Jelenina majka
1994. Dnevnik uvreda 1993 Ana Nikolić
1994-1995. Teatar u Srba (serija) Milka Grgurova
1996-1997. Gore dole (serija) Marija „Maca“ Jakšić
1999. Ranjena zemlja Ninina majka
2000.-te
2001. Ona voli Zvezdu Dacina majka
2003. Kuća sreće (serija)
2008. Zaboravljeni umovi Srbije (serija)
2009. Seljaci (serija) Milijana
2010.-te
2008-2011. Moj rođak sa sela (serija) Bisenija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *