Žuli Delpi – Glumica, rediteljka, scenaristkinja i pjevačica

Žuli Delpi (franc. Julie Delpy; Pariz, 21. decembar 1969) francuska glumica, rediteljka, scenaristkinja i pjevačica svjetskoj publici poznata po ulozi u ljubavnoj drami Prije svitanja (1995) i nastavcima Prije zalaska sunca (2004) i Prije ponoći (2013).

Delpijeva je napisala scenario za poslednja dva nastavka zajedno sa rediteljem Ričardom Linklejeterom i glumcem Itanom Hokom i bila nominovana za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji adaptirani scenario. Izvedba u filmu Prije ponoći donijela joj je nominacije za brojne druge nagrade uključujući Zlatni globus i Spirit.

Delpijeva je takođe ostvarila značajne uloge u filmovima Evropa Evropa (1990), Putnik (1991) Tri boje – Bijelo (1993), Američki vukodlak u Parizu (1997), te u romantičnim komedijama Dva dana u Parizu (2007) i Dva dana u Njujorku (2012) koje je ujedno i režirala. Tri puta je bila nominovana za nagradu Cezar.

Filmografija
 2018 My Zoe
Isabelle
 2017 Burning Shadow
Mrs. Looper
 2017 The Bachelors
Carine
 2016 After Before (Kratki)
 2016 Wiener-Dog
Dina
 2015 Lolo
Violette
 2015 Avengers: Age of Ultron
Madame B
 2013 Before Midnight
Celine
 2012 2 Days in New York
Marion
 2011 Skylab
Anna – la mère d'Albertine
 2009 The Countess
Erzebet Bathory
 2007 The Air I Breathe
Gina
 2007 2 Days in Paris
Marion
 2006 Guilty Hearts
Charlotte
 2006 The Hoax
Nina Van Pallandt
 2005 The Legend of Lucy Keyes
Jeanne Cooley
 2005 Broken Flowers
Sherry

 2004 Frankenstein (TV Mini-Serija)

Episode #1.2 (2004)
Episode #1.1 (2004)
 2004 Before Sunset
Celine
 2003 Notting Hill Anxiety Festival (Kratki)
Charlotte
 2002 CinéMagique (Kratki)
Marguerite
 2002 Villa des roses
Louise Créteur
 2001 ER (TV Serija)
Nicole
 2001 Beginner's Luck
Anya
 2001 Intimate Affairs
Chloe
 2001 Waking Life
Celine
 2001 MacArthur Park
Wendy
 2000 Sand
Lill
 1999 But I'm a Cheerleader
Lipstick Lesbian
 1999 Bonne Nuit (TV Film)
Gina
 1999 The Passion of Ayn Rand (TV Film)
Barbara Branden
 1999 True Love (TV Film)
 1998 Crime and Punishment (TV Film)
Sonia Marmeladova
 1998 L.A. Without a Map
Julie
 1998 The Treat
Francesca
 1997 An American Werewolf in Paris
Serafine Pigot
 1996 Tykho Moon
Lena
 1995 Blah Blah Blah (Kratki)
 1995 Before Sunrise
Céline
 1994 Three Colors: Red
Dominique
 1994 Sunny Side Up
Julie Delpy
 1994 Three Colors: White
Dominique
 1993 The Three Musketeers
Constance
 1993 Killing Zoe
Zoe
 1993 Three Colors: Blue
Dominique
 1993 Younger and Younger
Melodie
 1992 Warsaw: Year 5703
Fryda, zona Alka
 1991 Les dents de ma mère (Kratki)
Julie
 1991 Voyager
Sabeth
 1990 Europa Europa
Leni
 1989 Trouble (Kratki)
 1989 The Dark Night of the Soul
Virgen María
 1988 L'autre nuit
Marie
 1987 Beatrice
Béatrice de Cortemart
 1987 King Lear
Virginia (nepotpisana)
 1986 Mauvais Sang
Lise
 1985 Classique (Kratki)
 1985 L'amour ou presque
Mélie
 1985 Détective
Wise young girl
 1982 Niveau moins trois (Kratki)
 1978 Guerres civiles en France (segment “La semaine sanglante”) (kao Julie Pillet)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *