Žan-Luk Godar – Začetnik Novog Talasa

Žan-Luk Godar (franc. Jean-Luc Godard; 3. decembra 1930.) francusko-švajcarski filmski režiser, scenarista i filmski kritičar.

Djetinjstvo i mladost

Godar je rođen 3. decembra 1930. godine u Parizu u dobrostojećoj porodici švajcarskog psihijatra Pola Godara i Francuskinje Odile Mono, ćerke bankara. Godar je pohađao dobre škole u Švajcarskoj, a 1949. godine upisao se na studije antropologije na Sorboni, ali nastavu nikada nije pohađao. Ubrzo se priključio grupi mladih filmskih kritičara u kino-klubu koji su pokrenuli Novi talas. Za Godara i čitavu generaciju kojoj pripadaju Fransoa Trifo, Klod Šabrol, Žak Rive i drugi, film je bio jedna od najznačajnijih pojava u umjetnosti, film je bio sve, oko filma se sve okretalo. Tako i Godar, više nego na fakultetu, vrijeme provodi u Kinoteci i u kino-klubu u Latinskom kvartu, a početkom pedesetih, sa ovom grupom mladih ljubitelja filma i reditelja, pokreće časopis “Filmska gazeta”, a u njemu piše kritike i kraće tekstove pod pseudonimom Hans Lukas. Tih godina povremeno i glumi, u filmovima svojih kolega, a neke i finansijski pomaže. Već 1952. počinje da piše i kritike za kasnije čuveni filmski časopis “Kaje di sinema”, u kome se ističe svojim kritikama o holivudskim rediteljima.

Rano snimanje filmova

Pošto je napustio Pariz u jesen 1952, Godar se vratio u Švajcarsku i otišao da živi sa majkom u Lozani. Sprijateljivši se sa ljubavnikom svoje majke Žan-Pjer Lobšerom, koji je bio radnik na brani, obezbijedio je sebi posao građevinskog radnika. Vidio je mogućnost pravljenja dokumentarnog filma o brani, a kada je njegov inicijalni ugovor bio završen, da bi produžio svoje mjesto na brani, preselio se na mjesto telefonskog operatera u centrali. Dok je bio na dužnosti u aprilu 1954. Žan-Pjer mu je javio da je njegova majka poginula u nesreći sa skuterom. Zahvaljujući švajcarskim prijateljima koji su mu pozajmili 35mm filmsku kameru, on se našao u mogućnosti za snimanje filma. Tada pravi svoj prvi kratki film pod nazivom “Operacija beton”, koji je poslužio za propagandne svrhe kompaniji koja administrira branom.

Kako je nastavio da radi za “Kaje di sinema”, snimio je Une femme coquette (1955), kratki 10-minutni film i u januaru 1956. se vratio u Pariz. Plan za film na osnovu “Izbornih afiniteta” od Getea se pokazao previše ambiciozan i nije sproveden.

Postaje jedan od začetnika i najznačajnih predstavnika Francuskog Novog talasa i jedna od najuticajnijih ličnosti današnjeg svetskog filma. Militantni intelektualac, ideološki opredijeljeni umjetnik, svojim filmovima često suprotstavljen holivudskim konvencijama. Kao i njegovi savremenici Novog talasa, Godar je kritikovao redovnu “tradiciju kvaliteta” Francuske kinematografije, više naglašavajući vještinu u inovacijama i preferirajući velika djela iz prošlosti za eksperimentisanje. Da ospore ovu tradiciju, on i istomišljeni kritičari su počeli da prave svoje filmove. Mnogi od Godarovih filmova osporavaju konvencije tradicionalnog Holivuda kao dodatak francuske kinematografije. On se često smatra najradikalnijim francuskim režiserom iz 1960-ih i 1970-ih. Nekoliko njegovih filmova izražavaju njegove političke stavove. Njegovi filmovi izražavaju sopstveno znanje istorije filma preko svojih referenci na starijim filmovima. Pored toga, Godarovi filmovi često navode egzistencijalizam, kao što je i on sam strastveni čitalac egzistencijalne i marksističke filozofije. Njegov radikalni pristup u filmskim konvencijama, politici i filozofiji, čine ga uticajnim filmskim stvaraocem u svijetu sedme umetnosti.

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Kventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penebejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Kar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Filmografija
 2014 Khan Khanne (Kratki)
 2013 3x3D (segment “The Three Disasters”)
 2010 Tribute to Éric Rohmer (Kratki)
 2008 Une catastrophe (Kratki)
 2006 Reportage amateur Maquette expo (Dokumentarac)
 2006 Vrai faux passeport (Dokumentarac)
 2006 Ecce Homo (Kratki)
 2006 Four Short Films (Video dokumentarac)
 2006 Je vous salue, Sarajevo (Video spot)
 2004 Prières pour Refusniks (Kratki)
 2002 Ten Minutes Older: The Cello (segment “Dans le noir du temps”)
 2002 Liberty and Homeland (Video spot)
 2000 The Old Place (Dokumentarac)
 2000 Origins of the 21st Century (Kratki dokumentarac)
 1989-1999 Histoire(s) du cinéma (TV Mini-Serija) (8 epizoda)
 1998 Adieu au TNS (Kratki)
 1996 Espoir/Microcosmos (TV Spot)
 1996 Le monde comme il ne va pas (TV Spot)
 1996 Plus Oh! (Kratki)
 1995 2 x 50 Years of French Cinema (TV Film/Dokumentarac)
 1994 JLG/JLG: Self-Portrait in December (Dokumentarac)
 1993 Oh, Woe Is Me (nepotpisan)
 1992 How Are the Kids? (Dokumentarac) (segment “L'enfance de l'art”, nepotpisan)
 1992 L'enfance de l'art (Kratki)
 1991 Lest We Forget (segment “Pour Thomas Wainggai, Indonésie”)
 1991 The King of Ads (Dokumentarac)
 1990 Nouvelle vague (nepotpisan)
 1990 Metamorphojean (Kratki)
 1988 Puissance de la parole (Kratki)
 1988 Closed (Kratki)
 1988 On s'est tous défilé (Kratki)

 1988 The French as Seen by… (TV Mini-Serija) (1 epizoda)

Le dernier mot (1988)
 1987 Keep Your Right Up (kao Monsieur Godard)
 1987 Aria (segment “Armide”)
 1987 King Lear
 1987 Closed Jeans (Kratki)

 1986 Série noire (TV Serija) (1 epizoda)

 1986 Meeting Woody Allen (Kratki dokumentarac)
 1985 Détective
 1985 Hail Mary
 1982 Scénario du film ‘Passion’ (Dokumentarac)
 1982 A Letter to Freddy Buache (Kratki dokumentarac)
 1981 Sauve la vie (qui peut) (Dokumentarac)
 1981 Une bonne à tout faire (Kratki)
 1977 Dream On (TV Spot)
 1977 France/tour/detour/deux/enfants (TV Dokumentarna Mini-Serija) (12 epizoda)
 1976 Here and Elsewhere (Dokumentarac)
 1976 Six fois deux/Sur et sous la communication (TV Mini-Serija) (6 epizoda)
 1975 Numéro deux
 1972 Letter to Jane: An Investigation About a Still (Dokumentarac) (nepotpisan)
 1972 Tout Va Bien
 1971 1 P.M. (Dokumentarac)
 1971 Vladimir et Rosa (nepotpisan)
 1971 Struggle in Italy (nepotpisan)
 1971 Schick After Shave (Kratki)
 1970 Wind from the East (nepotpisan)
 1970 Pravda (Documentary) (uncredited)
 1970 See You at Mao (Dokumentarac)
 1969 Love and Anger (segment “L'Amore”)
 1968 Cinétracts (Dokumentarac) (segment “7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 23, 40”, nepotpisan)
 1968 Sympathy for the Devil (Dokumentarac)
 1968 Film-Tract n° 1968 (Kratki)
 1967 Weekend
 1967 Far from Vietnam (Dokumentarac) (segment “Camera-Eye”)
 1967 La chinoise
 1967 The Oldest Profession (segment “Anticipation, ou l'amour en l'an 2000”)
 1966 Made in U.S.A (kao JLG)
 1965 Six in Paris (segment “Montparnasse-Levallois”)
 1965 Alphaville
 1964 Reportage sur Orly (Kratki dokumentarac)
 1964 The World's Most Beautiful Swindlers (segment “Le Grand escroc”, obrisana scena)
 1964 Band of Outsiders (kao Cinéma: JeanLuc Godard)
 1963 Contempt
 1963 Ro.Go.Pa.G. (segment “Il nuovo mondo”)
 1962 The Seven Deadly Sins (segment “La paresse”)
 1961 A Story of Water (Kratki)
 1960 Breathless
 1958 Operation Concrete (Kratki dokumentarac)
 1955 A Flirtatious Woman (Kratki) (kao Hans Lucas)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *