Yasujiro Ozu – Legendarni japanski filmski reditelj, scenarista i producent

Yasujiro Ozu (小津 安二郎, Tokio, 12. 12. 1903. – Tokio, 12. 12. 1963.) japanski reditelj, scenarista i producent. Najpoznatiji filmovi su mu Late Spring (1949.), Early Summer (1951.), Tokyo Story (1953.) i Floating Weeds (1959.), a čest mu je filmski stil bila statična kamera koja se gotovo nikada ne miče, nalazi ispod nivoa očiju te dugi, smireni kadrovi.

Potječe iz bogate porodice gdje je imao dvoje braće i dvije sestre. Ozu je živio do svoje desete godine u Tokiju, nakon čega se porodica preselila u Matsusaku, rodni grad njegovog oca, te je tamo pohađao srednju školu Uji-Yamada. Ipak, zbog lošeg ponašanja povezanog zbog konzumiranja alkohola je izbačen sa škole. Kasnije je radio kao pomoćni učitelj u jednom selu na brdu u blizini Matsusake, sve dok se 1923. nije vratio u Tokio sa svojom porodicom.

Te godine je pristupio filmskoj školi Shochiku. Započeo je karijeru kao snimatelj/kamerman, da bi posle postao pomoćnik reditelja. 1927. režirao je svoj prvi sopstveni film, Sword of Penitence (Mač kajanja). Time je započeo rediteljsku karijeru koja je obuhvatila 53 filma, od toga 26 u prvih pet godina režiranja, ali je samo 35 sačuvano. Isprva je režirao komedije, ali se od 1930-ih okrenuo ozbiljnijim društvenim temama, u kojima je porodica često bila središte. 1936. je režirao svoj prvi zvučni film.

Sa 34 godine, 1937., mobilizovan je u japansku armiju, te jew sudjelovao u Drugom kinesko-japanskom ratu u Kini, tačnije u bitci za Nanchang i rijeku Xiushui. Nakon dvije godine, odslužio je vojni rok te se vratio u Japan gdje je opet krenuo režirati filmove.

Mnogi kritičari smatraju 1950-e njegovim najboljim razdobljem, jer je tu režirao neke od međunarodno najcjenjenijih filmova, od kojih se posebno ističe jednostavna Tokyo Story (Tokijska priča), koja se često navodi kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Ipak, izuzev drama, znao je povremeno režirati i poneku komediju, poput Ohayo (Dobro jutro). Preminuo je na 60. rođendan od raka. Nikada se nije ženio. Koga Noda je bio njegov česti scenarist, Yuhara Atsuta snimatelj a glumci Chishū Ryū i Setsuko Hara su često imali značajne uloge u njegovim djelima.

Tek nakon smrti, Ozu je polako postao slavan i izvan Japana. Mnogi ga sineasti danas smatraju velikim rediteljem. Na zapadu su razni reditelji – Alain Resnais, Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, Aki Kaurismäki, Hou Hsiao-Hsien i Jim Jarmusch – potvrdili njegov veliki uticaj na njihov filmski stil.

Filmografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *