Zafir Hadžimanov – Biografija

Zafir Hadžimanov (rođen 25. decembra 1943. godine u Kavadarcima, Makedonija), kantautor, pjesnik i glumac.

Završio je gimnaziju i muzičku školu u Skoplju, gdje je počeo da se bavi muzikom i pozorištem. 1967. godine diplomirao je glumu na FDU u Beogradu. Paralelno sa studijama, nastupao je kao pjevač zabavne muzike i snimio svoje prve dvije ploče na kojima je i autor tekstova.

Tih šezdesetih godina nastupao je na svim festivalima u Jugoslaviji. Na “Opatiji 65” sa pjesmom “Zašto dolaziš samo s kišom” osvojio je prvu nagradu. 1967. godine na festivalu u Varaderu, Kuba, proglašen je za najpopularnijeg pjevača. Išao je na turneje po SSSR-u, snimao televizijske šou programe.

Na festivalu u Opatiji 1969. godine izveo je šansonu “Bio je maj”, svoj najpoznatiji evergrin.

Uporedo sa pjevačkom, tekla je i njegova glumačka karijera : igrao je glavne uloge u filmovima Žike Mitrovića “Nož” i Trajčeta Popova ” Makedonska krvava svadba”, i u još nekoliko filmova.

Igrao je na mnogim pozorišnim scenama u Jugoslaviji, kao i u Forum Teatru u Bostonu.

Zafir je veoma cijenjen pjesnik i kantautor. Komponovao je mnoge šansone i balade na stihove srpskih i makedonskih pjesnika. Borio se za očuvanje i popularisanje starih makedonskih narodnih pjesama. Komponovao je i muziku za pozorište, film i tv serije i emisije. U dugogodišnjem je braku sa pjevačicom Senkom Veletanlić, a njihov sin Vasil se takođe uspješno bavi muzikom.

Nastupao je na scenama širom svijeta, u Boljšoj teatru, Opera hausu, Pariskoj Olimpiji… Paralelno sa scenskim i muzičkim radom Zafir Hadžimanov piše i objavljuje poeziju na srpskom i na makedonskom jeziku. Autor je teksta, stihova i muzike prvog makedonskog mjuzikla “Halo, buđenje”. Vlada R. Makedonije mu je dodijelila titulu Ambasadora kulture R. Makedonije u R. Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *